CMR alapú Red Plus merevlemezeket ad ki a Western Digital

Ezek a modellek a normál 2 és 6 TB közötti megoldásokkal ellentétben már nem SMR, hanem CMR technológiát használnak, így nem érheti kritika őket.

CMR alapú Red Plus merevlemezeket ad ki a Western Digital

A Western Digital RED sorozatú merevlemezeiről, amelyek eredetileg kifejezetten hálózati adattárolókhoz készültek, nemrégiben derült ki, hogy titokban DM-SMR technológiát használnak (Disk Managed Shingled Magnetic Recording), ami ugyan jótékonyan hat az adatsűrűségre, így a HDD korongok előállítása is költséghatékonyabb, cserébe viszont látványosan csökkenti a véletlenszerű 4K-s írási teljesítményt, ami kellemetlenségekhez vezet – a ZFS RAID tömböknél például az újraépítés során kidobhatja a meghajtót a rendszer a tömbből, az újraépítés pedig sokkal-sokkal hosszabb ideig tarthat, ha sikerül a folyamat.

Az SMR technológia alkalmazásával lényegében egyetlen probléma volt: a gyártó titokban, a felhasználók tájékoztatása nélkül lépte meg a váltást, ami érthető módon felháborodást okozott. A Western Digital egy nem túl barátságos blogbejegyzéssel reagált a helyzetre, majd engedékenyebb hangnemet ütött meg, amelynek keretén belül elismerte a DM-SMR technológia alkalmazásának tényét, sőt, azt is elárulta, mely merevlemezeket érinti a dolog. Későbbre teszteket és bővebb tájékoztatást is ígértek.

Azóta sok idő eltelt, most pedig arról érkezett hír, hogy a Western Digital új merevlemezek piacra dobására készül: ezek a RED Plus sorozatban foglalnak helyet, adattároló kapacitásuk 2 TB és 6 TB között helyezkedik el, DM-SMR helyett pedig a klasszikus CMR adatrögzítési eljárást használják. Ezzel együtt a DM-SMR alapú WD RED merevlemezek is forgalomban maradnak, ugyanis a WD szerint ezek a DM-SMR mellett is jól használhatóak kevesebb adatmozgással dolgozó irodai, illetve otthoni környezetben, ahol a sok üresjárat közepette kényelmesen el tudják végezni feladataikat az adattárolók.

Galéria megnyitása

Ugyanakkor azt is elismerte a gyártó, hogy a DM-SMR bizonyos helyzetekben valóban teljesítménnyel kapcsolatos problémákat okozhat, ám a SOHO környezetben jellemzően rövid ideig történő HDD elérések jellemzőek, így itt jól helytállhatnak a DM-SMR alapú termékek is. Azt is elismerték, hogy a CMR-hez képest a DM-SMR alapú merevlemezek valamennyivel hosszabb ideig dolgoznak egy RAID tömb újraépítésén attól függően, milyen állapotban van a HDD, illetve mekkora tömböt kell kezelni.

A cégnél ezzel egy időben azon is dolgoznak, hogy az üzleti környezetben használatos ZFS fájlrendszerhez is megfelelően működő DM-SMR alapú merevlemezek készüljenek, amelyek a kisebb terheléssel dolgozó rendszerek számára lehetnek jók. A normál terheléssel dolgozó hálózati adattárolók és egyéb eszközök mellé továbbra is a WD Red Pro, illetve az érkező WD Red Plus meghajtókat ajánlják.

Arra nem tért ki a tájékoztatás, hogy mi lesz azokkal az asztali környezetbe szánt merevlemezekkel, amelyek titokban DM-SMR technológiát használnak, így érezhetően lassabbak, mint normál társaik – itt a WD Blue és a WD Black sorozat egyes tagjaira kell gondolni. Mivel azonban itt nincsenek kompatibilitásból eredő problémák, nem sok esély van rá, hogy a már megvásárolt merevlemezeket cseréli a WD, azaz ad helyettük CMR alapú termékeket, mint például a WD RED sorozat tagjait érintő jogos reklamációk esetében.

A WD RED Plus sorozat tehát érkezik, méghozzá CMR alapon, vagyis a teljesítmény a megszokott szinten helyezkedik majd el. A WD mellett persze a Seagate és a Toshiba egyes merevlemezei is DM-SMR technológiát használnak, ám ezekkel kapcsolatban egyelőre nem érkezett további információ, azaz nem világos, hogy készülnek-e CMR alapú helyettesítő termékek a DM-SMR alapúak mellé. idővel erre is választ kapunk.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap