Az EU kényszerítheti az Apple-t a Lightning csatlakozó lecserélésére

A törvényhozók szerint egységesíteni kellene az összes mobiltelefon töltőjét.

Az EU kényszerítheti az Apple-t a Lightning csatlakozó lecserélésére

Egykor a mobilok számtalan különböző töltővel voltak táplálhatóak, minden vállalatnak volt saját megoldása, majd idővel szinte mindenki Micro-USB-re váltott, amit mostanra a C-típusú USB követett. Az Apple az egyedüli lényegében, aki még most is kitart az egyedi csatlakozója mellett, nem szeretne szabványos aljzatot alkalmazni.

Már a cupertinói alakulat termékeinél is egyre sűrűbben lehet találkozni a C-típusú USB-vel, éppen ezért egy ideig úgy tűnt tavaly, hogy az iPhone-okon is megjelenhet 2019-ben a C-típusú USB, de nem így lett. Az Apple továbbra is megtartotta a Lightningot. Most azonban úgy fest, hogy a vállalat ellenállása ellenére muszáj lesz dobni a Lightningot. Az európai törvényhozók ugyanis szigorú szabályozással szeretnék azt elérni, hogy minden mobilt ugyanolyan kiegészítővel lehessen tölteni.

Galéria megnyitása

Az EU célja, hogy ezzel a rendelkezéssel (is) csökkentse az elektronikus hulladék halmozódását. A szakemberek szerint kevesebb felesleges kábelt kellene gyártani, ha tényleg minden mobilon ugyanolyan nyílás lenne kialakítva a töltés számára. Az európai törvényhozók folyamatosan próbálnak olyan megoldásokkal előállni, amivel segíthetik a környezetvédelmet, és a kábelek nem most először kerülnek a figyelem középpontjába.

Az illetékesek úgy vélik, hogy a teljesen egységes csatlakozókkal nemcsak a környezetet lehetne óvni, mert kevesebb lenne a hulladék, hanem a felhasználók életét is könnyebbé lehetne tenni. Ha mindenhol ugyanolyan töltőket lehetne alkalmazni, az sokszor megoldást jelentene, mikor lemerül az ember mobilja, vagy bármilyen hordozható kütyüje. Persze ez a szabályozás leginkább az Apple számára lenne fájdalmas, aki nagyon hosszú ideje alkalmazza az önállóan fejlesztett Lightning csatlakozót.

Nagyjából egy éve a vállalat el is mondta, hogy nem szeretné lecserélni a Lightningot. És érdekes módon egyebek mellett arra is hivatkozott, amikor erről beszélt, hogy a váltás biztosan fájdalmas lenne a környezet számára is. Hiszen több mint 1 milliárd iPhone-t és más Apple terméket adtak már el Lightning támogatással, és hirtelen az ezekhez használt kábelek az újabb eszközökkel már nem lennének alkalmazhatóak, tehát mennének a kukába. Ezen felül az Apple azt is mondta, hogy az innovációt is befagyaszthatná az egységes megoldás alkalmazás, és indokolatlanul okozna kellemetlenséget a felhasználók számára.

Galéria megnyitása

A döntés nemcsak az Apple-t érintheti egyébként, hanem más gyártókat is. Kérdéses ugyanis, hogy a döntéshozók a két formátumú USB aljzatra miként tekintetének. Mert bár már nagyon sok okostelefon kerül a boltokba C-típusú USB-vel, még ma is készülnek olyan új modellek az alsóbb árkategóriákban, amiknél Micro-USB 2.0 kerül bevetésre. Plusz ott vannak a szimpla mobiltelefonok, feature phone-ok, melyeken kivétel nélkül a régebbi USB található, nem pedig a C-típusú.

Kíváncsian várjuk, hogy milyen változást hozhat egy ilyen szabályozás életbe léptetése, egyelőre ugyanis még nem egyértelmű a helyzet több szempontból sem.

Amennyiben semmiről nem szeretnétek lemaradni, mindenképpen kövessetek minket az Instagramona YouTube-on és persze a Facebookon egyaránt.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap