Bajban a Microsoft, lassan indul a Vista

A Microsoft nem kételkedik benne, hogy a cégek a világon mindenhol gyors ritmusban cserélik majd operációs rendszereiket Vistára, mint ahogy a példájukban szereplő Sasfin Bank is teszi. Ehhez képest a Gartner 2010-re jósolja az áttörést.

Bajban a Microsoft, lassan indul a Vista

A Microsoft példájában említett Sasfin Bank azt tervezi, hogy jövő márciusban már el is kezdik átállítani gépparkjukat az új operációs rendszerre és 2007 végére mind a 430 dolgozójuk azt használhatja majd. Dawie Olivier, projekt menedzser elmondta, hogy a normális három éves hardver lecserélési ciklus alapján a legrégibb gépeknél kezdik a fejlesztést, ami az összes munkaállomás egyharmadát érinti, ezeket a közeljövőben beszerzik, viszont a maradék állomány esetében azt tervezik, hogy komolyabb videovezérlőt és több memóriát rendelnek a gépekbe, hogy kövessék a Vista megnövekedett igényeit.

„Nem túl költséghatékony megoldás számunkra egyszerre több operációs rendszert üzemeltetni és rendben tartani csak azért, mert nem merünk belenyúlni pár gépházba.” – mondta Olivier. Ugyanakkor ez a történet akár kivétel is lehet, hiszen az elemzők szerint és a Microsoft optimizmusának ellenére a Vista minden bizonnyal csak lassan fog beszivárogni az üzleti életbe a következő négy év során.

2007 végére a világ számítógépeinek kevesebb, mint 5%-a használ majd üzleti verziójú Vistát a Gartner Inc. felmérése szerint, míg 47% Windows XP Professionalt, 10% pedig még mindig Windows 2000 Professionalt futtat majd, ami azért is meglepő, mert a 7 éves operációs rendszernek réges rég ki kellett volna halnia További meglepetés, hogy 2008 végére ugyan már 15% felé emelkedik a Vista aránya, de ez még mindig kevés lesz az XP 40%-hoz képest, sőt az elemző cég úgy kalkulál, hogy 2010-ben haladja meg először az XP-k számár a Visták száma az üzleti világban.

A Microsoft talán éppen ezért próbálja meg ösztökélni üzleti partnereit a cselekvésre. A motiváció a jobb kezelhetőség, könnyebb telepítés és komolyabb biztonság lehet a cégek számára, ami a szkeptikus elemzők szerint viszont kevés lesz ahhoz, hogy kikényszerítsen egy hardver fejlesztést is igénylő operációs rendszer váltást. „A partnereink több, mint 50%-a mondta azt, hogy csak akkor fognak Vistára váltani, amikor egyébként is lecserélnék a gépparkjukat a normális menetrend szerint, ami általában 3-5 éves periódust jelent.” – mondta Michael Silver a Gartner elemzője. Majd hozzátette, hogy sok vállalat a kiforratlan Vista miatt él a downgrade jogokkal, azaz új hardvereit is még XP liszenszel vásárolják meg. Az ilyen típusú ügyfelek 22%-ot tesznek majd ki a 2007-es évben.

Ennek többnyire anyagi okai is vannak, sokan nem szeretnének erősebb irodai gépeket vásárolni. Jelenleg az észak-amerikai üzleti világban körülbelül a PC-k fele a Windows Vista minimum követelményei alatt marad aszerint a felmérés szerint, amit 472 vállalat 112 ezer gépén végeztek el. Ráadásul az Aero Glass felület megjelenítéséhez még több memóriára van szükség, ami egy nagy vállalat sokgépes fejlesztésénél komoly plusz költséget jelentene.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward