Shop menü

AZ LG-NÉL MÉG A HŰTŐ IS FIGYELNÉ A FELHASZNÁLÓ ALVÁSI CIKLUSAIT

A kapcsolódó berendezéseit érdekes technológiai megoldással tenné még okosabbá a vállalat, amivel nemcsak energia takarítható meg, de a felhasználó élete is kényelmesebbé válhat.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Az LG-nél még a hűtő is figyelné a felhasználó alvási ciklusait

Az okosotthonok területe rendkívül dinamikusan fejlődik, és bár évek óta lehet olyan kütyüket kapni, amik képesek kapcsolódni a lakás több készülékéhez, ezen a fronton még most is csak az út elején járunk. A Matter szabvány megjelenése volt mostanában a legfontosabb hír az okosotthonok szegmensében, most pedig az LG állt elő egy egészen érdekes ötlettel, ami a saját ökoszisztémájára nagy hatással lehet.

Összefogott a vállalat egy alvásfigyelési eljárásokkal dolgozó startup vállalkozással, az Asleeppel, hogy a háztartási eszközökbe képes legyen olyan eljárásokat csempészni, ami az emberek alvási szokásaihoz igazodnak. Az Asleep egy dél-koreai cég, aki mesterséges intelligenciát használva igyekszik megvalósítani az alvásfigyeléssel kapcsolatos technológiai megoldásokat. Az LG és az Asleep a lakásautomatizálásban lesz képes elérni izgalmas előrelépéseket.

Galéria megnyitása

Az alvásfigyelés napjainkra már számos módszerrel működhet. A legegyszerűbb az, ha az embernek a kezén lóg egy okosóra vagy valamilyen fitneszkarperec, mert annak az értékeiből könnyen lehet következtetni arra, hogy az ember elaludt. De az Asleep például az okostelefonokba és a televíziókba integrált mikrofonokkal is képes erre. Tudja figyelni a légzést a mikrofonokkal. A vállalat négy különböző alvási ciklust is képes felismerni csak légzésfigyeléssel.

Az LG azt tervezi, hogy az Asleep által létrehozott technológiai megoldásokat integrálja a televíziókba, hűtőszekrényekbe, légkondícionálókba, légtisztító berendezésekbe, mosógépekbe, és más termékekbe.

Szóval képes lenne a hűtő azt érzékelni, hogy a felhasználó alszik, és ennek megfelelően tudná módosítani az üzemmódját. Egy olyan beállítási helyzetbe tudna lépni minden éjszaka, miután a felhasználó álomra hatja a fejét, amiben optimálisabb a működése. A hűtő esetében persze ez elég extrém példa, de ott a légkondicionáló, aminek sokszor eleve van alváshoz igazított módja, és ezt magától tudná kapcsolni, és a nappali beállítást is rögtön elő tudná kapni, mikor reggel felkel az ember.

Galéria megnyitása

Az LG már hosszú ideje aktív az okosotthonok frontján, a ThinQ AI platformja évekkel ezelőtt elérte az olyan háztartási berendezéseket, mint a klíma, a hűtő vagy a mosógép. Neki nem kellett az sem, hogy mindenki által egyformán támogatott szabvány érkezzen (Matter), hiszen a kiterjedt termékkínálatával a lakások szinte minden pontján felbukkan, és a ThinQ alkalmazása révén a különböző berendezéseit összhangba tudta hozni már korábban.

Galéria megnyitása

Az Asleep technológiáját is vélhetően úgy fogja felhasználni, hogy ez együtt jár majd a ThinQ platform által nyújtott lehetőségekkel. Szóval, amikor egy eszköz, akár a mobil azt érzékeli, hogy a felhasználó elaludt, akkor az összes kompatibilis berendezésnek kiadja majd az utasítást, hogy átállhatnak az ilyen helyzetre optimalizált módba. A készenléti helyzetben lévő eszközök alvó helyzetbe léphetnek, a klíma üzemállapotot válthat, és így tovább.

Galéria megnyitása

Azt is elmondta az LG, hogy az Aero Furniture légtisztítók is képesek lesznek az Asleep révén még hatékonyabbá válni. Amikor a felhasználó álomra hajtja a fejét, akkor csendesebb működésre állhatnak át a berendezések, és másként keringethetik a lakás levegőjét. Az Asleep más vállalatokkal is együttműködhet a jövőben, de az LG a legnagyobb partnere.

Az LG elárulta, hogy korábbi eszközöknél is megjelenhet majd az Asleep technológiája, frissíteni fogja a szoftvereket ennek az érkezésével, és a ThinQ alkalmazás is igazodik majd ehhez. A jövőben érkező háztartási eszközök pedig adott esetben hardveres területen is igazodnak majd az új lehetőséghez.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére