Brutális tempóra kapcsolhatnak az SD kártyák

Az új SD szabvány négyszer gyorsabb a korábbi leírás elméleti maximumánál is.

Brutális tempóra kapcsolhatnak az SD kártyák

A memóriakártyák szabványaiért felelő SD Association bejelentette az SD 8.0 specifikációját, és egészen döbbenetes teljesítménnyel számolhatnak azok a fejlesztők, akik ezt ki szeretnék használni a jövőben. A csoport tagjai a multimédiás fejlődést figyelembe véve alakították ki az új leírást, hogy az megfeleljen a jövő igényeinek.

Az SD Express kártyának a legfrissebb generációja már akár négy gigabájt megmozgatására lesznek képesek másodpercenként, egészen pontosan 3938 MB/s-os sávszélesség érhető majd el. Eddig pedig 985 MB/s jelentette a plafont, csak hogy érzékeljük a tempó növekedésének a mértékét.

Annak érdekében, hogy ezt össze lehessen hozni, az SD Association új eszközökhöz nyúlt, valamint a régieket gondolta tovább. Az SD Express a NVMe Express protokollt alkalmazza, és a PCIe 4.0 interfészt veszi használatba, vagyis egészen pontosan kettő PCIe 4.0 csatornát használ, hiszen itt egyetlen csatornán „csak” kb. 2 GB/s érhető el, kettőn viszont már biztosítható a közel 4 GB/s-os csúcsteljesítmény. Az SD Association szervezet a jelek szerint nem retten vissza olyan technológiáknak a kiaknázásától, amik a modern SSD-k esetében megszokottak.

Az új generációs SD Express fejlesztések visszafelé teljes mértékben kompatibilisek lesznek, de a lenyűgöző adottságaikat csak olyan környezetben használhatják ki, ahol minden feltétel adott, és a gyártó garantálja az SD 8.0 specifikáció támogatását.Galéria megnyitása

Érdekesség, hogy PCI 4.0 egysávos kártyák is készülhetnek majd az új alapokon, amik túl nagy különbséget a megjelenésükben nem mutatnak majd az SD 7.0-nak megfelelő termékekhez képest, szóval a vonalvezetés mellett ugyanúgy két sorban lesznek a csatlakozófelületek. Persze a megjelölés egyértelműen mutatja majd a különbséget, szóval nem kell attól tartani, hogy a felhasználókat megtéveszthetik. És a kétsávos PCI 4.0-t alkalmazó SD Express kártyák pedig már három (!) sornyi csatolóval fognak rendelkezni; itt a harmadik sor a másodikkal megegyező lesz.

Hogy mire kellhet ekkora sebesség egy SD kártyánál? Nos, az SD Association elképzelése szerint ennek a multimédiás területen jöhet majd ki az előnye. A következő évekre lett az SD 8.0 tervezve, és bizony már számolni kell azzal, hogy a 8K Ultra HD videózás nagyobb teret fog nyerni. Készülhetnek olyan kamerák, melyek 60 vagy még több képkocka megörökítésére lehetnek képesek ilyen felbontáson.

Minden eddiginél nagyobb fájlokat kell majd gyorsan mozgatni. A szuperlassított felvételek is jobbak lehetnek majd ennek köszönhetően, hiszen akár folyamatosan is lehetne menteni több ezer FPS-es videókat, mivel nem kell a gyorsítótár korlátaival kalkulálni. A fotósok pedig megállás nélkül lőhetnének sorozatképet, ahogy csak a képfeldolgozó processzor bírja a terhelést, itt sem kellene a bufferre támaszkodni.

A friss specifikáció elérhető lesz az SDHC, SDXC, és SDUC memóriakártyák esetében is az SD Association elmondása alapján. Szóval az SD 8.0 specifikációval létrehozható akár 128 TB-os SDUC is, ami a jelenlegi legnagyobb elérhető tárkapacitás. Az SD Express előírásnak való megfelelésről az EX I jelölés ad majd információt.

Galéria megnyitása

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az új generációs memóriakártyák mikortól lesznek elérhetőek, de valószínűleg hosszú időbe fog telni, mire a termékek és a megfelelő támogatás is biztosított lesz ezek számára.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap