Az öreg agysejtek eltakarításával megelőzhetők az Alzheimer-kór tünetei

Legalábbis egerekben, de a potenciális emberi kezeléssel kapcsolatban még rengeteg a kérdés.

Az öreg agysejtek eltakarításával megelőzhetők az Alzheimer-kór tünetei

A Mayo Clinic két kutatója, Darren Baker és Jan van Deursen 2016-ban érdekfeszítő eredménnyel állt elő: rájöttek, hogy ha az egerekből eltávolítják azok „nyugdíjazott” sejtjeit, meghosszabbíthatják a rágcsálók élettartamát. Ahogy telik az idő, a komplex szervezet sejtjeiben annyi DNS-hiba halmozódhat fel, hogy fennáll a veszélye, ezek daganatsejtekké válnak, és kontrollálatlan osztódásba kezdenek. Ennek a kockázatnak a mérséklésére több út is van, az egyik, hogy a sejt egy szeneszencia, vagyis öregedés nevű állapotba lép. Ezek a sejtek nem pusztulnak el, de nem is működnek tovább, ahogy addig.

Teljesen azonban nem válnak passzívvá, bár osztódni nem osztódnak, és funkcióik is korlátozódnak, hajlamosak olyan molekulákat termelni, amelyek gyulladást váltanak ki, így a szakértők régóta gyanítják, hogy az öregség számos tünetében szerepet játszhatnak. És ez be is bizonyosodott, például azon kísérlet során, amikor Baker és van Deursen eltávolította ezeket a sejteket az egerekből. Az állatok szervezetében lelassult az öregedés, és több egyed hosszabb ideig is élt a vártnál.

A kutatók új vizsgálatuk során arra voltak kíváncsiak, hogy vajon egy hasonló „takarítás” az agyban jelentkező, neurodegeneratív kórképek ellen is hatásos lehet-e. Ehhez Alzheimer-kóros tüneteket mutató egerekből távolították el az öregedésen átment sejteket, és a hatás meglepő volt: a lépés révén sikeresen megelőzték a kór egyik jellemző folyamatát, a módosult tau-kötegek kialakulását, ami a feltevések szerint az érintett idegsejtek halálát okozza. A megcsavarodott kötegek hiányában az egerek nem kezdtek el olyan ütemben idegsejteket veszíteni, ahogy alapesetben jellemző rájuk, és emlékezőképességük is tovább megőrződött.

Galéria megnyitása
Öreg sejtek

A vizsgálatok során az is kiderült, hogy az egerekben nem az idegsejtek, hanem az azokat borító glia öregedett el. Baker elmélete szerint arról lehet szó, hogy amikor az idegsejtekben módosult tau-kötegek kezdenek felhalmozódni, azok riasztják a gliasejteket, beindítva ezek öregedését. A glia aztán gyulladást kiváltva visszahat az idegsejtekre, toxikussá fokozva bennük a tau-kötegek mennyiségét.

A szakértők siettek leszögezni, hogy a módszert egyelőre csak ebben az egyetlen egy Alzheimer-kórt modellező egértörzsben próbálták ki, és egyáltalán nem biztos, hogy az más rágcsálóknál, amelyek másként szimulálják a betegséget, is működni fog. Nem is beszélve az emberekről, illetve arról, hogy az Alzheimer-kór esetében a mai napig bizonytalan, hogy a tau-kötegek és az amiloid plakkok hogyan hozhatók kapcsolatba a betegséggel. Vagyis egyelőre azt sem tudni, hogy ezek a jellegzetes folyamatok elsődleges okozói a leépülésnek, vagy csak valami háttérben húzódó, ismeretlen folyamat következményei. Az Alzheimer-kór kapcsán ráadásul nagyon gyakran előfordul, hogy azok a rendkívül ígéretes gyógymódok, amelyek az egerekben és patkányokban működtek, az emberekre egyáltalán nincsenek hatással.

Az új eredményben azonban mindenképp érdekes, hogy eddig senki sem próbálkozott a betegséget az öregedésen átesett sejtek eltakarításával kezelni, vagyis egy gyökeresen új megközelítésről van szó. A kutatók által használt egyik hatóanyagot ráadásul már jelenleg is használják tumorellenes szerként, sokkal koncentráltabb mennyiségben. Ha tehát bebizonyosodik, hogy a navitoklax nevű szer kisebb dózisokban alkalmazva alkalmas lehet a neurodegeneratív kórképek kezelésére, az új terápia engedélyeztetése is egyszerűbb lehet, mint egy gyökeresen új módszer esetében.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap