Az Intel is sorban áll WebOS-ért?

A HP hónapokkal ezelőtt jelentette be, hogy a WebOS operációs rendszer, illetve a WebOS alapú eszközök fejlesztését leállítja. A cég azóta sem nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy pontosan mik a tervei a szoftverrel kapcsolatban, így beindultak a találgatások. A korábbi hírek szerint a HP már számos céggel tárgyalt a WebOS értékesítésével kapcsolatban, de konkrétumok sosem szivárogtak ki. A TechEYE munkatársai saját forrásaikra hivatkozva most meglehetősen érdekes információra tettek szert: szerintük a potenciális vásárlók között az Intel is felsorakozik.

Az Intel is sorban áll WebOS-ért?

A HP hónapokkal ezelőtt jelentette be, hogy a WebOS operációs rendszer, illetve a WebOS alapú eszközök fejlesztését leállítja. A cég  azóta sem nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy pontosan mik a tervei a szoftverrel kapcsolatban, így beindultak a találgatások. A korábbi hírek szerint a HP már számos céggel tárgyalt a WebOS értékesítésével kapcsolatban, de konkrétumok sosem szivárogtak ki. A TechEYE munkatársai saját forrásaikra hivatkozva most meglehetősen érdekes információra tettek szert: szerintük a potenciális vásárlók között az Intel is felsorakozik.

A hír tényleg érdekes, ugyanis az Intel nemrégiben jelentette be, hogy együttműködésbe lépett a Google szoftvermérnökeivel annak érdekében, hogy az Android mobil operációs rendszer x86-os támogatást kaphasson, így az Intel Atom processzoraival szerelt konfigurációkon gond nélkül lehessen Androidot használni. Az együttműködés első gyümölcse időközben már be is érett. A dolog pikantériája, hogy nem sokkal korábban, egészen pontosan idén szeptemberig egy másik kezdeményezésben is részt vett az Intel: a vállalat teljes vállszélességgel kiállt a MeeGo Linux mögött. A MeeGo helyét két hónapja átvette egy másik Linux alapú operációs rendszer, amely a Tizen nevet viseli.

Hogy milyen okok állhatnak a váltás mögött? Az Intel állítása szerint a legfőbb szempont az volt, hogy a Tizen támogatja a HTML5 alapú alkalmazásokat, amelyekben a cég a jövőt látja. No, de most ezek után akkor mi szüksége lenne az Intelnek a WebOS-re? A WebOS szintén nagy hangsúlyt fektet a webes alkalmazások támogatására, ami az Intel számára kiemelten fontos. A WebOS Mojo API-ja natív támogatást kínál a HTML5-ös alkalmazásokhoz, amelynek keretén belül biztosított a rendszerszintű hozzáférés a GPU-hoz, a gyorsulásmérőhöz, illetve egyéb komponensekhez is.

A fentiek alapján a WebOS az Intel számára tényleg hasznos lehetne, ám van vele egy apró bökkenő: a HP az eladás után nem szeretne teljesen elszakadni a szoftvertől, ugyanis piacra szeretne dobni WebOS operációs rendszerrel ellátott nyomtatókat. A VentureBeat szerint a HP éppen ezért olyan vásárlót keres, aki aztán WebOS-t megfelelő díj ellenében licenceli majd a HP számára. Ez a kitétel könnyedén akadálya lehet annak, hogy a cég „normális” vételi ajánlatot kaphasson a WebOS-re. Kíváncsian várjuk a további fejleményeket.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward