Az Imagination első harcosa, a MIPS P5600-as CPU mag

Az Imagination Technologies bemutatta első MIPS Series5 Warrior sorozatú processzormagját, amely a P5600-as típusjelzést kapta.

Az Imagination első harcosa, a MIPS P5600-as CPU mag

Az új processzormag egy 32-bites megoldás, amit gyártója főként az alacsonyfogyasztású mobileszközökbe és a beágyazott rendszerekbe szán: előbbiek között okostelefonok és táblák, utóbbiak között pedig hálózati eszközök és mikroszerverek lapulnak.

MIPS P5600 CPU IP core
MIPS P5600 CPU IP core

Az új processzormag a MIPS Release 5 ISA jóvoltából 128-bites SIMD és 40-bites XPA (eXtended Physical Addressing) támogatással érkezik és teljes hardveres virtualizációs támogatást is kínál.

Az Imagination Technologies mérnökei úgy alkották meg a P5600-as processzormagot, hogy az alkalmas legyen processzorfürtben való működésre. Itt maximum hat P5600-as processzormagból álló processzorra kell gondolni, ahol a processzormagok egy "Koherencia Menedzser" mögött lapulnak, méghozzá maximum 8 MB-nyi másodszintű gyorsítótár társaságában. Az új processzormaggal fürt-szinten 30%-os helymegtakarítás is elérhető, processzormag-szinten pedig akár 40%-kal helytakarékosabb rendszer építhető, mint a konkurens megoldásokkal, így a processzor kisebb helyet foglalva kínálhat nagy számítási teljesítményt. A P5600-as processzormagok a TSMC 28 mn-es gyártástechnológiájának nagyteljesítményű mobil eszközökhöz szánt változatát használva akár 2 GHz-es magórajelen is ketyeghetnek.

Sajnos arról nem szól a bejelentés, hogy a P5600 pontosan milyen számítási teljesítményt kínál a konkurens megoldásokhoz képest. Az Imagination Technologies közleménye csak annyit említ, hogy a P5600 piacvezető egyszálas teljesítményt nyújt, ráadásul ezt a konkurensek megoldásaihoz képest jelentősen alacsonyabb fogyasztás mellett teszi.

Koherens többmagos rendszer
Koherens többmagos rendszer

Az új processzormag összességében tehát mindenképpen ígéretesnek tűnik, de hogy a PowerVR sorozatú grafikus vezérlőiről ismert Imagination Technologies újdonsága milyen esélyekkel indul a piacon, az egyelőre rejtély. Az viszont tény, hogy manapság a piac nagy része - legalábbis a mobileszközök szegmensében - a MIPS helyett az ARM alapú megoldásokat részesíti előnyben.

Elég csak az Apple SoC egységeire gondolni, amelyekben a PowerVR sorozatú videó vezérlő mellett ARM alapú processzormagok dolgoznak, de az AMD is meglátta már a lehetőséget az ARM alapú megoldásokban, így a gyártó egy ideje ARM alapú SoC-ok készítésén munkálkodik. Az Nvidia és a Qualcomm szintén ARM színekben játszanak, az Intel pedig x86-os processzoraival próbál betörni a mobileszközök piacára - több-kevesebb sikerrel. Egy ilyen piacon érdekes lesz látni, mire megy egy P5600-hoz hasonló MIPS alapú processzormag.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward