A Western Digital kénytelen volt reagálni a DMSMR botrányra

A WD szerint rendben van, hogy nem árulnak el mindent, ami a motorháztető alatt zajlik. Szerintük a DMSMR alapú merevlemezek nem produkáltak hibákat a NAS tesztek során, de aki mégis ilyesmit tapasztalt, annak az ügyfélszolgálat természetesen segítő jobbot nyújt.

A Western Digital kénytelen volt reagálni a DMSMR botrányra

A napokban számoltunk be arról, hogy mind a Western Digital, mind a Seagate, mind pedig a Toshiba elkezdte használni az SMR technológiát egyes konzumerpiaci merevlemezeinél, ami alapvetően nem lenne feltétlenül probléma, amennyiben ezt a gyártók transzparens módon, megfelelő tájékoztatás mellett tennék. Több beszámoló is született a témában, amelyekben arról esett szó, hogy a merevlemez által vezérelt SMR (DMSMR) technológia problémákat okozott egyes RAID tömböknél, ugyanis a szinkronizációs folyamat során egyszerűen kidobta a rendszer az SMR alapú merevlemezeket a tömbből.

Ez mindenképpen probléma, főleg azért, mert a Seagate és a Western Digital több olyan merevlemeze alkalmazza a DMSMR technológiát, amelyek kifejezetten alkalmasak RAID tömb építésére, ám a gyakorlat a felhasználói visszajelzések alapján picit másképp fest. Azt persze nem lehet tudni, a probléma mennyire széleskörű, hiszen jellemzően azok ragadnak billentyűzetet, akiknek problémájuk van a termékekkel, azok nem, akik hibátlanul használják őket, ugyanarra a célra. Érdekesség, hogy a Synology szakemberei azért megjegyezték, nem szerencsés keverni egy RAID tömbön belül azokat a termékeket, amelyek normál PMR technológiát használnak azokkal, amelyek DMSMR módszert is bevetnek.

A Western Digital reagált a panaszokra

A témában azóta több újabb információ is napvilágot látott. A Western Digital szakemberei is billentyűzetet ragadtak, így egy hosszabb blogbejegyzés formájában próbálják eloszlatni az esetleges félreértéseket, amelyekkel kapcsolatban sajnálatukat fejezik ki. A bejegyzésből kiderül, hogy a WD RED merevlemezeket főleg otthoni és kisebb üzleti környezetbe szánják, ahol legfeljebb nyolclemezes adattároló tömböt érdemes velük létrehozni. Ezek a merevlemezek éves szinten 180 TB-nyi terhelést viselnek el, magukat a termékeket pedig szigorú teszteknek vetik alá és a főbb NAS gyártók is alaposan tesztelik őket. A szakemberek szerint mindig meghatározzák az ajánlott felhasználási területet, ám azt már nem feltétlenül osztják meg a nagyérdeművel, mi van a motorháztető alatt – az egyik ilyen rejtett innováció az SMR technológia.

Az SMR szerintük egy tesztelt és bizonyított eljárás, amely segít lépést tartani az egyre növekvő adatmennyiséggel mind a személyes, mind pedig az üzleti felhasználás során – ezt a technológiát folyamatosan fejlesztik is. Az SMR lényegében kétféle módon kerül felhasználásra. Az egyik a DMSMR, azaz a merevlemez által kezelt, az operációs rendszer és a felhasználó számára láthatatlan SMR, ami a 2 TB és 6 TB közötti adattároló kapacitással rendelkező WD RED merevlemezeknél van használatban.

A másik a kiszolgáló által menedzselt SMR (Host-managed SMR, HM-SMR), ahol az operációs rendszer végzi az SMR technológia kezelésével járó feladatokat, ilyesmire azonban csak a nagy adattároló kapacitást igénylő adatközpontokban van szükség.  Igazából van még egy harmadik is, a HosT-Aware SMR (HA-SMR), ám ez most a mi szempontunkból lényegtelen. Mindegyik implementáció másféle felhasználási módra készült, így a személyes adattárolástól kezdve a nagymennyiségű adattal dolgozó adatközpontokig többféle igény lefedhető az SMR-rel.

Galéria megnyitása

A DMSMR esetében az adattároló végzi az adatok menedzselését, erre pedig a kisirodai és otthoni NAS használatnál megfelelő mennyiségű ideje van, hiszen az adattároló-használat ezekben az esetekben időszakos, így a sok üresjárati időben bőven van ideje a vezérlőnek, hogy elvégezze a háttérmunkákat, amikor szükség van erre, használat közben pedig továbbra is optimális teljesítményt nyújthat.

A gyártó szerint a WD RED sorozat tagjai több éve megbízhatóan látják el feladataikat az otthoni és kisebb üzleti NAS-okban, ezeket a termékeket pedig a főbb NAS gyártók is folyamatosan ellenőrizték és hitelesítették. A WD szerint a sorozat tagjai esetenként olyan helyzetekben is helytálltak, amelyek messze túlmutatak azon a szinten, ahova szánták őket.  Az elmúlt időszakban néhányan panaszkodtak arra, hogy néhány esetben, főként adatintenzív, sok folyamatos olvasási és írási feladattal járó felhasználási módban már nem úgy teljesítenek a meghajtók, ahogy azt elvárnák.

Erre a WD azt javasolja, hogy ha a teljesítményszint nem felel meg a várakozásnak, érdemes megfontolni olyan termékek választását, amelyek intenzívebb munkafolyamatokhoz is passzolnak. Ide tartoznak a WD Red Pro, illetve a WD Gold meghajtók, de még az Ultrastar sorozat tagjai is. Az ügyfélszolgálat minden esetben szívesen a vásárló rendelkezésére áll, hogy segítsen az adott feladathoz leginkább passzoló termék kiválasztásában.

A vállalatnál tisztában vannak azzal, hogy a felhasználók adataikat a WD termékeire bízták és ezt nem is veszik félvállról. Éppen ezért, aki WD RED merevlemezt vásárolt és teljesítménnyel kapcsolatos, vagy egyéb más területtel kapcsolatos problémája van, bátran vegye fel a kapcsolatot az ügyfélszolgálattal, ahol különböző opciókat ajánlhatnak és készségesen segítenek.

Miért van szükség az SMR technológiára?

Lényegében azért, mert az SMR segítségével olcsóbban állítható elő ugyanakkora tárhely. Ilyen merevlemezeket a vállalatok az OEM partnereknek is kínálnak, így számos kész konfigurációban kaphatnak helyet SMR alapú merevlemezek a felhasználók tudta nélkül – a Blocks&Files iparági forrása szerint egyebek mellett a Dell és a HP is használ ilyen merevlemezeket. Ez persze átlagfelhasználói szinten abszolút nem probléma, ha kevés adatot mozgatunk, de attól még illene jelezni az adott merevlemez leírásában, hogy DMSMR alapú megoldásról van szó, hiszen a véletlenszerű írási teljesítmény a technológia jellege miatt jelentősen alacsonyabb a normál, PMR alapú termékekéhez képest.

Alapvetően tehát nincs baj az SMR technológiával, ha erről a felhasználót tájékoztatják annak minden előnyével és hátrányával együtt, hiszen így megfelelő döntést tud hozni.  A NAS-okban történő alkalmazás viszont problémás lehet, legalábbis több panasz is erre mutat rá: a Seagate SMR meghajtóinál például az írás közbeni 10 másodperces megállások sem ritkák, míg a WD RED merevlemezeknél a ZFS RAID tömbök kezelése során, illetve a tömbök újraépítésénél jelentkezhetnek problémák. Utóbbi főként a DMSMR alacsony véletlenszerű írási teljesítménye miatt lehetséges, de egyelőre az sem kizárt, hogy a merevlemeze fimware-ében van valami bug, ami problémákat okoz – utóbbi hivatalosan egyelőre még nem nyert megerősítést.

Galéria megnyitása

A Western Digitalnál ugyanakkor kiemelte, számos tesztet végeztek RAID tömbökkel is a WD RED sorozat DMSMR alapú tagjait bevetve és nem találtak semmiféle problémát. Nincs kizárva, hogy a felhasználók által megfogalmazott panaszok esetében sokszor az is okozhatja a problémát, hogy PMR és DMSMR alapú merevlemezeket vegyesen tartalmaz egy RAID tömb, márpedig ez nem ajánlott, legalábbis az egyik legnagyobb NAS gyártó, a Synology szakembereinek ez az álláspontja – valószínűleg nem véletlenül mondják.

Jelenleg az lehet a megoldás a problémára, hogy ha új NAS beüzemelésére készülünk, akkor azonos termékkóddal rendelkező merevlemezeket választunk hozzá, ahogy azt egyébként is kell, régebbi tömböknél pedig oda kell figyelni arra, hogy lehetőleg ne keverjük a PMR és a DMSMR alapú merevlemezeket. Alternatív módon WD Red Pro merevlemezeket is választhatunk, ha mindenképpen el akarjuk kerülni a DMSMR-t, de ezek az adattárolók sajnos nem olcsóak. Ha viszont WD RED sorozatú merevlemezre vágyunk és PMR technológiával kérjük, csak a 8 és 14 TB közötti kínálatból érdemes választani, ami megint csak nem olcsó móka. Hogy az ügynek később lesz-e folytatása? Az elkövetkező hetek folyamán egészen biztosan kiderül.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap