Shop menü

AZ EGYSZÁLAS TESZTEKBEN AZ APPLE M3 PRO SOC EGYSÉGE A LEGJOBB A PASSMARK ÖSSZESÍTÉSE SZERINT

Az M-sorozatú Apple Silicon SoC egységek az architekturális előnyöknek köszönhetően jól szerepelnek az egyszálas tesztekben.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Az egyszálas tesztekben az Apple M3 Pro SoC egysége a legjobb a PassMark összesítése szerint

Az Apple legújabb saját fejlesztésű SoC egységei, amelyek az Apple Silicon sorozatot erősítik, nemrégiben mutatkoztak be. Az M3-as modellekből háromféle kiadás is érkezett, a ranglétra alján az M3 foglal helyet, majd az M3 Pro, végül pedig az M3 Max következik a sorban, ahogy azt korábbi hírünkben már kifejtettük. Az új SoC egységek végre elkezdtek felbukkanni a különböző tesztprogramok adatbázisaiban is, így például a PassMark is készített egy összesítést, már ami az egyes processzorok egyszálas és többszálas teljesítményét illeti.

Az M3-as SoC egységek egyrészt az Apple MacBook sorozat legújabb tagjainak fedélzetén, másrészt a frissített iMac egybegépek fedélzetén kaptak helyet, legalábbis egyelőre. A termékek időközben sok negatív kritikát kaptak az alapmodellek 8 GB-os memóriakapacitása miatt, de az Apple egyik illetékesei szerint a 8 GB-nyi RAM igazából olyan, mintha egy PC 16 GB-nyi rendszermemóriát használna, hála a fejlett memóriahasználatnak és a memóriatömörítésnek – erről ebben a hírben írtunk részletesebben.

Egyszálas teljesítmény tekintetében jelenleg az Apple M3 Pro vezeti a ranglistát a maga 4910 pontjával, így az Intel jelenlegi leggyorsabb processzorait is képes maga mögé utasítani. A második helyen az Intel Core i9-14900KF található, ami mindössze 1,2%-kal lassabb, hiszen 4852 pont elérésére volt képes. A különbség főként abból ered, hogy míg az Apple esetében a CPU magok órajelenként 8 utasítást képesek végrehajtani (8-wide), addig az Intel Raptor Lake Refresh modelljeinél ez a szám már csak 6 az architektúra sajátosságai miatt (6-wide). Az összehasonlítás persze nem teljesen korrekt, hiszen az Intel termékei asztali processzorok, sokkal magasabb TDP kerettel, míg az Apple M3-as SoC egységei már mobil környezetben dolgoznak, lényegesen alacsonyabb fogyasztás mellett. Igazából ezért is olyan impresszív az Apple Silicon sorozat teljesítménye.

Galéria megnyitása

Ennek ellenére érdekes látni, egy szálon hogyan alakulnak az erőviszonyok. Érdekes adalék továbbá, hogy az Apple esetében a memória-alrendszer a karcsúsítás miatt 150 GB/s-os memória-sávszélesség mellett üzemel, míg a processzormagok maximális boost órajele 4,05 GHz, az Intel háza táján ezzel szemben a Core i9-14900KF 6 GHz-es maximális boost órajelen üzemelhet, a memória-alrendszer pedig 89,6 GB/s-os memória-sávszélességet oszthat be, ha a gyártói ajánlásnak megfelelő órajelet alkalmazzák a memóriamodulok.

Az egyszálas teljesítményt tovább vizsgálva a 12 és 16 maggal rendelkező M3 Pro és M3 Max SoC egységek szintén jól szerepelnek, az Intel 13. és 14. generációs Core processzorainak szinte mindegyikét maguk mögé utasítják a Core i9-14900KF modellt leszámítva. További érdekesség, hogy a mobilokba szánt A17 Pro SoC is szép teljesítményt ér el egyszálon, ennek megfelelően a Core i9-13900F és a Core i7-14700K előtt tud végezni ezen a téren. A teljes egyszálas rangsor itt olvasható.

Galéria megnyitása

A többszálas tesztek már teljesen más képet mutatnak, ott az Intel és az AMD sokmagos processzorai alaposan elhúznak az Apple SoC egységeitől. A 16 maggal rendelkező M3 Max a maga 39921 pontjával csak arra képes, hogy a Core i7-13700F elé kerüljön (39825 pont), valamint a 20 maggal rendelkező M2 Ultra teljesítményét is egész jól megközelíti (40893 pont). A csúcson az AMD és az Intel termékei foglalnak helyet, vagyis a RYZEN 9 7950X, illetve a Core i9-14900K: előbbi 63230, utóbbi pedig 60823 pontot tudott elérni. Az említett processzorok sorrendben 58%-kal és 52%-kal múlják felül az Apple M3 Max teljesítményét többszálas terhelés alkalmával, igaz, cserébe sokkal-sokkal többet is fogyasztanak, de ez az adott környezetben aligha probléma.

Az eredményekből az is kiderül, hogy a két darab M2 Max lapka köré épülő, 24 maggal rendelkező M2 Ultra teljesítménye milyen jól skálázódik: az M2 Ultra 85%-kal gyorsabb, mint egyetlen M2 Max SoC. Ha az M3 Ultra is hasonlóan jó skálázódást mutat, akkor 73000 pont körül teljesíthet majd a többszálas tesztben, így a 32 magos AMD RYZEN Threadripper Pro 5975X (75777 pont), illetve a 36 magos Intel Xeon W9-3475X (67227 pont) ellen is harcba szállhat, mindezt az említett chipek fogyasztásának töredéke mellett teheti. A csúcson elhelyezkedő 96 magos RYZEN Threadripper Pro 7995WX (153301 pont), illetve az 56 magos Intel Xeon Wö-3495X (98285 pont) persze még így is sokkal gyorsabb marad az Apple érkező zászlóshajójánál. A teljes többszálas lista itt található.

Az Apple Silicon sorozat M-es családja régóta versenyképes teljesítményt kínálhat egyszálas tesztek tekintetében, ami a fentebb említett 8-wide architektúrának, valamint a fejlett gyorsítótár- és memória-alrendszernek köszönhető. Több szálon persze még elég nagy a lemaradás a riválisok zászlóshajóihoz képest, viszont energiahatékonyság terén igencsak jók az Apple termékei.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére