Az Nvidia a GeForce RTX 3080 Ti kriptovaluta-bányász teljesítményét is korlátozni fogja

A lépés igazából logikus, a kérdés csak az, a többi GeForce RTX 30-as sorozatú videokártyára is kiterjesztik-e a közeljövőben.

Az Nvidia a GeForce RTX 3080 Ti kriptovaluta-bányász teljesítményét is korlátozni fogja

Legalábbis az aktuális iparági pletykák alapján erre lehet számítani. A lépés igazából logikus, a kérdés csak az, a többi GeForce RTX 30-as sorozatú videokártyára is kiterjesztik-e a közeljövőben, egy-egy új revízió piacra dobásával.

Az Nvidia nagy meglepetést okozott azzal, hogy bejelentette, a GeForce RTX 3060-as videokártyák esetében egy komplex korlátozást alkalmaz annak érdekében, hogy a termékek ne legyenek vonzóak a kriptovaluta-bányászok számára, így ugyanis nagyobb eséllyel jutnak majd az új videokártyák a játékosokhoz.

Az elv mindössze annyi, hogy a BIOS, a driver és a GPU együttműködésének köszönhetően a kriptovaluta-bányászatra jellemző terhelésforma megjelenésekor a rendszer automatikusan csökkenti a GPU számítási teljesítményét, méghozzá 50% körüli mértékben, így a kriptovaluta-bányászok jelentősen alacsonyabb profittal számolhatnak, vagyis a bányászrendszer megtérülése is sokkal hosszabb időt vesz igénybe – a normál állapothoz képest nagyjából kétszeresére növekszik.

A vállalat a CMP HX sorozattal készül a kriptovaluta-bányászoknak, amelyben kifejezetten bányászatra használható, videó kimenetekkel sem rendelkező modellek foglalnak helyet. A bejelentés kapcsán már felmerült a kérdés: vajon ezt a gyakorlatot egy új revízió kiadásával a többi GeForce RTX 30-as sorozatú videokártyára is kiterjesztik majd?

Ez egyelőre még mindig nem tudható biztosan, de egy újabb jel már azért felbukkant a napokban, hála a népszerű szivárogtató, kopite7kimi munkájának. Szerinte az érkező GeForce RTX 3080 Ti, amit eredetileg a CES 2021 alkalmával mutathatott volna be a vállalat, ha minden a tervek szerint alakul, szintén megkapja a kriptovaluta-bányászatra vonatkozó korlátozást, ám az egyelőre nem világos, itt is 50%-os, vagy ennél is komolyabb Hash Rate csökkenésre lehet-e számítani.

A GeForce RTX 3080 Ti az eddigi pletykák alapján 10 240 CUDA maggal érkezhet, azaz a 42 TPC, illetve 84 CU tömbből csak 40, illetve 80 lesz aktív. Az egyelőre rejtély, hogy a memória-alrendszer pontosan hogyan épül fel, ugyanis eleinte 320-bites memória-adatsínről és 20 GB-nyi fedélzeti memóriából pletykáltak, de mostanában már 384-bites memória-adatsínről is 12 GB-nyi VRAM-ról is csiripelnek a gyárak közelében repkedő madarak.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap