Bemutatkozik az ASUS Rampage IV Formula

Az ASUS legújabb RoG sorozatú alaplapjáról, a Rampage IV Formula modellről az elmúlt napokban már érkezett néhány pletyka, ám a mai napon végre hivatalosan is bemutatkozott a gyártó legfrissebb X79-es alaplapja, amelyről az alábbiakban minden szükséges tudnivalót elmondunk.

Bemutatkozik az ASUS Rampage IV Formula

Az ASUS legújabb RoG sorozatú alaplapjáról, a Rampage IV Formula modellről az elmúlt napokban már érkezett néhány pletyka, ám a mai napon végre hivatalosan is bemutatkozott a gyártó legfrissebb X79-es alaplapja, amelyről az alábbiakban minden szükséges tudnivalót elmondunk.

A RoG (Republic of Gamers – Játékosok Szövetsége) sorozatot erősítő újdonság egy kompromisszummentes alaplap, amellyel a cég a gamereket és a nagyteljesítményű konfigurációk építőit veszi célba. Az alaplap az Intel LGA-2011-es processzorait fogadja, amelyekhez összesen négy darab DDR3-as memóriafoglalatot kínál. A rendszerben – némi tuninggal – a DDR3-2400 MHz-es memória modulok is elketyegnek – ezekből akár 64 GB-nyit is elhelyezhetünk az alaplapban, ha bírjuk anyagilag. A memóriamodulok egyébként 2+2 fázisú tápellátással gazdálkodnak, míg a processzor 8 fázisú, a VCCSA pedig háromfázisú tápellátást kapott.

A PCI Express slotok – csak úgy, mint a gyártó összes többi X79-es alaplapjánál – a PCIe 3.0-s szabványt is támogatják. Az említett bővítőhelyekből nem kevesebb, mint ötöt kapunk. Egy- és kétkártyás módban x16-os, míg háromkártyás módban x16-x8-x16-os módban üzemelnek a slotok. Ha négykártyás SLI vagy CrossfireX multi-GPU rendszert szeretnénk építeni, akkor x16-x8-x8-x8-as sávszélességgel számolhatunk. Az ötödik PCI Express slot – amely szürkés színű – x8-as sávszélességet kínál. Az alaplap a felsoroltak mellett tartalmaz még két PCI Express x1-es slotot is, amelyek a 2.0-s szabványra alapoznak.

Az X79-es PCH SATA 3 Gbps-os portokból négyet, SATA 6 Gbps-os portokból pedig kettőt kínál – mindegyikhez jár RAID 0,1,5,10 támogatás. Az ASMedia SATA vezérlőjének köszönhetően rajtuk kívül kapunk még két darab eSATA 6 Gbps-os, valamint két darab SATA 6 Gbps-os portot is.

A kínálatból természetesen a Gigabites Ethernet vezérlő sem hiányzik, amit ezúttal az Intel szállít. USB 2.0-s portokból 12 áll rendelkezésre, míg USB 3.0-s portokból nyolcat kapunk: négy a hátlapon, négy pedig kivezetések formájában az alaplapon lapul. A repertoárból természetesen a  Bluetooth v2.1 + EDR vezérlő sem hiányzik.

Az audió vezérlő szerepét egy Reraltek ALC898-as megoldásra osztották, amely nyolccsatornás audió támogatást és optikai audió kimenetet is kínál. Az audió vezérlő a SupremeFX III-as motorra támaszkodik és rendelkezik egy fémből készült árnyékoló lappal is, amely az elektromágneses interferenciától védi az audió vezérlő komponenseit annak érdekében, hogy a hangzás tiszta és minőségi lehessen. Az audió alrendszer 110 dB-es jel/zaj aránnyal érkezik és támogatja az EAX Advanced 5.0-s, a Creative ALchemy, valamint a THX Tru Studio Pro technológiákat.

A Digi+ II tápellátással érkező alaplap esetében különlegesség az az innovatív szolgáltatás, amelynek keretében lecserélhető az LGA-2011-es CPU keret egy olyanra, amely lehetővé teszi LGA-1366-os processzorfoglalatra illeszkedő CPU hűtők alkalmazását. Ha van egy jól bevált LGA-1366-os CPU hűtőnk, amelytől nem szeretnénk megválni, akkor nagyon jól fog jönni ez a lehetőség. Sok pénzt spórolhatunk meg vele. Hasonló lehetőséget a Rampage IV Extreme is kínál.

Extra még az is, hogy a Rampage IV Formula mellé - ha a Battlefield 3 Edition kiadát választjuk - megkapjuk a Battlefield 3 teljes verzióját is, így rögtön próbára tehetjük, hogy új konfigurációnk mire képes a sokak által kedvelt játékban. Az újdonsághoz a korábbi hírünkben, a Rampage IV Extreme-nél már említett BIOS Flashback szolgáltatás, az OC Key, valamint a RoG sorozatból már megismert egyéb hasznos szolgáltatások is járnak, amelyek megkönnyítik a rendszer tuningját és monitorozását. Az UEFI alapú, grafikus kezelőfelülettel ellátott BIOS szintén a kínálat részét képezi, de ez már inkább megszokott tulajdonság, mintsem extra.

Aki még több információra kíváncsi az új deszkával kapcsolatban, látogasson el ide. Az alaplap ajánlott végfelhasználói ára 99 900 forint.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward