Shop menü

BLOKKOLHATJÁK A YOUTUBE HIRDETÉSBLOKKOLÓKAT FELFEDEZŐ RENDSZERÉT

Többen is úgy vélik, hogy törvényellenes az, amit a YouTube csinál, és már hosszú ideje sértheti a felhasználók magánszféráját.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Blokkolhatják a YouTube hirdetésblokkolókat felfedező rendszerét

A Google megelégelte, hogy az emberek egy jelentős része hirdetéseket akadályozó szolgáltatásokat használva fogyasztja a videókon a YouTube-on, így a platform rengeteg bevételtől esik el. Éppen ezért elkezdete felszámolni ezt a lehetőséget, de most könnyen lehet, hogy az Európai Unió felmutatja majd a stop táblát a cégnek.

Meglehetősen kacifántos történet kezd kibontakozni a Google akciója körül, mivel nagyon úgy fest, hogy a vállalat sértheti az EU hatályos törvényeit azzal, hogy felfedi a felhasználóknál a különböző adblock megoldásokat. Alexander Hanff, adatvédelmi szakértő már októberben jelezte az ír adatvédelmi bizottság felé, hogy aggályosnak tartja a Google manőverét, mivel ez illegális lehet az Európai Unióban.

A szakember szerint az a probléma, hogy a YouTube képes azt detektálni, hogy a felhasználó hirdetésblokkolót használ. Ez ugyanis lényegében kémtevékenységnek minősülhet, ami nyilvánvalóan törvényellenes. Úgy véli Alexander Hanff, hogy a Google által fejlesztett script igazából egy spyware-nek tekinthető, hiszen képes a felhasználók gépén észlelni különböző szoftvereszközök működését. Így nem lenne szabad bevetni az internetezők ellen. Egyszerűen nem elfogadható a látogatók utáni kémkedés semmilyen formában.

„A legtöbb esetben etikátlannak és illegálisnak tartok minden megoldást, amely az tulajdonomban álló készülékek utáni kémkedésre használható valamilyen formában” – szögezte le Hanff.

Látni kell azonban azt is, hogy igazából nem egy teljesen új dologról van szó. Már évekkel ezelőtt felmerült, hogy a Google, illetve a YouTube sértheti a felhasználók magánszféráját azzal, hogy képes felismerni, ki használ reklámblokkolót. Hanff először 2016-ban szólalt fel ez ellen. Azt már hosszú ideje lehet tudni, hogy a YouTube-nak pontos rálátása van erre, csak egészen eddig nem élt vissza ezzel határozottabban. Most az elérések akadályozása miatt lángolt fel ez az ügy újra.

Galéria megnyitása

A The New York Times szerint a Google akár le is tölthet különböző kódokat a felhasználók gépére, hogy még hatékonyabban tudja detektálni az adblokkereket. A vállalat célja egyértelműen az, hogy a YouTube Premium szolgáltatás használatát népszerűsítse. Hiszen innentől az emberek vagy nézik majd tovább a platformot a reklámokkal együtt, vagy befizetik a szolgáltatás havi díját, amivel együtt hozzájutnak a YouTube Music szolgáltatáshoz is járulékos extraként.

Ugyanakkor a YouTube is azt mondja, hogy a felhasználók előírásokat szegnek azzal, hogy hirdetésblokkolót telepítenek. A platform felhasználási feltételei ellen vétenek ezzel az emberek a cég szerint, valamint a készítőket is nehéz helyzetbe hozzák, mivel reklámbevételektől esnek el emiatt.

Galéria megnyitása

Az EU korábban az adatvédelmi aggályokat megfogalmazók párján állt, de most nem ennyire egyértelmű a helyzet. A különböző oldalaknak sok esetben engedélyt kell kérnie arra, hogy a felhasználók gépéhez hozzáférhessen, rálátása legyen azokra. A sütik szigorú szabályozása emiatt megy a mostani formában, és egy idei úgy tűnt, hogy a blokkoló detektorok is hasonló sorsa juthatnak, de végül nem így alakult.

Hannf azonban szeretné azt elérni, hogy átértékeljék az illetékesek az álláspontjukat, és hasonlóképpen áll a mostani helyzethez Patrick Breyer, német digitális jogvédő, valamint EP képviselő is. Breyer úgy véli, hogy a YouTube ilyen módon akarja a felhasználókat arra kényszeríteni, hogy jobban nyomon követhetőek legyenek. Ugyanis a hirdetésblokkoló más algoritmusokat is meggátolt a háttérben. Szerinte a cég ezért is üzent hadat az adblokkereknek.

Kíváncsian várjuk, hogy mi lesz ennek az ügynek a kimenetele. Az szinte borítékolható innentől, hogy egyre többen fognak beállni azok mögé, akik a YouTube lépéseinek törvényellenességét hangsúlyozzák.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére