Az Nvidia csökkenti a GeForce RTX 2060 termelését?

A jelek szerint ezzel a lépéssel szeretnék biztosítani, hogy a GeForce RTX 30-as sorozat tagjaiból több készülhessen.

Az Nvidia csökkenti a GeForce RTX 2060 termelését?

A videokártya-piacon – és számos egyéb szegmensben is – komoly gondokat okoz a chiphiány, vagyis nem készül annyi lapka és vezérlő, amennyire a piaci igények alapján szükség lenne. Ez nehéz helyzetbe hozza a gyártókat, akik a helyzet javítása érdekében megpróbálnak a nagyobb profittal kecsegtető szegmensek felé fordulni, ha már a teljes piac igényeinek maradéktalan kielégítésére nincs mód.

Valami ilyesmi lehet a háttérben az Nvidia esetében is, ugyanis a vállalat a friss információk szerint csökkenti az előző generációt erősítő GeForce RTX 2060-as videokártyák termelését, amelyek azért még mindig népszerűek a piacon. Ezek a modellek a TSMC 12 nm-es csíkszélességével készülő Turing architektúra köré épülő GPU-t használnak, vagyis elviekben nem rontják a GeForce RTX 30-as sorozat tagjainak elérhetőségét, hiszen utóbbi videokártyák a Samsung 8 nm-es csíkszélességével készülő, Ampere architektúra köré épülő GPU-kat kapnak.

Galéria megnyitása

Igen ám, de a videokártyák gyártásához nem csak GPU-ra, hanem memórialapkákra, tápáramkörre, illetve egyéb kiegészítőkre is szükség van. A GDDR6-os lapkák esetében éppen a napokban érkezett hír drágulásról a szűkös termelés miatt, és a többi komponens elérhetősége sem éppen a legjobb, így mindenképpen valamiféle lépésre van szükség ahhoz, hogy a modern GeForce RTX 30-as sorozatú videokártyákból több készülhessen.

Az Nvidai az AIB partnerek számára nem csak a GPU-t értékesíti, hanem egy gyártáshoz előkészített egységcsomagot, amiben minden szükséges komponens helyet foglal. Mivel az egyes komponensek termelése is szűkös, ahogy fentebb már említettük, ha ezeket a komponenseket előző generációs videokártyák gyártására használják el, a GeForce RTX 30-as sorozat tagjaiból kevesebb készülhet, ami a profit szempontjából nem feltétlenül jó lépés.

Hogy a döntés hatására mennyivel több GeForce RTX 30-as sorozatú videokártya kerülhet a boltok polcaira? Idővel kiderül, az viszont biztos, hogy egy efféle döntésnek több hónapos átfutási ideje van, így azonnali elérhetőség-javulást nem érdemes várni tőle.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap