Az Intel érkező platformja jobb PCIe 4.0-s teljesítményt nyújt, mint az AMD-é?

A PCMark 10 gyorstesztje alapján úgy tűnik, ez a helyzet, ám a végső következtetések levonásával érdemes megvárni a márciusban érkező független teszteket.

Az Intel érkező platformja jobb PCIe 4.0-s teljesítményt nyújt, mint az AMD-é?

Az Intel nem siette el az asztali platformok szegmensében a PCI Express 4.0-s szabvány bevezetését, ugyanis az csak az elkövetkező hetek folyamán, a Rocket Lake-S processzorok megjelenésével válik elérhetővé, miközben az AMD térfelén már 2019 július 7-e óta elérhetőek a PCI Express 4.0-s slotok. Úgy tűnik viszont, hogy most is az utolsókból lesznek az elsők, már ami a PCI Express 4.0-s teljesítményt illeti, legalábbis az Intel belsős tesztje alapján ez a helyzet körvonalazódik, de mint mindig, a gyártói tesztet most is érdemes egészséges gyanakvással tekinteni, a végső verdiktet ugyanis majd csak az első részletes független tesztek ismeretében lehet kimondani.

A belsős teszt alkalmával lényegében 500-as sorozatú lapkakészlettel felszerelt platformokat használt a gyártó mindkét térfélen: az AMD X590-es lapkakészletével szerelt alaplapba egy RYZEN 9 5950X processzor került, míg az Intel Z590-es lapkakészletét használó deszka egy Core i9-11900K processzort kapott. Mindkét rendszer kapott ez meghajtót, amelyre az operációs rendszer és a szoftverek kerültek, valamint egy PCI Express 4.0-s csatolófelületbe illeszkedő 1 TB-os Samsung 980 Pro SSD is bekerült mindkét rendszerbe, amin 50% szabad hely volt. A meghajtók egy riser kártyára kerültek annak érdekében, hogy a PCH-tól érkező interferenciáktól mentesen működhessen az SSD, majd lefuttatták a PCMark 10 gyorstesztjét.

Ez nem egy túl megterhelő teszt, a három másik sokkal jobban igénybe veszi az adott SSD-t, de most nem is az SSD gyengeségeinek kimutatása volt a cél, hanem sokkal inkább az, hogy az egyes platformok, driverek, firmware-ek, illetve processzorok közötti teljesítményt szemléltessék, és ez a jelek szerint sikerült is.

A gyorsteszt alapján a Rocket Lake-S platform 11%-kal jobb eredményt ért el, mint a RYZEN 9 5950X processzorral szerelt rendszer, ami nem a PCI Express 4.0 implementációk közötti különbséget, hanem a fentebb említett összetevők által nyújtott előnyöket szemlélteti. Ez mindenképpen figyelemre méltó eredmény, de az egyenletnek van egy másik oldala is: az Intel háza táján egyelőre csak egyetlen PCI Express 4.0 x4-es csatoló várja az M.2-es SSD kártyákat, a PCH ugyanis még mindig PCI Express 3.0-s sávokat kínál, vagyis eléggé vegyes a kép, ha a pozitívumokat és a negatívumokat szemléljük.

Más kérdés, hogy ugyan jól hangzik a 11%-os előny, az esetek többségében azonban ezt nem igazán lehet majd érezni valós felhasználás alatt, ha a nagy általánosságot nézzük, maximum ott jöhet jól az extra teljesítmény, ahol nagyméretű fájlokkal kell dolgozni, illetve ezeket kell sűrűn mozgatni.

Az előzetes teljesítmény tehát ígéretes, de a későbbi tesztek részletesebben is megmutathatják, melyik platformnál mely területeken találkozhatunk előnyökkel és hátrányokkal, nem csak a teljesítmény terén.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap