Bemutatkozik a Sony VAIO Fit 13A és Tap 11

A Tap 11 a prémium Windowsos táblák sorát gyarapítja, míg az új VAIO Fit alapvetően egy notebook, amiből pillanatok alatt tábla varázsolható.

Bemutatkozik a Sony VAIO Fit 13A és Tap 11

Sony VAIO Fit multi-flip család – notebook/tábla

A Sony is elkészítette a saját, notebookból táblává varázsolható gépét, de nem a mostanában divatos hátrahajtható kijelzővel, hanem egy olyannal, amit a billentyűzet fölé hajthatunk vissza a speciális, multi-flip zsanérnak köszönhetően (hasonlóan az Acer R7-eséhez, csak itt szerencsére nem rakták a billentyűzet fölé a touchpadot). Ez a megoldás sokkal elegánsabb a hátrahajtósnál, hiszen így a túloldalon nem a gombokat fogdossuk, hanem ugyanúgy a hátlap sima felületét. A zsanér egyébként képes a képernyő megfordítására is, így a szemben ülőknek is egy pillanat alatt megmutathatjuk, hogy mi van a kijelzőn.

Az új család tagjai háromféle méretben lesznek kaphatóak: 13,3, 14 és 15,5 colos variánsok várhatóak. Pontos specifikációt egyelőre csak a 13A nevű gépről kaptunk, de az már biztos, hogy a legnagyobb Fit tag dedikált GeForce videó vezérlővel is kérhető lesz. Már a legkisebb gép is 1080p-s TRILUMINOS technológiás kijelzőt kap és akár Core i7-es Haswell processzor is dolgozhat benne, választásunktól függően. A memórián ezúttal nem spóroltak semmit, 8GB-nyi DDR3L-1600 MHz-es RAM segíti a központi egység munkáját, a háttértár pedig akár fél terás SSD is lehet. Az operációs rendszer szerepében a hivatalos dokumentum szerint a Windows 8 tetszeleg, de mivel nálunk novembertől lesznek kaphatóak az új gépek, így mi már a 8.1-gyel találkozhatunk majd, jó esetben akár gyárilag is.

Mivel a Sony az utóbbi időben eléggé ráfeküdt az NFC technológiában rejlő lehetőségek kihasználására, így természetesen a multi-flip-es gépekben is lesz NFC chip, a 4.0-s Bluetooth és a 802.11a/b/g/n-es WIFI adapter mellett. A billentyűzet kapott háttérvilágítást és az érintőképernyő jobb kihasználása érdekében még egy digitális toll is jár a gépekhez. A 13 colos Fit 13A-n két kamera is lesz, előre egy HD felbontású videófelvételre képes Exmor R egység figyel, míg hátul egy 8 megapixeles, autófókuszos Exmor RS végzi a dolgát.

Gyorsulásmérő, giroszkóp és digitális iránytű is lesz a készülékekben, a szép hangzásról pedig a ClearAudio+ technológia gondoskodik majd. Csatlakozók tekintetében a 13 colos példányon két USB 3.0-s (az egyik kikapcsolt állapotban is képes tölteni) és egy HDMI aljzat várja majd, hogy használatba vegyük, no és természetesen az elmaradhatatlan SD memória kártya olvasó. A Fit 13A mérete 223*325*14-18 mm, a tömege pedig ~1,2kg. A megjelenés novemberre várható, pontos árakat ás várható üzemidőket egyelőre nem tudunk.

Sony VAIO Tap 11 – Ultrakönnyű és sokoldalú táblagép

Míg a Fit család új tagjai alapvetően notebookok, addig a Tap 11 már a felsőkategóriás Windows táblák sorát gyarapítja. A 11,6 colos, Full HD-s TRILUMINOS kijelzővel érkező gép jelenleg a világ legvékonyabb Windows 8-as táblája, pont beesik 1 cm alá a 9,9 mm-es vastagságával. A Sonynál gondoltak azokra is, akik nem szeretnek érintőképernyőn gépelni, ezért a Tap 11-hez jár egy karcsú billentyűzet is, amit használaton kívül a táblához lehet csatolni, így védőburokként is funkcionál.

Az új géphez digitalizáló toll is jár, amivel könnyen lehet jegyzeteket és vázlatokat készíteni. Kamerák frontján ugyanazokkal találkozhatunk, mint a Fit 13A esetében. Előre egy HD felbontású Exmor R típusú példány figyel, míg hátulra egy 8 megapixeles, Exmor RS-es. Érdekesség, hogy a Tap 11 infraporttal is rendelkezik, így akár távirányítóként is használható, a Windows Store-ból ingyenesen letölthető SideView alkalmazás segítségével pedig a Bravia TV-k második képernyőjeként is funkcionálhat.

A Tap 11 esetében is egy negyedik generációs Core i processzor (Haswell alapú) dolgozik a burkolat alatt, és a vékonyságból arra következtetünk, hogy ezúttal valamelyik 11,5W-os példánnyal van dolgunk, még az is lehet, hogy a gyárinál alacsonyabb órajelen járatva. A videó vezérlő szerepét az integrált HD4200-as tölti be, rendszermemóriából pedig 4GB-nyi DDR3L-1600-asat kapunk. A háttértárral nem fukarkodtak, ha bírja a pénztárcánk, akár 512GB-os SSD is lehet a Sony táblájában.

Kapcsolati képességek szempontjából az alapok mellett (BT 4.0+HS, n-es WIFI) megkapjuk ezúttal is az NFC chipet, és felsőkategóriás tábla lévén a Tap 11 egy GPS egységet is kapott. Csatlakozók szempontjából be kell érjük egyetlen USB 3.0-s porttal, ami képes kikapcsolt állapotban is tölteni, egy micro-HDMI videó kimenettel és egy microSD kártya olvasóval.

A Tap 11 mérete 304,6*188*9,9 mm, a súlya pedig 0,78kg billentyűzet nélkül. Egy akkumulátortöltéssel akár 7 órán át is hajlandó elmenni, és novemberben számíthatunk az érkezésére. Ajánlott végfelhasználói árakat egyelőre nem tudunk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward