Az MI-ra gyúr a Helio P90

Az MI-ra gyúr a Helio P90

A MediaTek idén bemutatta az első olyan rendszerchipjét, amiben dedikált egység szolgál a gépi tanulással kapcsolatos feladatok gyorsítására. Az év első felében leleplezett Helio P60 mostanra egy utódot is kapott a Helio P70 személyében, de itt a vállalat inkább csak a hatékonyság javítására koncentrált, mintsem a teljesítmény növelésére. Most viszont már úton van a Helio P90, ahol a jelek szerint komolyabb sebességváltással lehet számolni.

A tajvaniak a hivatalos Twitter-csatornájukon tettek közzé egy rövid előzetest, ami nemcsak, hogy előre vetíti a Helio P90 érkezését, hanem még némi iránymutatással is szolgál azt illetően, hogy milyen téren fog előrelépést hozni a termék. A közösségi oldalon látottak alapján a MediaTek friss fejlesztése az eddigieknél erősebb és hatékonyabb lesz, de ami igazán érdekessé teheti majd, az a neurális számítási kapacitás lehet. A Mediatek „Groundbreaking AI-t”, vagyis „Úttörő MI-t” emleget a Helio P90 neve mellett. A Helio P60 és P70 esetében nem különösebben volt eget rengető az integrált NPU/APU teljesítménye, viszont úgy fest, hogy a Helio P90-nél ez megváltozhat.

A MediaTek minden bizonnyal megtartja majd a Helio P90 esetében a NeuroPilot technológiát is, és ebbe fogja beilleszteni az új feldolgozó egységet, így teljes harmóniában dolgozhat majd az egész rendszerchip a gépi tanulással, mesterséges intelligenciával kapcsolatos feladatokban. (A NeuroPilot gondoskodik arról, hogy lehetőségekhez mérten a CPU és a GPU is ki tudja venni a munkából a részét.) A MediaTek konkrét időpontot nem említ a bemutató kapcsán a Twitteren, viszont újságírói kérdésekre válaszolva a vállalat elárulta, hogy december 13-án hullik majd le a lepel az újdonságról Kínában, azon belül Sencsenben.

Galéria megnyitása

A pletykák szerint a Helio P90 továbbra is a TSMC 12 nanométeres gyártási eljárását használja majd, mint a Helio P70 és a Helio P60, szóval felépítésbeli fejlesztéssel érhet el még jobb hatékonyságot a MediaTek. Nemrégiben felbukkant egy GeekBench mérés egy MT6779 azonosítóval illetett lapkához köthetően, ami a maga 2025 és 6831 pontotjával jobb eredményt ért el, mint a Helio P70 (kb. 1500/6000 pont). Mivel a Helio P70 az MT6775, a Helio P60 pedig az MT6771 volt, így illik a sorba az MT6779, és feltételezhetően ez a Helio P90. Itt a vélekedések szerint már ARM Cortex-A75 magok kerülhetnek bevetésre a korábban használt Cortex-A73 helyett, és a GeekBench adatai alapján marad a nyolcmagos felállás, az órajel pedig 2 GHz lehet.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap