Befutott a Kindle Paperwhite új generációja

A Paperwhite 3 nagyobb felbontással dolgozik, így jobb lesz rajta olvasni, ráadásul a kedvező ára miatt még a Voyage-nek is erős konkurenciát jelenthet.

Befutott a Kindle Paperwhite új generációja

Az Amazon egy év kihagyást követően újította meg a Paperwhite olvasót. A Paperwhite 3 a 2013-ban megjelent Paperwhite 2 helyét fogja átvenni a kínálatban, és meglehetősen nagy népszerűség elé nézhet, miután megörökölte a csúcsot képviselő Kindle Voyage egyik legfontosabb alkotóelemét.

Az Kindle termékcsalád legújabb tagja egy, az elődjénél sokkal jobb kijelzővel került bevetésre, ezáltal az Amazon elmondása alapján érezhetően kényelmesebb olvasási élményt fog nyújtani. A Paperwhite 2 megjelenítője „csak” 212 PPI-s produkcióval büszkélkedhetett a maga idejében, viszont a Paperwhite 3 most 300 PPI-re tornászta fel a pixelsűrűséget. A bevetésre küldött panel maradt a már jól bevált 6 hüvelykes méretű, a felbontása viszont 1440 x 1080 képpontosra nőtt. Az Amazon valószínűleg itt egy az egyben kölcsönvette a tavaly bemutatott Kindle Voyage esetében alkalmazott kijelzőt. Természetesen ezúttal is egy E Ink megoldással kerülnek szembe az érdeklődők, mely a Carta technológiát alkalmazza, így kiváló kontrasztarányt produkál; színei nincsenek, 16 szürke árnyalat megjelenítésére képes a munkája során. Mint minden Paperwhite, ez is rendelkezik önálló világítással, ezáltal akár sötétebb helyeken is nyugodtan használatba lehet venni.

Az Amazon két változatot kínál majd hardver tekintetében, az egyik kizárólag WLAN-t (802.11 a/b/g/n) tartalmaz, a másik viszont már 3G HSDPA hálózati modemmel is fel lesz vértezve, ami azt jelenti, hogy bárhol el lehet vele érni az internetet. Ez utóbbi azoknak jöhet igazán jól, akik sokat ingáznak a mindennapjaik során. A készülék az Amazontól megszokott módon eléggé szerény fájltámogatással dolgozik, csak a legfontosabb formátumokat kezeli az új Paperwhite is. Megbirkózik a .TXT, .PDF, .PRC, .HTML, .DOC, .DOCX és a védetlen .MOBI szövegekkel, valamint a .JPEG, .GIF, .PNG és .BMP képekkel, amelyek értelemszerűen szürke árnyalatokkal jelennek majd meg a kijelzőn. Mindenki a maga ízlésének megfelelő betűméretet állíthat be, összesen nyolc méretet kínál a készülék.

A Paperwhite 3 169 x 117 x 9,1 milliméteres méretekkel rendelkezik, a tömege pedig 205 gramm WLAN-nal, illetve 217 gramm, ha a 3G is része a „csomagnak”. Az akkumulátor kapacitása nem ismert, de itt nem is igazán ez számít. Az üzemideje átlagosnak ígérkezik, előre láthatólag 6-8 hetet fog átvészelni egy töltést követően naponta 30 percnyi olvasással, miközben a Wi-Fi és a világítás is ki van kapcsolva. Az újratöltése egyszerű USB 2.0 kábellel oldható meg. Maga a készülék csak feketében lesz megvásárolható, azonban a tartalomszolgáltató nem feledkezett meg a testreszabhatóságról sem. Színes tokokkal lehet majd egyedibbé tenni a könyvolvasót.

Az Amazon Kindle Paperwhite 3 árban is felváltja az elődjét, vagyis 120 eurós ajánlott fogyasztói áron lesz megvásárolható, amennyiben csak a Wi-Fi-re tart igényt az érdeklődő, és vállalja a reklámokat, hiszen reklámok nélkül már 140 eurós összeget kóstál. Ha szükség van a 3G-re is, akkor bizony jelentősen fentebb kúszik az ára, ilyenformán már 180, illetve 200 eurót kér el érte a gyártó reklámmal vagy anélkül. Az újdonság érkezésével a Kindle Paperwhite 2 ára 30 és 20 euróval csökkent a különböző konfigurációkban.

Összességében a Paperwhite 3 nagyon erős konkurenciát jelenthet házon belül a Kindle Voyage olvasónak, ami használati szempontból már nem sok előnyt tud felmutatni, de mégis jelentősen többe kerül. Mit tud a Voyage, amiről a Paperwhite esetében le kell mondani? Nos, a kijelző terén már csak a nagyobb fényerő maradt a Voyage előnye, külső tekintetében pedig a minőségibb anyaghasználat emelhető ki a neve mellett. Amik még érdekesek lehetnek néhány vásárlónak, azok a Voyage oldalain elhelyezett "gombok", annál a gépnél ugyanis nem csak az érintőképernyővel lehet lapozni. Azt már mindenki eldöntheti magában, hogy ezek a dolgok megérnek-e 70 euró felárat, hiszen a Voyage 190 euróról indul, 3G-vel pedig nem kevesebb mint 250 eurót kell érte kifizetni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward