Hivatalos infó: Ezek a Western Digital merevlemezek használják a DMSMR technológiát

A Western Digital végre együttműködőbb hangnemet ütött meg friss blogbejegyzésében, így a helyzet lényegében rendeződni látszik.

Hivatalos infó: Ezek a Western Digital merevlemezek használják a DMSMR technológiát

Az elmúlt napok hírei alapján már nem titok, hogy a Western Digital mellett a Seagate és a Toshiba is szállít egy ideje olyan konzumerpiaci merevlemezeket, amelyek SMR technológiát használnak, ám ezekről egyik gyártó sem adott hivatalos tájékoztatást – se a specifikációs adatlapon, se a marketinganyagokban, se a hivatalos weboldalon nincs erre utaló megjegyzés. A trükköt néhány szakember vette észre, akik a felhasználói panaszok után kicsit mélyebbre ástak, hogy kiderítsék, miért jelentkeznek RAID újraépítési problémák egyes HDD sorozatok esetében, majd azt találták, hogy a problémát főként a DMSMR technológia okozhatja, amely alacsony véletlenszerű írási teljesítményt és hosszú válaszidőt okoz, ez pedig esetenként az adott HDD RAID tömbből történő kidobását eredményezi.

A dolog azért kellemetlen, mert a WD RED sorozat tagjait kifejezetten RAID tömbök építésére ajánlja a Western Digital, ám az új modellek a PMR helyett SMR technológiát használnak, így ha a két adattárolótípust keverjük egy tömbön belül, az hibákat okozhat. Ezzel együtt persze az sincs kizárva, hogy a meghajtók firmware-e is közrejátszik a dologban, ám ez további vizsgálatot igényel, valamint ennek a Western Digital belsős tesztjei is ellentmondanak. A Synology ajánlása alapján azért azt érdemes betartani, hogy a PMR és az SMR alapú merevlemezeket ne alkalmazzuk vegyesen ugyanabban a RAID tömbben, így sok problémát el lehet kerülni.

A Western Digital egyébként éppen a napokban reagált a problémára egy saját blogbejegyzés formájában, amelyben kifejtették, az SMR alapú merevlemezek is szigorú tesztelésen esnek át, valamint a NAS szegmensben tevékenykedő partnerek is tesztelik őket, a tesztek során pedig nem nyert megállapítást, hogy bármiféle probléma lenne velük. A WD kiemelte, hogy a WD RED sorozat tagjai kivételes terhelhetőségüknek köszönhetően nagy népszerűségre tettek szert az elmúlt időszakban, így sokan nagyobb terhelésnek is kitették a meghajtókat, mint amit az ajánlás megfogalmaz – utóbbi 180 TB/év adatmozgásra teszi a terhelhetőséget.

Éppen ezért a gyártó szerint mindazoknak, akik ennél nagyobb terhelhetőségre vágynak, érdemes a WD RED Pro és a WD Gold sorozatok felé fordulni, de akár az Ultrastar meghajtók is szóba jöhetnek. Ez a bejegyzés nem volt túl barátságos, hiszen látszólag nem vett tudomást arról, ami a felhasználók igazi problémája: a tudtukon kívül kaptak egy olyan technológiát a nyakukba, amelynek vannak bizonyos hátrányai, ezekről pedig senki nem szólt nekik, ellenkező esetben ugyanis lehet, más döntést hoznak a HDD vásárlás alkalmával, ha tudják, konkrétan mire is számíthatnak az adott modell esetében.

Galéria megnyitása

A vállalat most egy újabb bejegyzést tett közzé, amelyben már finomabb hangnemet üt meg, mint legutóbb, sőt, most már a stratégia is alaposan megváltozott: ahelyett, hogy azt mondanák, a motorháztető alatt történő változásokról nem feltétlenül kell beszámolniuk, most a teljes transzparencia felé tettek egy hatalmas lépést. Ennek köszönhetően az alábbi képen végre látható, melyek azok a HDD sorozatok és konkrét HDD modellek, amelyek DMSMR technológiát használnak. Meglepő módon a WD RED és a WD Blue család mellett a WD Black meghajtók is megkapták az új technológiát. A dolgok jelenlegi állása szerint  a3,5 hüvelykes WD RED modellek mellett a 2,5 és 3,5 hüvelykes WD Blue merevlemezek, valamint a 2,5 hüvelykes WD Black merevlemezek is használnak DMSMR technológiát, méghozzá az alábbiak szerint.

A korrekt tájékoztatás mellett a Western Digital arra is ígéretet tett, hogy a felhasználói visszajelzéseknek megfelelően frissíteni fogják a marketinganyagokat is, valamint később a konkrét DMSMR technológiával kapcsolatban is adnak tájékoztatást, sőt, extraként készítenek teszteket és felvázolják az ideális felhasználási módokat.

A DMSMR igazából nem probléma, amennyiben helyén kezelik, illetve, amennyiben megkapja a vásárló a megfelelő tájékoztatást a várható előnyökkel, hátrányokkal és teljesítményszinttel kapcsolatban, hiszen így objektív döntést hozhat saját igényeinek mérlegelése mellett. A WD példája mindenképpen dicséretes, kár, hogy ehhez előbb egy kisebb felhasználói felháborodásnak kellett kialakulnia. Az persze kérdés, hogy a Seagate és a Toshiba is követi-e a későbbiekben a Western Digital módszerét, azaz átláthatóvá teszik-e kínálatukat DMSMR tekintetében, vagy sem.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap