Az MSI szerint nem minden RX 5600 XT memóriája bírja a tuningot

Érdemes elővigyázatosan kezelni a vBIOS frissítés kérdését, ugyanis a megemelt órajel és a megemelt TDP keret kihívások elé állíthat néhány új modellt.

Az MSI szerint nem minden RX 5600 XT memóriája bírja a tuningot

Az AMD még a Radeon RX 5600 XT rajtja előtt adott ki egy olyan vBIOS-t a partnerek számára, amely megemeli a GPU és a VRAM órajeleit, igaz, mint utóbb kiderült, ez a lépés csak a tuningolt videokártyák esetében érdekes, a referencia órajelek ugyanis nem változtak, ahogy az a gyártó hivatalos weboldalán is látható.

A refrencia szerint a Game Clock 1375 MHz-es értéket képvisel, míg a maximális boost órajel 156 MHz lehet. Az eleinte érvényben lévő maximális tuning értékeknél a Game Clock még 1460 MHz volt, míg a maximális boost órajele 1620 MHz-en tanyázott. Az AMD az utolsó pillanatban megemelte a tuningnál alkalmazható maximális Game Clockot 1615 MHz-re, a maximális boost órajelet pedig kitolták egészen 1750 MHz-ig, ezzel együtt pedig a VRAM órajel is nőtt 12 GHz-ről 14 GHz-re. Ennek eredményeként a 150 W-os TGP keret 160-180 W közé emelkedett, ami elég jelentős növekedés.

Viszont ez a változás is komoly kihívás elé állította az AIB partnereket, a kereskedőket, valamint a felhasználóknak is okoz majd még kellemetlen perceket, hiszen az utolsó pillanatban történt a módosítás, amikor már egy csomó videokártya landolt a nagykerek raktáraiban, a partnerek pedig szintén felhalmoztak némi készletet annak érdekében, hogy a rajt zökkenőmentes lehessen. Az érintett kártyákat frissíteni kell, ami mindenképpen plusz feladat elé állítja mind az AIB partnereket, mind pedig a kereskedelem szereplőit, és még a vásárlóknak is ad némi munkát. Utóbbi azért különösen veszélyes, mert egy balul elsült vBIOS frissítéssel működésképtelenné válhat az adott videokártya, erre pedig nem is terjed ki a jótállás, így mindenképpen kellemetlen helyzet jöhet létre

Ezzel együtt további probléma, hogy maguk a videokártyák sem a megemelt órajelekhez készültek, azaz a tuning mind a tápellátást, mind pedig a hűtést extra feladat elé állíthatja, a megemelt szintet pedig nem minden modell tudja megugrani. Ebben persze semmi csoda sincs, hiszen nem erre készültek, azt pedig nem lehet elvárni az egyes gyártóktól, hogy minden modellben jókora tartalékokat hagyjanak – ilyesmi csak az adott széria legdrágább, legjobban „túltervezett” modelljeitől várható el, de a változás nem csak ezeket érinti.

Galéria megnyitásaAz MSI fel is hívta rá a figyelmet, hogy a Radeon RX 5600 XT esetében a 12 GHz-es effektív memória-órajel teljesítése szerepelt az előzetes tervekben, így a kártyákra ennek megfelelő, 12 GHz-re hitelesített lapkák kerültek. Éppen ezért nem minden GDDR6-os lapka képes stabilan elérni és tartani a 14 GHz-es órajelet, ami problémát okozhat, hiszen ha az új vBIOS-t alkalmazzuk az egyes videokártyákra, akkor a termék működésképtelenné is válhat az instabilitás miatt, vagy éppen azért, mert el sem indul 14 GHz-es VRAM órajel mellett. Itt nagyban számít a szerencse is, vagyis az, hogy az adott videokártyára milyen minőségű memórialapkák kerültek, mennyi tartalék van bennük. Amennyiben már az első pillanattól kezdve a 14 GHz-es effektív órajel lett volna érvényben a tuningolt modelleknél, az más lenne, hiszen arra időben fel lehet készülni, ám az utolsó pillanatban történt változtatás ebből a szempontból nem volt szerencsés.

Számos partner adott már ki különböző videokártyáihoz olyan BIOS frissítéseket, amelyek a megemelt GPU és VRAM órajeleket, illetve a megemelt TGP keretet léptetik érvénybe, ám a frissítéssel érdemes óvatosan bánni, főleg, ha még sosem csináltunk ilyesmit. Az ASUS és az MSI esetében egyelőre csak 1-1 videokártya áll rendelkezésre, amelyek már a megemelt órajeleken ketyegnek: előbbinél a RoG Strix Top, utóbbinál pedig az RX 5600 XT Gaming Z kapott gyárilag új BIOS-t, így a dobozokban lapuló termékek már alapból ezeket alkalmazzák.

Egyelőre tehát érdemes kivárni a vBIOS frissítésével legalább addig, míg kiderül, mely videokártya-sorozatoknál okozhatnak problémát a megemelt órajelek, illetve a megemelt TGP keret.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap