Az Intel Gen12 Xe IGPU-i az AMD Vega iGPU-k teljesítményét hozhatják?

Ismét felbukkant egy érdekes eredmény, amelyre megint _rogame hívta fel a figyelmet.

Az Intel Gen12 Xe IGPU-i az AMD Vega iGPU-k teljesítményét hozhatják?

A 3DMark adatbázisában egy újabb Intel Tiger Lake sorozatú processzor tűnt fel, amely ígéretes teljesítményre képes a pontszámok alapján. A prototípus processzor Xe architektúra köré épülő iGPU-ja a jelek szerint képes felvenni a versenyt az AMD néhány hónapja bemutatott Renoir 4000-es sorozatú APU egységekben található VEGA iGPU-val, ami nagy szó a korábbi eredményeket elnézve. A szóban forgó Intel processzor lényegében egy Tiger Lake-U sorozatú megoldás, ami alighanem 15 W-os TDP kerettel rendelkezik majd, iGPU-ja pedig jelentősen gyorsabb lesz, mint az Ice Lake család Gen11-es, illetve a korábbi processzorok Gen9.5-ös iGPU-i.

Galéria megnyitásaMivel prototípusról van szó, az eredmények változhatnak a végleges termékek esetében, hiszen az aktuális órajelek még nem biztos, hogy véglegesek. A két maggal és négy szállal rendelkező Tiger Lake-U változat a 3DMark FireStrike tesztjében 2196 pontot ért el, amihez GPU fronton 2467, CPU fronton pedig 6488 pont társult. Ezek az eredmények egész jók, ugyanis iGPU teljesítmény terén a prototípus már hozza az AM Renoir APU egységekben található 8 CU tömbbel szerelt iGPU szintjét.

A Renoir APU egységekben egyébként a 3 éves VEGA architektúra dolgozik, méghozzá 11 helyett csak 8 CU tömbbel, viszont az új APU egységeknél alkalmazott 7 nm-es gyártástechnológia segít az órajelek emelésében, valamint a boost algoritmus is fejlettebb, mint az előző generációnál, így lényegében a 11 CU-val ellátott Picasso APU iGPU szintjén van ez a fejlesztés is, már ami a teljesítményt illeti. Ezek az APU-k extraként modernizált kijelző-vezérlőt és multimédiás motort is kaptak.

A Tiger Lake-U sorozat a fentiek alapján ígéretesnek tűnik, megjelenésére azonban sajnos még elég sokat kell várni, ugyanis első képviselői majd csak valamikor 2021 folyamán mutatkozhatnak be. Érdekes lesz látni, hogy az akkoriban megjelenő következő generációs AMD APU egységekkel szemben hogyan fog teljesíteni az Intel új fejlesztése.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap