Az ügyészek koalíciója kéri a Facebookot, ne csináljon gyerekeknek Instagramot

A közösségi oldal korábban megszellőztette, hogy készül az „Instagram for Kids”, de ez szakértők szerint egyáltalán nem jó ötlet.

Az ügyészek koalíciója kéri a Facebookot, ne csináljon gyerekeknek Instagramot

A Facebook folyamatosan azon van, hogy minél több felhasználót vonjon be a különböző alkalmazásainak a használatba, viszont a méreténél fogva ez ma már nem egy egyszerű feladat. Vannak már a Facebooknak kifejezetten gyerekeknek szóló szoftverei is, és belső információk szerint az Instagramból is szeretne ilyet indítani. Ez viszont sokak szerint nem helyénvaló.

Még márciusban jelentek meg olyan hírek, melyek szerint az Instagramból készülhet egy gyerekeknek szóló változat. Az „Instagram for Kids” kifejezetten annak a korosztálynak szólna, akik az életkoruknál fogva nem jogosultak arra, hogy hivatalosan használatba vegyék az Instagramot. Ez a korhatár globálisan nem egységes, de általában 13-16 éves korlátozásról beszélhetünk. A gyerekeknek dedikált app viszont életkorra vonatkozó különösebb megkötés nélkül működhetne.

Galéria megnyitása

Az „Instagram for Kids” révén a fiatalabbak elvileg biztonságosan használhatnák a közösségi képmegosztót. Pontosan nem tudni még, hogy ez miként működne, de valószínűleg egy szülői felügyeleti rendszer keretében a gyerekek gondozói szabályozhatnák azt, hogy kiket követhet a csemete és kiket nem. Viszont az Egyesült Államok főügyészeinek koalíciója már a felvetésre úgy reagált, hogy ez nem helyes, és nem kellene ilyen alkalmazást létrehoznia a Facebooknak.

44 amerikai főügyész írta alá azt a levelet a napokban, amit a Facebook első emberének, Mark Zuckerbergnek céloztak, és ebben érvelnek az ellen, hogy a gyerekeknek szánt Instagram létrejöjjön. A szakemberek rengeteg különböző okot soroltak fel és kutatásai eredményekkel érveltek a kliensalkalmazás létrehozása ellen. Mivel ezzel a témával az elmúlt években nagyon sokat foglalkoztak így valószínűleg nem volt nehéz dolga a főügyészeknek az ellenérvek összegyűjtésében.

Galéria megnyitása

Egyebek mellett arról is szó esik a Zuckerbergnek címzett levélben, hogy a Facebook története meglehetősen vegyes értelmeket keltő, ha az adatvédelemről van szó. Márpedig a gyerekek esetében kifejezetten nagy hangsúlyt kellene fektetni erre. A fiatalok ebben a korban még nincsenek tisztában azzal, hogy milyen következményei lehetnek annak, ha felelőtlenül osztanak meg ismeretlenekkel különböző információkat. És éppen ezért lényegesen nagyobb mértékben vannak kitéve a zaklatásoknak.

Galéria megnyitása

A témával foglalkozó kutatások szinte kivétel nélkül arra jutnak, hogy a fiatalkorúak azok, akik legtöbbször áldozatokká válnak. Sőt mi több, egyes felmérések szerint a legtöbb Instagramot használó gyerek tapasztalta már az online zaklatást valamilyen formában. Az egyik főügyész úgy látja, hogy Zuckerberg magánvéleménye, miszerint a közösségi média nem káros a gyerekek esetében, egyáltalán nem állja meg a helyét, és a cégnek valós kutatásoknak az eredményeit kellene alapul vennie, nem pedig a cégvezető gondolatait, amikor ilyen kényes téma kerül a terítékre.

A Facebook nem reagált a főügyészek koalíciójának a korábbi megkereséseire, ezért döntöttek úgy, hogy levélben próbálják Mark Zuckerberg figyelmét felhívni az aggályaikra.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap