Shop menü

AZ INTEL 14. GENERÁCIÓS CORE SOROZATÚ ASZTALI PROCESSZORAI NEM KAPNAK THUNDERBOLT 5 TÁMOGATÁST

A gyártó megfogalmazása alapján lesznek olyan 14. generációs Core sorozatú processzorok, amelyeknél elérhetővé teszik a Thunderbolt 5 támogatást, ám ezek várhatóan mobil kivitelben érkeznek majd.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Az Intel 14. generációs Core sorozatú asztali processzorai nem kapnak Thunderbolt 5 támogatást

Az Intel 13. generációs Core sorozatát, vagyis a Raptor Lake modelleket nemrégiben elkezdték felváltani a piacon a 14. generációt képviselő Raptor Lake Refresh processzorok, igaz, egyelőre még csak hatféle példány vált elérhetővé, amelyek között három darab „K” és három darab „KF” jelölésű verzió mutatkozik, ahogy arról korábban már beszámoltunk. Az új processzorok már kaphatóak kereskedelmi forgalomban, illetve a róluk szóló első részletes tesztek is megjelentek már, ám egy valamire egészen idáig nem érkezett hivatalos válasz: vajon asztali fronton számíthatunk Thunderbolt 5 támogatásra? A gyártó szerencsére nemrégiben elárulta a TechPowerUp illetékeseinek, pontosan mi a helyzet ezen a fronton.

Galéria megnyitása

A Thunderbolt 5-ös szabvánnyal kapcsolatos legfontosabb információk még szeptember folyamán megjelentek, ezeket ebben a hírben összegeztük. Az új szabvány jóvoltából a korábbi 40 Gbps-os helyett immár 80 Gbps-os maximális adatátviteli sávszélesség áll rendelkezésre, plusz bemutatkozott egy speciális opció is, ami a Bandwidth Boost nevet viseli. Ez lényegében egy aszimmetrikus kommunikációs kapcsolatot jelöl, amelynek keretén belül az irányonként elérhető 80 Gbps-os adatátviteli sávszélesség jelentősen változik, így egyik irányban 120 Gbps-os, az ellenkező irányban pedig 40 Gbps-os sebesség elérésére van lehetőség.

Ez a funkció egyebek mellett a Thunderbolt 5 alapú külső adattárolók használatakor is jól jöhet, ugyanis nagy mennyiségű adat kiexportálásakor az adattároló felé nem 80 Gbps-os, hanem 120 Gbps-os adatátviteli sávszélesség áll rendelkezésre, és a másik irány is használható marad 40 Gbps-os tempóval.

Galéria megnyitása

Az USB4-hez hasonlóan a Thunderbolt is soros PCI Express alapú adatátviteli kapcsolat, amelynek keretén belül minden egyes fizikai PCI Express sáv külön fel van osztva Tx és Rx szerepkörre, vagyis előbbiek a kifelé irányuló, míg utóbbiak a befelé irányuló kommunikációt segítik. A Thunderbolt 5 Bandwidth Boost funkciójánál a PCI Express vezérlőnek képesnek kell lennie az említett felosztás megváltoztatására, így a processzor térfeléről is szükség lehet a megfelelő támogatás meglétére. Pont ez lehet az oka annak, hogy az Intel Raptor Lake Refresh kínálatának asztali példányai nem kapnak Thunderbolt 5 támogatást, de a gyártó állítása szerint egyes mobil modelleknél elérhető lesz platform szintjén a Thunderbolt 5 is.

Galéria megnyitása

A Thunderbolt 5 támogatást a Barlow Ridge kódnévre keresztelt Thunderbolt 5-ös vezérlő biztosítja, ami a tervek szerint majd csak a következő év első negyedévében jelenhet meg. Ez a mobil verziók rajtja szempontjából ideális időpont, ugyanis a hírek szerint nemcsak a szorzózáras asztali modellek, de a mobil Raptor Lake Refresh processzorok is a következő év elején érkezhetnek. Az adott processzor és a Barlew Ridge vezérlő között PCI Express 4.0 x4-es csatolófelület teremt kapcsolatot, ezt a kapcsolatot pedig a Bandwidth Boost támogatás érdekében megfelelően menedzselnie kell a processzor PCI Express vezérlőjének, amire a jelek szerint az asztali modelleknél alkalmazott verzió nem lesz képes.

Mobil fronton egyébként a következő generációt képviselő Meteor Lake modellek is rövidesen érkeznek, amelyekhez már biztosan jár Thunderbolt 5 támogatás platform szintjén is. Az persze más kérdés, hogy az adott dizájn gyártója él-e a lehetőséggel, vagy sem. A Raptor Lake Refresh processzorok várhatóan egy speciális szegmenset, az abszolút felsőkategóriát célozzák majd meg, méghozzá „H” és „HX” kivitelben, azaz a csúcskategóriás gamer noteszgépek fedélzetén találkozhatunk velük. A többi szintet a Meteor Lake processzorokkal veheti célba a gyártó. Hasonlóra már korábban is volt példa, gondoljunk csak az Ice Lake és a Comet Lake sorozatra, ahol a Comet Lake modellek a „H” és a „HX” szériát adták, míg a kevesebb maggal rendelkező, de újabb architektúra köré épülő Ice Lake processzorok az „U” és a „P” sorozatért feleltek.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére