Bíróság akadályozza a WeChat tiltását Amerikában

A WeChat mellett egyelőre a TikTok is biztosan tovább működhet, szóval most még egyik appot sem sikerült az USA-nak betiltania.

Bíróság akadályozza a WeChat tiltását Amerikában

Múlt hét végén számolhattunk be arról, hogy a Donald Trump vezette kormány úgy határozott, hogy betiltják a WeChat és a TikTok működését is. A WeChat esetében a tiltás más vasárnap életbe lépett volna, de nem így lett, és egy időre a TikTok is megmenekülni látszik.

A TikTok jelenleg még azért nem lett betiltva, mert ennek a szolgáltatásnak „kegyelmet” adott az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump. A ByteDance a Microsofttal ugyan nem tudott megállapodni, így az a tárgyalás már megszakadt, viszont az Oracle és a Walmart elvileg akár valóban meg is egyezhet a TikTok üzemeltetésének átvételéről a kínaiakkal. És ameddig a felek tárgyalnak, addig biztosan nem kell a program betiltásától tartani.

Korábban úgy festett, hogy a ByteDance egyetlen amerikai féllel sem tud megállapodni a TikTok helyi üzemeltetésének átvételéről, ám talán ez megváltozik majd az aktuális események tükrében. Ha az Oracle és a Walmart párosa beállna mögé, azzal egy megbízható technológiai partnerre tenne szert, és ezt követően az USA vezetése átértékelhetné a nemzetbiztonsági kockázatot. Jelenleg úgy fest, hogy a Walmart és az Oracle egyaránt be fog állni a Tiktok mögé, és részesedést is szereznek majd belőle.

Galéria megnyitása

Ebben az ügyben még nincs minden tisztázva, de a hírek jelenleg olyan megállapodásról szólnak, aminek a keretében létre fog jönni egy külön vállalat TikTok Global néven, aminek a székhelye az Egyesült Államokban lesz. A TikTok Global Amerikában 20-25 ezer új munkahely létrehozásával járhat együtt, és már olyan információkat is lehet hallani, hogy Trump kormánya akár 5 milliárd dolláros támogatást is biztosíthat majd az új alapokra kerülő cégnek, oktatási célkora.

A WeChat esetében sosem volt arról szó, hogy amerikai kézbe kerülhet bármilyen formában. Itt nem is ennek köszönhetően sikerült a tiltást elkerülni, hanem egy bírói döntés nyomán. Laurel Beeler, egy kaliforniai bíró döntött úgy, hogy megakadályozza a kormány intézkedését.

Galéria megnyitása

Beeler úgy véli, hogy a WeChat tiltása nagyon komoly kérdéseket vet fel. Nagyon sokan vannak, akik számára ez jelenti az elsődleges kommunikációs platformot, mert csak a kínai nyelvet beszélik jól. Akik nem beszélik megfelel szinten az angol nyelvet, azok számára nem sok egyéb opció van, így a bíró szerint a WeChat tiltásával az emberek kapcsolattartáshoz való jogát korlátozná az Egyesült Államok.

Laurel Beeler az ügyben egy WeChat felhasználói csoportot képvisel, és igazából ez az ügy még augusztusban indult, és mostanáig nem született döntés a keretében. Ennek is köszönhetően volt képes megakadályozni a tiltás hatályba lépését. Hogy ez a per hova fog vezetni, azt jelenleg még nehéz megmondani, de mindenképpen érdekessé teszi a WeChat sorsának az alakulását.

Miután múlt pénteken kiderült, hogy a TikTok és a WeChat is be lesz tiltva, de akiknek a készülékén telepítve van, azok továbbra is használhatják, brutálisan felpörgött a letöltések száma mindkét program esetében. A Sensor Tower elmondása szerint 800%-kal szedték le és telepítették többen az elmúlt héten a WeChatet, mint egy átlagos héten. Szóval az emberek elkezdték az applikációt „betárazni”.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap