Shop menü

AZ EXPORTKORLÁTOZÁS MIATT NEM LEHET MAJD TUNINGOLNI A GEFORCE RTX 4090 D VIDEOKÁRTYÁKAT

Az új modell, ami eredetileg Kína számára készül, várhatóan alacsonyabb TDP kerettel érkezik, mint az eredeti GeForce RTX 4090, ami igazából nem egy nagy meglepetés.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Az exportkorlátozás miatt nem lehet majd tuningolni a GeForce RTX 4090 D videokártyákat

Az amerikai kereskedelmi miniszter nem nézi jó szemmel, hogy az Nvidia rendre előrukkol olyan új termékekkel, amelyek ugyan megfelelnek az aktuális exportszabályoknak, mégis újabb lehetőséget biztosítanak a kínai megrendelők számára, hogy ütőképes amerikai technológiákkal felvértezett termékeket használhassanak különböző feladataikhoz. A november közepe után érvénybe léptetett exportszabályok értelmében már nemcsak a felsőkategóriás AI és HPC piaci gyorsítókártyák elérhetőségét szüntették meg a kínai partnerek számára, de ezzel egy időben a GeForce RTX 4090 is elbúcsúzott Kínától, amelynek hatására az AMD felsőkategóriás videokártyái iránt megnőtt a kereslet.

Az Nvidia a háttérben persze már megkezdte egy új termék, a GeForce RTX 4090 D, azaz a GeForce RTX 4090 Dragon fejlesztését, amellyel ismét beférnek majd a szabályozás által meghatározott 4800 TOP/s-os limitbe, már ami a teljes számítási teljesítményt (TPP – Total Processing Performance) illeti. Nemrégiben fény derült néhány információra az új videokártyával, illetve annak várható érkezésével kapcsolatban, azóta viszont további friss értesülések futottak be, így egyre jobban látszik, pontosan milyen videokártya is lehet a GeForce RTX 4090 D.

Galéria megnyitása

Az már nem titok, hogy az alapokat az AD102-250-es grafikus processzor adhatja, ami az AD102-300-hoz képest kevesebb aktív SM tömbbel rendelkezhet, ennek hatására az aktív CUDA magok száma is csökkenni fog. Pontos számok ezen a téren sajnos még nem állnak rendelkezésre, de ha továbbra is úgy szállingóznak az információk, mint eddig, néhány napon belül az összes többi paraméterről is lehullhat a lepel. Az aktív CUDA magok száma tehát egyelőre kérdéses, az viszont már biztosnak tűnik, hogy a karcsúsított GPU-val érkező modell a GeForce RTX 4090-hez képest alacsonyabb TDP kerettel érkezik: a 450 W-os szint helyett már csak 425 W-ra kell felkészülni.

A tuningosok számára érvágás lehet, hogy a GeForce RTX 4090 D esetében tiltani fogják a tuningot, de legjobb esetben is jelentősen korlátozzák majd, ami azzal magyarázható, hogy nem akarnak támadási felületet hagyni azáltal, hogy az új videokártya számítási teljesítményét tuning hatására kényelmesen az exportszabályozásban foglalt 4800 TOP/s-os szint fölé lehet tornázni. Az egyelőre nem világos, hogy a 425 W-os TDP keret módosítható lesz-e, de valószínűleg ezt is korlátozni fogják, pont az előbb említett szempont miatt.

A GeForce RTX 4090 D a fentiek alapján annyira különbözni fog az eredeti GeForce RTX 4090-től, hogy igazából meg sem érdemli majd a nevét. Az persze sanszos, hogy a memória-alrendszert nem igazán érinti majd a karcsúsítás, vagyis a 384-bites adatsín, a 24 GB-nyi GDDR6X VRAM, illetve a 21 GHz-es effektív órajel megmaradhat, a gyengébb GPU miatt azonban így is csökken majd a teljesítmény. Az árazásról egyelőre nincs információ, de mivel a termék úgyis csak Kínában jelenik meg, így nem lenne meglepő, ha az 1599 dolláros listaár megmaradna, hiszen az eredeti GeForce RTX 4090-es modellt úgysem vásárolhatják meg a gamer videokártyára vágyók a térségben.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére