Befutottak az első Apple A12-nek tulajdonított mérési eredmények

Processzorteljesítmény terén nem mutat nagy előrelépést a rendszerchip, de az IGP meglehetősen szépen domborít.

Befutottak az első Apple A12-nek tulajdonított mérési eredmények

Az Apple szeptemberben mutathatja be az új iPhone-okat, és a készülékek gyártása a színfalak mögött már beindult. Az újdonságok előre láthatólag az Apple A12 rendszerchippel felvértezve fognak befutni, aminek most a Geekbench adatbázisában felbukkantak az első mérési eredményei.

A tesztet egy iPhone 11,2 névre hallgató készüléken futtatták le, ami minden tekintetben gyorsabbnak bizonyult, mint az iPhone X. Ez a termék valószínűleg az iPhone X utódjának a pluszosított változata lehet, ami a korábbi pletykák szerint közel 6,5 hüvelykes megjelenítőt foglal majd keretbe, miközben a fizikai mérete nem lesz sokkal nagyobb az iPhone 8 Plusénál.

A Geekbench méri az egyszálas és a többszálas teljesítményt is egyebek mellett. Az Apple A11 esetében az egyetlen szálon elért pontszám 4206 volt, míg a friss mérésben a feltételezett Apple A12 már 4673 pontos eredményt tudott felmutatni. Ez egészen pontosan 11,1 százalékos előrelépést jelent, ami nem sok, de igazából a processzor teljesítményére már korábban sem lehetett panasz. A többszálas mérésen az állítólagos Apple A12 nevéhez 10912 pontos végeredmény tartozik, míg az Apple A11 az iPhone X fedélzetén 10128 pontos produkciót volt képes felmutatni. Ez még egy kicsit szolidabb, közel 8 százalékos gyorsulást mutat. Ezek alapján arra a következtetésre juthatunk, hogy a processzor tekintetében nem lesz nagy változás, inkább a méret csökkentésére és az energiahatékonyság növelésére gyúrhatott rá az Apple – hiszen itt már 7 nm-es gyártásra lehet számítani. A tesztelt rendszerchip 2,49 GHz-es órajelen üzemel, és az Apple A11-gyel ellentétben nem 32, hanem 128 kB-os az első szintű gyorsítótára – a másodszintű már ugyanúgy 8 MB-os.

Galéria megnyitása

A Geekbench grafikus teljesítményt mérő tesztjében már impozánsabb előrelépést mutat az Apple A12, szóval az integrált GPU terén a korábbinál jóval izmosabb megoldás kerülhet bevetésre. Az iPhone X az Apple A11-gyel a fedélzetén 15234 pontot ért el a Metal API-t kihasználó megmérettetésen, míg az iPhone 11,2 neve mellett már 21691 pont szerepel. Az Apple A12 ez alapján 40 százalékot meghaladó (42%) gyorsulást mutathat majd fel a grafikus gyorsítóra támaszkodó műveletek alkalmával. Az Apple szinte mindig jelentősebben növeli az IGP teljesítményét, mint a CPU sebességét, szóval ez igazából nem meglepő. A mostani eredmények kapcsán fontos elmondani, hogy az Apple A12-nek vannak olyan részei, amiknek a Geekbench nem alkalmas a mérésére (például a neurális gyorsító), szóval az összkép még jobb lehet.

Galéria megnyitása

Az Apple az iOS 12 esetében is nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a szoftverek gyorsabban induljanak és tempósabban reagáljanak menet közben a felhasználók parancsaira, ami szintén hozzájárul majd a jobb felhasználói élmény biztosításához. A vállalat ezt úgy oldotta meg, hogy hamarabb ugrik fel terhelésnél a rendszerchip órajele – és nem lenne meglepő, ha az Apple A12 tervezésekor már ezt is figyelembe vette volna a vállalat a lehető legjobb hatékonyság és teljesítmény elérése érdekében. Összességében tehát ismét érezhető lesz a gyorsulás az új generációs mobilok érkezésével.

A most napvilágot látott mérési eredmény tanúsága szerint az „iPhone 11,2” 4 GB-nyi rendszermemóriával rendelkezett. Előre láthatólag még kettő eszköz jön. Az egyik ugyanúgy 4 GB-os RAM-mal szolgálhat, mint a megméretett gépezet, és lesz egy olyan modell is, ahol csak 3 GB-nyi rendszermemóriával lehet számolni. Ez utóbbi lehet az „olcsó” iPhone, ami állítólag 6,1 colos LCD kijelzőnek adhat otthont. Az új mobilok már gigabites 4G LTE hálózati modemmel jöhetnek, állítólag mindegyik Face ID-val lesz szerelve (TrueDepth kamera), és egyéb újításokkal is számolni kell.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward