Az Opteron veri a Xeont virtualizációban

A négymagos Opteron processzorok nem arról híresek, hogy asztali számítógépek esetében rekord sebességgel üzemelnének, ám a felsőkategóriás szerverek piacán már okoznak némi kellemetlenséget az AMD termékei az Intel megoldásai számára. A Dell a napokban jelentette be legújabb szerverét, amely PowereEdge E905-ös típusjelzéssel rendelkezik és amelyben 2,5 GHz-en üzemelő Opteron 8360 SE szerver processzorok dolgoznak. A konfiguráció már átment egy VMware megmérettetésen is, nevezetesen a VMmark virtualizációs teszten, amelyben az egység az elért pontszámoknak köszönhetően a leggyorsabb négyprocesszoros szerver címet nyerte el.

Az Opteron veri a Xeont virtualizációban

A négymagos Opteron processzorok nem arról híresek, hogy asztali számítógépek esetében rekord sebességgel üzemelnének, ám a felsőkategóriás szerverek piacán már okoznak némi kellemetlenséget az AMD termékei az Intel megoldásai számára. A Dell a napokban jelentette be legújabb szerverét, amely PowereEdge E905-ös típusjelzéssel rendelkezik, és amelyben 2,5 GHz-en üzemelő Opteron 8360 SE szerver processzorok dolgoznak. A konfiguráció már átment egy VMware megmérettetésen is, nevezetesen a VMmark virtualizációs teszten, amelyben az egység az elért pontszámoknak köszönhetően a leggyorsabb négyprocesszoros szerver címet nyerte el.

A PowerEdge R905-ös szerver 14.17 pontot ért el úgy, hogy 10 ún. tile-t futtatott egy időben, az egyes tile-ok pedig egyenként hat különböző alkalmazással terhelték a rendszert. A VMware tesztprogramjában egy tile alkalmával a program hat különböző alkalmazást futtat virtuális környezetben a szerveren, egyetlen tile-ban megtalálható egy webszerver alkalmazás, egy fájlszerver, egy mail szerver, egy adatbázis és egy java szerver, valamint egy üresjáratban futó rendszer is. Mivel a modern szervereket egyetlen tile segítségével nem lehet teljes mértékben leterhelni, így a tesztprogram a lehető legtöbb tile-t indítja el az adott konfiguráción. Az egyes tile-ok az adott virtuális környezet kevesebb, mint egészét próbálják kihasználni.

Az AMD processzorokból álló szerver pontszámához legközelebb elhelyezkedő konfiguráció 13,16 pontot ért el, ebben a rendszerben 9 tile futott, az eredmény márciusban született egy IBM System x3850 M2 szerver segítségével, amelyben négy darab 2,93 GHz-es Xeon X7350-es processzor teljesített szolgálatot. Az IBM gépe a Dell-éhez hasonlóan szintén 64 GB memóriával volt ellátva.

Az Opteron 8360 SE egyébként nagyjából 10 napja jelent meg hivatalosan, az egység többé-kevésbé egy Phenom X4 9850-es processzorra hasonlít azzal a különbséggel, hogy az Opteron egységet 8 processzoros, regisztrált DDR2-es memória modulokkal ellátott rendszerekben is lehet alkalmazni. Az AMD az Opteron 8360 SE fogyasztását 105W körüli értékben határozta meg, ezzel szemben az Intel Xeon X7350-es modell esetében a TDP értéke 130W. Nem szabad azonban elfelejteni a tényt, hogy az Intel és az AMD más-más módon határozza meg a processzorok TDP értékét.

A Dell konfiguráció specifikációi és eredményei (angol nyelvű PDF fájl): Dell PowerEdge R905

Az IBM rendszer specifikációi és eredményei (angol nyelvű PDF fájl): IBM System x3850 M2

A VMware tesztprogramjának részletes leírása (szintén angol): VMMark FAQ

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward