Centis pontosságú navigálást ígér a Bluetooth 5.1

A Bluetooth SIG kisebb-nagyobb változtatások után indította el az új szabványt, ami egy területre koncentrál kiemelten.

Centis pontosságú navigálást ígér a Bluetooth 5.1

A Bluetooth SIG (Special Interest Group) 2016 nyarán jelentette be a Bluetooth 5 szabványt, ami mostanra egészen sok okostelefon részéről támogatott már. Ez már egészen nagy távolságokat is képes áthidalni (kb. 240 méter) és korrekt adatátviteli tempót (2 Mbps) ígér továbbra is alacsony enegiafelhasználás mellett. És most a szervezet néhány új fejlesztéssel próbál arról gondoskodni, hogy még nagyobb népszerűségnek örvendjen ez a kapcsolati megoldás.

A szakemberek előálltak a Bluetooth 5.1 szabvánnyal, ami a kicsi verziószámbeli előrelépésnek megfelelően nem hoz szignifikáns változást, de így is került bele olyan dolog, aminek köszönhetően a jövőben még népszerűbbé válhat. A frissített kiadás legnagyobb módosítása az, hogy már meglehetően pontosan képes lesz navigálni a kapcsolódó eszközök irányába. A Bluetooth 5 is képes volt már azt nagyjából meghatározni, hogy milyen messze van tőle egy adott készülék, de csak a jó öreg hideg-meleg módszerrel tudta elvezetni a felhasználót oda, ahol megtalálhatja például a vezeték nélküli fülhallgatóját. A Bluetooth 5.1 esetében azonban már teljesen más lesz a helyzet, ez a szabvány már lehetőséget fog biztosítani arra, hogy a különböző szerkezeteknek az irányát is megmutassa pillanatok alatt, sőt mi több, centiméteres pontossággal felmérheti bármilyen Bluetooth-os megoldásnak a pozícióját a környezetében.

Galéria megnyitása

Minden eddiginél egyszerűbbé teheti a lakásban elveszett pénztárca vagy kulcscsomó megtalálását a Bluetooth 5.1, ami annak köszönhető, hogy itt már több antennát kell majd felhasználni. A Bluetooth SIG szerint ennek a módosításnak köszönhetően a Bluetooth beltéri navigációs jelentősége rendkívül sokat, ugrásszerűen fog erősödni a jövőben, és akár teljesen ki is válthatja a Wi-Fi hálózat alapú helymeghatározást, ami eddig korrekt módon el tudta látni a GPS lefedettséget nélkülöző helyeken a navigációs feladatokat. A szervezet úgy véli, hogy a Bluetooth alapú pozícionálásban óriási potenciál van, csak hogy néhány példát említsünk: gyárakban, múzeumokban, raktárakban vagy éppen egészségügyi intézményekben is ki lehet majd aknázni a benne rejlő lehetőséget.

Galéria megnyitása

Mark Powell, a Bluetooth SIG ügyvezető igazgatója elmondta, hogy nagyon komoly potenciált látnak a helymeghatározással kapcsolatos szolgáltatások terén, ez lehet a Bluetooth számára az egyik leggyorsabban növekedő terület az elkövetkezendő években.

A szervezet felmérései alapján 2022-re elérhetünk arra a szintre, hogy éves szinten nézve több mint 400 millió kapcsolódó terméknél lesz Bluetooth támogatás biztosított. És persze a továbbiakban is azon lesznek a szakemberek a Bluetooth SIG-nél, hogy folyamatosan kutassák, hogyan alakulnak a piaci igények, és igyekeznek majd az innovatív fejlesztésekkel lekövetni a változásokat, amik talán most még szinte teljesen ismeretlen területeket nyithatnak meg előttük.

A Bluetooth 5.1 esetében a kisebb módosítások frontján említhető a továbbfejlesztett hirdetési mód, ez nyújt lehetőséget az olyan eszközökkel való kommunikációra, amikhez egyébként nem társították az adott eszközt. Ennek még hatékonyabb lett a működése, így a Bluetooth SIG arra számít, hogy ezt is többször fogják „jó célra” használni – tudniillik eddig leginkább a kéretlen reklámok érkeztek ezen. A Bluetooth 5.1-gyel az energiafogyasztás is jobb lesz bizonyos körülmények között, például sok esetben elkerülhető majd az új szabványnál a felesleges adatforgalom. És a skálázhatóság, valamint a megbízhatóság terén is sikerült csiszolni a Bluetooth-on.

Galéria megnyitása
Még az utazások során is segíthet a Bluetooth 5.1 a tájékozódásban

Azt egyelőre nehéz megmondani, hogy mikor jelenhetnek meg az első olyan készülékek, okostelefonok, amelyek már támogatni fogják az új Bluetooth szabványt, de ez valószínűleg még egy kicsit odébb van. Annyit nagyjából biztosan ki lehet jelenteni, hogy felsőkategóriás megoldásoknál köszönhet majd ez először vissza.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward