Az Nvidia keresztbe tesz a Lucid Hydrájának?

Bizonyára sokan emlékeznek még a LucidLogix néhány hónappal ezelőtt bejelentett forradalmian új megoldására, amely a Hydra nevet viseli, és nem kevesebbet ígér, mint azt, hogy platform független módon bármilyen gyártó bármilyen GPU-ját kombinálva  képes hatékony több GPU-s rendszerek létrehozására, vagyis a CrossfireX és SLI technológiákat gyakorlatilag a süllyesztőbe taszítja, mivel ezek így kis túlzással feleslegessé válnak. A gyártóval elsőként az MSI mérnökei kezdtek együttműködést: a vállalat néhány hete be is jelentette, hogy első Hydra chippel felvértezett terméke a Big Bang sorozatban kaphat helyet és akár már az idei év végén a boltok polcaira kerülhet. A különleges alaplap azóta sem tűnt fel a boltok polcain, sőt, még csak kósza hírek sem jelentek meg vele kapcsolatban. Az állóvizet az MSI Big Bang Trinergy névre keresztelt alaplapja kavarta fel: sokak várták ettől az alaplaptól, hogy végre a Hydra chippel felvértezve szállhat harcba, de aztán valahogy mégis csak az Nvidia nForce 200-as híd chipje és így az Nvidia SLI támogatása került az újdonságra. Ekkor már lehetett sejteni, hogy valami gond van a Hydra-val, és nem is kellett sokat várni, hogy kiderüljön: vajon ki tett keresztbe a chipnek?

Az Nvidia keresztbe tesz a Lucid Hydrájának?

Bizonyára sokan emlékeznek még a LucidLogix néhány hónappal ezelőtt bejelentett forradalmian új megoldására, amely a Hydra nevet viseli, és nem kevesebbet ígér, mint azt, hogy platformfüggetlen módon bármilyen gyártó bármilyen GPU-ját kombinálva képes hatékony, több GPU-s rendszerek létrehozására, vagyis a CrossfireX és SLI technológiákat gyakorlatilag a süllyesztőbe taszítja, mivel ezek így kis túlzással feleslegessé válnak. A gyártóval elsőként az MSI mérnökei kezdtek együttműködést: a vállalat néhány hete be is jelentette, hogy első Hydra chippel felvértezett terméke a Big Bang sorozatban kaphat helyet és akár már az idei év végén a boltok polcaira kerülhet.

Galéria megnyitása
A különleges alaplap viszont azóta sem tűnt fel a boltok polcain, sőt, még csak kósza hírek sem jelentek meg vele kapcsolatban. Az állóvizet az MSI Big Bang Trinergy névre keresztelt alaplapja kavarta fel: sokak várták ettől az alaplaptól, hogy végre a Hydra chippel felvértezve szállhat harcba, de aztán valahogy mégis csak az Nvidia nForce 200-as híd chipje és így az Nvidia SLI támogatása került az újdonságra. Ekkor már lehetett sejteni, hogy valami gond van a Hydra-val, és nem is kellett sokat várni, hogy kiderüljön: vajon ki tett keresztbe a chipnek?

Nos, mindenek előtt a helyzet megértéséhez érdemes egy kicsit szétnéznünk az Nvidia háza táján. A gyártó egy ideje már perben áll az Intellel, mivel az megtiltotta, hogy az Nvidia lapkakészleteket fejlesszen a beépített memória vezérlővel ellátott processzoraihoz, azaz a Lynnfield és Bloomfield egységekhez, valamint az összes többi, a jövőben megjelenő központi egységhez. Az Nvidia a korábban kötött keresztlicenc-szerződésre hivatkozva vitába keveredett az Intellel, mondván az Intel hiába hivatkozik arra, hogy a megállapodás értelmében az Nvidia a beépített memóriavezérlővel ellátott processzorokhoz nem tervezhet lapkakészleteket, mert nincs is ehhez hasonló pontja a szerződésnek, ami tiltaná a fent említett lapkakészletek fejlesztését. Az Nvidia tehát nem adta fel a küzdelmet, és visszavág: azoknak a gyártóknak, akik az Intel LGA-1156-os és LGA-1366-os processzorokhoz készített alaplapjaikon natív SLI támogatást szeretnének igénybe venni, licenc díjat kell fizetniük, valamint egy egyszeri regisztrációs díjat is. Ennek értelmében a gyártók jóváhagyásra kell, hogy küldjék termékeiket, amelyeket az Nvidia-nál bevizsgálnak, és egy BIOS "süti" segítségével engedélyezik az SLI technológia használatát. A díj az LGA-1366-os processzorokhoz készített platformoknál 5 dollár (X58), míg az LGA-1156-os deszkáknál  (P55) 3 dollár, természetesen alaplaponként.

Galéria megnyitása
A kis alapozó után nézzük a Hydra lényegét. A Hydra chip tulajdonképpen gyártó függetlenül végzi a dolgát: a termék egy külön "absztrakciós réteget" képez az operációs rendszer, valamint a GPU-k között és hatékonyan kombinálja a GPU-k teljesítményét. Ez a rendszer- mint mondtuk - feleslegessé teszi az SLI licenc megvásárlását, sőt, a CrossfireX technológia alkalmazását is. Ez a tény az Nvidia számára eléggé fájó pont: nem elég, hogy a lapkakészlet piacon nem tud kibontakozni, még az SLI licencekből befolyt bevételektől is eleshet, ha a Hydra piacra kerül és népszerűvé válik a gyártók és a felhasználók körében. A gyártó a kellemetlenségek kivédésének érdekében már meg is kezdte a védekezést: a drivereknél változtatásokat eszközölnek, így a GeForce GPU-k nem fognak egymással együttműködni, ha a driver érzékeli a Hydra chip jelenlétét. Sakk-matt?

Ez a gyakorlat egyáltalán nem idegen az Nvidia-tól. A gyártó a friss GeForce driverek esetében elintézte, hogy azok ne nyújtsanak PhysX támogatást, amennyiben a GeForce videokártyát másodlagos módban, csak és kizárólag PhysX számításokra kívánják használni úgy, hogy a grafikai megjelenítésről egy AMD videokártya gondoskodik. Ez a mód csak Windows 7 esetében lenne alkalmazható a WDDM 1.1-es verziójának köszönhetően, ha az Nvidia szoftveresen nem blokkolná. Alternatív megoldásként lelkes felhasználók már készítettek szoftveres modot, amely a tiltást kiüti. A hírek szerint a GeForce 186-osnál régebbi drivereknél erre a trükkre nincs is szükség, ott ugyanis még nem él a szoftveres zár.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap