Chromebit: Chromebook szintű hardver pendrive méretben

Az első apró Chrome OS alapú stick az ASUS műhelyében készült, de később más gyártók is beléphetnek a piacra, ugyanis az eszköz ígéretesnek tűnik.

Chromebit: Chromebook szintű hardver pendrive méretben

A Google egy pénztárcabarát ajánlattal rukkolt elő mindazok számára, akik költséghatékonyan szeretnék használni televíziójukon vagy egyéb, HDMI porttal ellátott megjelenítőjükön a vállalat népszerű operációs rendszerét, a folyamatosan fejlődő Chrome OS-t.

A kedvező ajánlat nem más, mint a Chromebit, amely első ránézésre egy szokatlanul hosszú pendrive-nak tűnik, pedig nem az – sokkal több annál! A HDMI porttal ellátott apróság fedélzetén egy teljes értékű számítógép lakik, ami tökéletesen alkalmas a Chrome OS futtatására, így akár mindennapi online feladataink elvégzésére is bevethetjük.

Az első Chromebit az ASUS műhelyében készült, karcsú nyomtatott áramköri lapján pedig egy Rockchip gyártmányú, 3288-as típusjelzésű SoC található. Ebben négy darab Cortex-A17-es processzormag dolgozik, egy Mali 760-as GPU mellett. Rendszermemóriából 2 GB-nyi jár, míg az adatok tárolásáról 16 GB-nyi tárhely gondoskodik. A repertoárban találunk még 802.11ac WiFi és Bluetooth 4.0-s vezérlőt is. A HDMI port a maximális kényelem érdekében elforgatható, így a trükkösebben elhelyezett HDMI aljzatokba is beilleszthető az újdonság. A külső eszközöket – egér, billentyűzet, pendrive, stb... – az USB 2.0-s porton keresztül csatlakoztathatjuk a rendszerhez, de Bluetooth alapú megoldásokat is használhatunk. A Chromebit egyes források szerint akkumulátorral érkezik, amely akár egész napos üzemidőt is kínálhat, hála az alacsony fogyasztásra és alacsony hőkibocsátásra optimalizált hardvernek. Más források micro-USB portról történő tápellátásról tesznek említést. A Google bejelentésében sajnos nem esik szó sem a tápellátásról, sem az eszköz pontos technikai paramétereiről.

Fotó: re/code

Az első generációs Chromebit tesztelése még jelenleg is zajlik. Az újdonság várhatóan nyáron válik elérhetővé kereskedelmi forgalomban, árát pedig 100 dollár alá pozícionálják. Az apróság kék, narancs és ezüst színben lesz elérhető. A Google tervei szerint az ASUS mellett egyéb gyártók is kínálhatnak majd Chromebit modelleket, ha minden jól megy.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward