Shop menü

BEZÁRULT A KISKAPU: A SZORZÓZÁRAS RAPTOR LAKE PROCESSZOROKNÁL MÁR NINCS MÓD BCLK ALAPÚ TUNINGRA

Az előző generációnál az Intel figyelmetlensége miatt lehetett tuningolni az elvileg tuningolásra alkalmatlan, szorzózárral ellátott Alder Lake-S modelleket is, ám a 13. Core generáció esetében már nem követték el még egyszer ugyanazt a hibát.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Bezárult a kiskapu: A szorzózáras Raptor Lake processzoroknál már nincs mód BCLK alapú tuningra

Az Intel 12. generációs Core sorozatú processzorai közül a szorzózáras kivitelben érkező, „K” és „KF” jelöléssel nem rendelkező modelleknél egy gyártói figyelmetlenség miatt bizonyos alaplapok esetében lehetőség nyílt a tuningra, igaz, ezt nem a szorzó módosításával, hanem a BCLK emelésével lehetett elérni, ami alapból egyébként szintén le van tiltva ezeknél a modelleknél.

A gyártó anno kiadott a partnereknek egy olyan BIOS-t, amelyben elfelejtették letiltani a BCLK tuningot a szorzózáras processzoroknál, így később hiába orvosolták a hibát az Intel fejlesztői, a kreatív alaplap-gyártók a későbbi BIOS-okat is úgy készítették el, hogy azok továbbra is lehetőséget adtak a BCLK alapú tuningra. Ez a lehetőség első körben csak a „Z” sorozatú lapkakészlettel ellátott alaplapoknál élt, ám a költséghatékonyabb processzorokat jellemzően nem ezekhez az alaplapokhoz vásárolják, így a funkciót nem sokan használták.

Az MSI és az ASUS aztán készített néhány olyan B660 alapú deszkát is, például az MSI B660M Mortar Max és az ASUS RoG Strix B660-G típusjelzéssel ellátott példányokat, amelyek már költséghatékonyabb választásnak bizonyultak a szélesebb felhasználói rétegek számára is, így a véletlenül elérhetővé tett BCLK tuning funkciónak több értelme és haszna lett.

Sajnos a friss, Raptor Lake-S alapokra építkező szorzózáras processzoroknál ilyesmire már nincs mód az eddigi tapasztalatok alapján, vagyis visszaállt a normális működés, aminek eredetileg az Alder Lake-S modellekre is vonatkoznia kellett volna. A fentebb említett alaplapok közül a B660M Mortar Max a legfrissebb BIOS mellett a Core i7-13700-as processzornál nem ajánlja fel a BCLK tuning opciót, míg a Core i7-12700-as modellnél igen. Az új processzorok esetében már odafigyeltek az Intel fejlesztői, hogy letiltsák a BCLK alapú tuningot a partnereknek szánt mikrokódok esetében, így azok az Intel szándékainak megfelelő funkciókat kínálnak.

Hasonló „hibákra” már korábban is volt példa, gondoljunk csak a 2016-os Skylake modellekre, vagy a fentebb említett Alder Lake fiaskóra, aztán véletlenül az AVX-512 támogatás engedélyezése is megtörtént, amire kétszer is készült javítás, mire sikerült véglegesen letiltani. Hogy a „K” és „KF” jelölés nélküli processzoroknál elérhetővé válhat-e még valaha a BCLK alapú tuning? Ez egyelőre rejtély, ám erősen valószínű, hogy a gyártó csapata tanult a hibákból, nem követik el azokat ismét. Aki tuningra vágyik, a drágább processzorok és lapkakészletek jóvoltából megkaphatja.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére