Shop menü

AZ AMERIKAI KERESKEDELMI MINISZTER FIGYELMEZTETTE AZ NVIDIÁT: A KORLÁTOZÁST MEGKERÜLŐ TERMÉKEK IS KORLÁTOZVA LESZNEK

Az Nvidia eddig előszeretettel készített olyan termékeket, amelyek pont megfelelnek az aktuális exportkorlátozás szabályainak, ám a jelek szerint ezeket a manővereket már nem nézi jó szemmel az amerikai kormányzat...
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Az amerikai kereskedelmi miniszter figyelmeztette az Nvidiát: a korlátozást megkerülő termékek is korlátozva lesznek

Az amerikai kormányzat már több olyan intézkedést is hozott, amelyekkel korlátozzák a kínai vállalatok és a kínai vezetés hozzáférését a modern nyugati technológiákat használó AI gyorsítókhoz. Első körben a chipek közötti kommunikációs sávszélesség korlátozásával próbálták megnehezíteni a kínai adatközpont-üzemeltetők dolgát, majd később kiderült, hogy ez nem hozza a várt eredményeket, így újabb exportkorlátozást dolgoztak ki.

Az új szabályozás már az egyes GPU-k teljesítménysűrűségét vette figyelembe, ennek megfelelően tovább szűkült a Kínába exportálhati AI és HPC piaci gyorsítók köre, sőt, még a gamer videokártya piac leggyorsabb modelljét, a GeForce RTX 4090-es videokártyát is érintette a korlátozás, így hivatalosan már az sem exportálható Kínába, csak ha van rá exportlicenc.

Az Nvidia csapata az egyes korlátozások bejelentését követően rövid időn belül előrukkolt egy-egy megoldással, amelyek az amerikai kormányzat által meghatározott kitételeket nem lépik át, így lehetőséget biztosítanak a vállalat számára, hogy továbbra is ellássa a kínai partnereket megfelelő AI és HPC piaci gyorsítókártyákkal. Ennek eredményeként jöhetett létre az A800-as és a H800-as gyorsító, valamint az új szabályozásokat is hasonló stratégiával próbálják megkerülni.

Mivel a HGX H40-es, az L40-es és ah L4-es termékeket nem lehet Kínába szállítani exportlicenc nélkül 2023. november 17-e óta, már készülnek a HGX H20-as, L20-as, illetve L2-es gyorsítók is, amelyek megfelelnek az aktuális szabályozásoknak. A vállalat a hírek szerint a kínai gamereket sem hagyja csúcskártya nélkül, a GeForce RTX 4090 helyét rövidesen a GeForce RTX 4090D veheti át, ami már megfelel majd az aktuális exportszabályozásoknak.

Hogy a gyártó miért kerüli meg folyton a szabályokat? Azért, mert lehetősége van rá, hiszen a korlátokat betartó termékek nem esnek az exportkorlátozás alá, Kína pedig igencsak nagy piac ahhoz, hogy csak úgy hátat fordítson neki a vállalat. Az efféle gyakorlattal továbbra is árbevételhez és profithoz juthat az Nvidia Kínából, márpedig egy cég számára ez a fontos, és a részvényesek is ezt várják el.

Várható volt, hogy ezt a gyakorlatot előbb-utóbb szóvá teszi az amerikai kormányzat valamelyik illetékese, és erre sor is került a minap, ugyanis az amerikai kereskedelmi miniszter, Gina Raimondo a Fortune munkatársainak adott interjújában kitért az Nvidia „manővereire” is. Az illetékes lényegében figyelmeztette az Nvidiát, hogy ha egy korábban betiltott terméket újraterveznek, akkor az már másnap az újabb korlátozások célpontjává válik.

A jelek szerint a kereskedelmi miniszter és az amerikai kormányzat azt szeretné megakadályozni, hogy a kínaiak az amerikai technológiát használó termékekkel gyorsítsák a mesterséges intelligenciával kapcsolatos terhelésformákat, ám azt elfelejtik, hogy hiába tiltják be az igazán nagy teljesítménysűrűségű gyorsítókat, mint ahogy azt a legutóbbi exportkorlátozással tették, alacsonyabb teljesítményű termékekkel is megvalósítható a feladat. Igaz, nagyobb területet foglal majd el az adott hardver, vagy a meglévő területre kisebb teljesítményű rendszereket tudnak telepíteni, de az AI gyorsítás így is megvalósul.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére