Shop menü

AZ OLCSÓBB APPLE VISION SZEMÜVEG BUKJA MAJD AZ EXTRÉM FELBONTÁST

A beszállítói lánctól származó információk alapján a Vision Pro mellé érkező készüléknél egy fokkal gyengébb látványvilágra kell számítani.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Az olcsóbb Apple Vision szemüveg bukja majd az extrém felbontást

Bár hivatalosan nincs szó arról, hogy készülne az olcsóbb kiterjesztett valóság szemüveg az Apple berkeiben, igazából ezt már mindenki kész tényként kezeli. Hónapok óta vannak arról szóló pletykák, hogy az Apple mérnökei egy ideje már dolgoznak a költséghatékonyabb terméken, és ennek kapcsán érkeztek most fontos információk.

Egyelőre még nem igazán vannak arra vonatkozó adatok, hogy miben lesz gyengébb a kedvezőbb áron forgalomba kerülő Apple Vision szemüveg. Persze az általános dolgokat el lehet mondani, borítékolható például, hogy kevesebb szenzor lesz benne, gyengébb kijelzőt használhat, és akár a teljesítménye is csökkenhet, vagy legfeljebb az aktuális szintet fogja tartani. Most viszont először kaptunk konkrétabb információt a megjelenítővel kapcsolatosan.

Az Apple Vision Pro szemüveget sokan azért emelték piedesztálra, mert minden eddiginél szebb látványvilágot tudott nyújtani. A Sony egyedüliként kezdte szállítani azt a különleges Micro‑OLED technológiás egységet, amivel a lenyűgöző képminőséget összehozta a termék. A Vision Próban található „panel” 1,42 hüvelykes képátlóval rendelkezik, amihez jelen állás szerint 3660 x 3200 képpontos felbontás társul. A vállalat a specifikációban ennek kapcsán csak annyit közöl, hogy összesen 23 millió pixeles kép tárul a felhasználók szemei elé.

Galéria megnyitása

3386 PPI-s pixelsűrűséget nyújt a méregdrága, páratlan lehetőségeket biztosító Apple Vision Pro szemüveg, és ehhez képest az olcsóbb eszköznél 1700 PPI-vel kell majd számolni.

A The Elec lap számolt be arról, hogy az Apple kiküldte az iránymutatásait a fejlesztőknek, és ebben azt kérte a megkeresett partnerektől, hogy egy szerényebb Micro-OLED technológiás képernyőt hozzanak tető alá. A kiszivárgott információk szerint olyan célszámokat adott meg az Apple, mint az 1700 PPI-s pixelsűrűség, és a 2-2,1 col környékére tehető fizikai méret.

Galéria megnyitása

A felbontásra vonatkozó konkrét számról nem esett szó, de igazából ez nem véletlen. Ezen a fronton nem az a lényeg, hanem hogy a pixelsűrűség és a képpontok elrendezése ideális legyen a szemüvegbe építve. A pontos felbontás eléggé széles skálán mozoghat még ennyi információ alapján. Ha a panel képaránya maradna a jelenleg, ami egyáltalán nem garantált, akkor nagyjából egy 2630 x 2300 képpont mellett jönne ki ilyen pixelsűrűség 2-2,1 colon.

Jelenleg a Sony az Apple elsődleges Micro-OLED beszállítója, de a cég igyekszik más partnerekkel is megállapodni. A The Elec úgy tudja, hogy a japánok helyébe dél-koreaiakat látnának szívesen a cupertinóiak.

Az LG-t és a Samsungot kereshette meg az Apple az alacsonyabb költségvetésű szemüvegbe szánt panelek gyártásával. Ez a két cég az OLED terén nagy tapasztalattal rendelkezik, de nem éppen olyan formában, amire ebben az esetben lenne szükség. A Micro-OLED teljesen más téma, viszont ilyen fejlesztéseik is vannak a cégeknek.

Galéria megnyitása

Az Apple-nek nagy szűksége lenne arra, hogy legalább két gyártótól tudjon nagy mennyiségben olcsóbb Micro-OLED panelhez jutni, mert így tudna jobb árat kialkudni ezekre. Ebben az esetben pedig erre nagy szükség van, mert a 3500 dolláros Vision Pro árának alaposan alá kellene menni. Állítólag 1500-2000 dolláros ajánlott fogyasztói ár a cél.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére