Az Intel Linux patch alapján biztos, az Alder Lake egy hibrid processzor lesz

A felépítéssel kapcsolatban korábban már olvashattunk pletykákat, most azonban megerősítést nyert a koncepció.

Az Intel Linux patch alapján biztos, az Alder Lake egy hibrid processzor lesz

Az Intel Alder Lake processzorcsaládja érdekes felépítéssel rendelkezik majd, ahogy azt a korábbi pletykák alapján már sejteni lehet, hiszen a Lakefield sorozatnál elkezdett, az ARM big.LITTLE koncepcióját másoló megoldást emelik új szintre. Eddig az új dizájnnal kapcsolatban csak pletykákat olvashattunk, most azonban egy hivatalos megerősítés is érkezett, igaz, indirekt módon, ugyanis az Intel Linux Patch forráskódjában sikerült rábukkanniuk az információra a szemfüles nyomozóknak.

Galéria megnyitásaA részletek taglalása előtt mindenképpen érdemes néhány szóban összefoglalni az Intel big.LITTLE koncepciójának jelenlegi állását. Az első olyan klienspiaci processzor, amely ezt a felépítést alkalmazza, a Lakefield kódnevet kapta és csak a mobil konfigurációk piacát veszi célba. A Lakefield sorozatban található két processzor – helyesebben fogalmazva SoC egység – esetében közös tulajdonság, hogy mindketten négy darab alacsony fogyasztású Tremont, illetve egy teljesítményre hangolt Sunny Cove processzormagot tartalmaznak. Előbbiek az Intel Atom sorozatából, utóbbi pedig az Intel Core családjából érkezett.

A különböző processzormagok a képességeiknek megfelelő feladatokat kapják, így a rendszer optimális teljesítmény és fogyasztás mellett üzemelhet, ami a mobil konfigurációk szegmensében kiemelten fontos szempont, hiszen érdemes a minél jobb akkumulátoros üzemidőre törekedni.

Az információk alapján ezt a dizájnt az Alder Lake sorozatnál magasabb szintre emelik, vagyis már nyolc darab nagyteljesítményű Golden Cove, illetve nyolc darab kisebb teljesítményű, alacsony fogyasztás mellett üzemelő Gracemont processzormag alkotja a dizájnt. A szóban forgó patch lényegében arról gondoskodik, hogy az operációs rendszer mindig a legmegfelelőbb processzormagoknak ossza ki az adott feladatot, illetve ne legyen keveredés a két csoport között, ami ronthatja a teljesítményt.

Az Alder Lake processzorok fedélzetén a várakozások szerint Gen12 alapokon nyugvó, Xe sorozatot erősítő iGPU is helyet kap majd. Az Alder Lake generáció várhatóan 2021 folyamán mutatkozhat be, legalábbis az aktuális pletykák alapján erre van a legnagyobb esély.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap