Shop menü

BEMUTATTA A SAMSUNG A GALAXY Z FOLD SPECIAL EDITIONT

Tényleg előhúzott a kalapból a gyártó egy sokkal karcsúbb hajtogatható mobilt, de keveseknek adatik meg a lehetőség, hogy erre lepacsjanak.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Bemutatta a Samsung a Galaxy Z Fold Special Editiont

A Galaxy Z Fold Special Edition érkezéséről már hónapok óta lehetett pletykákat hallani, de sokáig fenntartásokkal kezelték az információt a híroldalak, nem alaptalanul. Az elmúlt években már számos esetben lehetett olyan pletykákat hallani, hogy a Samsung egy éven belül három hajtogatható készülékkel is előrukkolhat, de ez mostanáig soha nem jött be. Ezúttal viszont a Galaxy Z Flip6 és a Galaxy Z Fold6 mellé tényleg besorol egy teljesen új modell.

Leginkább azt tarották érdekesnek az újdonság kapcsán előzetesen, hogy végre sokkal vékonyabb lehet, mint eddig bármilyen Galaxy Z Fold – vagy akár Z Flip – volt. A pletykák most beigazolódtak, a Samsung tényleg megalkotta az eddigi legkecsesebb hajtogatható eszközét. Mindössze 10,6 milliméter lett zárt állapotban a Galaxy Z Fold Special Edition, kihajtva pedig 4,9 mm-es. Csaknem 13%-kal lett vékonyabb az újdonság, de ezt a tömegén szinte észre sem lehet venni; csak 3 grammal lett könnyebb, 236 grammot nyom.

Galéria megnyitása

A nagy fogyást részben úgy érte el a Samsung, hogy a mobil felületét megnövelte, így egy kicsit nagyobb alapterületen tudta a komponenseket elrendezni. A külső képernyő már 6,5 colos méretet öltött, a kihajtást követően pedig egy 8 hüvelykes panel áll majd a felhasználók rendelkezésére. A Galaxy Z Fold6-nál csak 6,3 és 7,6 colos képernyők voltak keretbe foglalva. A képarányok is változtak, már 21:9-es a fedlapon található egység, és 20:18-as a belső felület. Az új konstrukció így minden szempontból közelebb került a versenytársaihoz.

Galéria megnyitása

Egyelőre még az Android 14 operációs rendszerrel kerül bevetésre a Galaxy Z Fold Special Edition, de már úton van az Android 15 frissítés. A One UI 6.1.1-gyel áll rajthoz az eszköz, melyben már rengeteg extra van a hajtogatható eszközök számára. A friss eszköz mindent megkap, amit a Galaxy Z Fold6 felvonultatott szoftveres fronton. Egészen 2031-ig lesz biztosított a mobil szoftvertámogatása.

Galéria megnyitása

Már egy 200 megapixeles főkamerát használ a Samsung az eddigi 50 MPixeles egység helyett, aminek megvan például az az előnye, hogy a szenzorzoom tekintetében jobban fog teljesíteni. Két társkamera van a fedélzeten, az egyik 10 MPixeles és 3-szoros optikai zoomra képes, a másik pedig 12 MPixeles, ultraszéles látószögű és támogatja a makrózást is.

Galéria megnyitása

Rendelkezik a mobiltelefon egy külső szelfikamerával, ami 10 megapixeles képérzékelőt használ. Bár itt a főkamerát is lehet alkalmazni akár még a videocsevegések alkalmával is, azért csak pakolt a Samsung a főképernyő mellé/alá is egy képalkotót. Ez a megjelenítő alatt rejtőző kamera 4 MPixeles felvételek megörökítésére alkalmas.  

A Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy rendszerchip hozza majd mozgásba a Galaxy Z Fold Special Editiont. A Qualcomm lapkája idén már egy sor felsőkategóriás Samsung mobiltelefonban bizonyított, és bár ez lesz a legextrémebb bevetése, valószínűleg nem okoz majd csalódást. Ebben az esetben legfeljebb a hűtés megoldása, ami extra kihívást jelenthetett. A RAM 16 GB, nem fukarkodik ezzel a Samsung, a tárhely viszont „csak” 512 GB, nincs is 1 TB-os opció.

Galéria megnyitása

Természetesen 5G-s az újdonság, és a Samsung ebben az esetben már a Wi-Fi 7 támogatásról is gondoskodik három sávon átívelve. A Z Fold6-nál még be kellett érni a Wi-Fi 6E-vel, no, nem mintha az panaszra adhatna okot. Az újdonság megfelelő hálózati infrastruktúra mellett még jobb sávszélességgel és késleltetéssel lesz képes üzemelni.

Galéria megnyitása

Csak fekete színben, egyedi sávos mintával lesz elérhető a Galaxy Z Fold Special Edition. Jó hír, hogy IP48 minősítést kapott, tehát nagyon jól bírja majd a vizet, akár 1,5 méterre is meríthető gond nélkül, csak a por az ellensége, az apró szemcséket a zsanérnál nehezen tolerálja. Úgy sikerült fogyókúrára fogni a szerkezetet, hogy az akkumulátor kapacitása nem csökkent. A telep maradt 4400 milliamperórás (minimum 4272 mAh) kapacitású. Ez mindenképpen örömteli.

Galéria megnyitása

A Samsung Galaxy Z Fold Special Edition nem egy globális piacokat érintő újdonság, egyelőre kizárólag a vállalat hazájában, Dél-Koreában lesz megvásárolható. Ezen felül a kínai bevezetés van még kilátásban, de most ennek kapcsán még semmit nem mondott el a vállalat. A hazai pályán 2 789 600 wonba fog kerülni a termék, ami a jelenlegi árfolyamok mellett 750 ezer forintos összegnek felel meg. A forgalmazása október 25-én el is indul, nem kell rá tovább várni.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére