Shop menü

MEGJÖTTEK AZ M3 ALAPÚ, FÉLELMETESEN GYORS IMAC ÉS MACBOOK PRO MODELLEK

Az újdonságok külcsín terén nem igazán változtak, a hardver azonban alaposan megújult, ahogy arra számítani lehetett.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Megjöttek az M3 alapú, félelmetesen gyors iMac és MacBook Pro modellek

Régóta lehetett sejteni, hogy az Apple a 2023. október 30-án este 8 órakor megrendezésre kerülő „Scary Fast” esemény alkalmával több újdonságot is bemutathat, amelyek már az M3 sorozatú SoC egységek köré épülnek. A közép-európai idő szerint éjjel 1 órakor megrendezett eseményen elő is kerültek az M3-as család első képviselői, vagyis az M3, az M3 Pro és az M3 Max, amelyek az új MacBook Pro és az új iMax modellekben kaptak helyet. Az új SoC egységek számos területen kínálnak előrelépést az M2-es generációs tagjaihoz képest, viszont némi visszalépésre is sor került, ahogy az az alábbi bekezdésben kiderül.

Megérkeztek az Apple Silicon sorozat M3-as tagjai

Galéria megnyitása

Az új lapkák már a TSMC N3 gyártástechnológiájával készülnek, vagyis ezek az első olyan chipek a PC piacon, amelyek 3 nm-es csíkszélességre támaszkodhatnak. Az M3-as sorozat tagjai természetesen gyorsabbak lesznek, mint M2-es társaik, ugyanis a teljesítményre hangolt processzormagok 30%-kal, míg az energiahatékonyságra hangolt processzormagok akár 50%-kal is gyorsabbak lehetnek az M2 Pro és az M2 Max sorozatnál alkalmazott példányokhoz képest. Gyorsult továbbá a Neural Engine is, ami az M1-es sorozatban található egységhez képest akár 60%-kal is gyorsabb lehet.

Változás viszont, hogy a memória-sávszélesség csökkent, ugyanis míg az M2 Pro esetében 200 GB/s-os értékről tett említést az Apple, addig az M3 Pro már csak 150 GB/s-os teljesítményre képes, míg az M3 Max esetében 300 GB/s-os memória-sávszélesség áll rendelkezésre, ami az M2 Max-nál még 400 GB/s volt. Újítás, hogy a GPU architektúra fejlődött, így immár hardveresen gyorsított Mesh Shading támogatást, valamint hardveresen gyorsított Ray-Tracing funkciót egyaránt kínál, valamint a Dynamic Caching funkció is bekerült a repertoárba. Utóbbival a hardvernek lehetősége van a dinamikus memória-foglalásra az éppen futtatott alkalmazás igényeinek megfelelően. Az új GPU architektúra az Apple szerint akár két és félszeres gyorsulást is hozhat ahhoz képest, amire az M2-es család GPU-jától már megszokhattunk.

Galéria megnyitása

Az M3-as SoC egység fedélzetén 4 darab teljesítményre hangolt és 4 darab energiahatékonyságra optimalizált processzormag foglal helyet, ezekhez 10 maggal rendelkező GPU társul, valamint maximum 24 GB-nyi rendszermemóriát is kaphatunk. Az M3 Pro ehhez képest már 6 darab teljesítményre hangolt és 6 darab energiahatékonyságra optimalizált processzormagot vonultat fel, míg a GPU 18 maggal gazdálkodhat. A rendszermemória itt maximum 36 GB-os kapacitással rendelkezhet.

A csúcsot jelenleg az M3 Max képviseli, ami 12 darab teljesítményre hangolt és 4 darab energiahatékonyságra optimalizált processzormaggal rendelkezik. Az iGPU ebben az esetben már 40 maggal büszkélkedik, rendszermemóriából pedig maximum 128 GB-nyi jár. Az M3-as sorozat tagjainak fedélzetén minden esetben 16 maggal ellátott Neural Engine teljesít szolgálatot, valamint fejlett médiamotor is jelen van a kínálatban, ami sok egyéb mellett hardveresen gyorsított AV1 dekódolásra is képes.

Jönnek az M3 alapú MacBook Prók

A vállalat mind a 14 hüvelykes, mind pedig a 16 hüvelykes képátlójú kijelzővel felvértezett modelleket frissítette, így friss termékekkel bővült a noteszgépek szegmense. A 14 hüvelykes MacBook Pro sorozatnál az alapmodell nem a Pro sorozatú M3-as SoC egységet kapja meg, mint az előző generációs verziók, amelyeknél M1 Pro vagy M2 Pro alapokra támaszkodhatott a rendszer, hanem a belépőszintű M3-as SoC egységet, de opcionálisan M3 Pro és M3 Max alapon is elérhető lesz az újdonság. Ezzel szemben a 16 hüvelykes MacBook Pro noteszgépeknél már nem szerepel belépőszintű M3-as SoC a kínálatban, csak és kizárólag M3 Pro vagy M3 Max alapon érhetjük el az új modelleket.

Érdekesség, hogy az M3 Pro és az M3 Max alapú noteszgépek innentől kezdve egy új színben, Space Black kivitelben is elérhetőek lesznek, ami újítás az eddig megszokott ezüst és űrszürke dizájnokhoz képest. A fekete MacBook Prók esetében ráadásul egy új, forradalmi áttörést jelentő felületkezelési módszert is kifejlesztett az Apple, amelynek köszönhetően az eloxált alumínium ház ellenáll az ujjlenyomatoknak.

Galéria megnyitása

Dizájn és portok tekintetében nincs változás az új modelleknél, ami aligha meglepő, hiszen az M2 alapú példányok idén januárban debütáltak – így is meglepő, hogy ilyen hamar új modelleket dobott piacra a gyártó. Változott viszont a Liquid Retina XDR Display, de nem felbontás, hanem maximális HDR fényerősség terén, ugyanis a korábbi 500 nit helyett immár 600 nit a maximális érték.

Kínálat terén fontos változás, hogy a Touch Bar funkcióval ellátott 13,3 hüvelykes modellt immár kivezették, a helyét az M3 alapú 14 hüvelykes MacBook Pro veszi át. A 14 hüvelykes verziónál alap esetben is 8 magos CPU-val és 10 magos GPU-val rendelkező M3-as SoC egység jár, amihez 8 GB-nyi memóriát és 512 GB-nyi tárhelyet kapunk, mindez 799 990 forintba kerül. Egy szinttel feljebb már 1 TB-os SSD is járhat, viszont az ár így 899 990 forint lesz.

Az M3 Pro alapú 14 hüvelykes MacBook Pro ehhez képest 11 magos CPU-val és 14 magos GPU-val, valamint 18 GB-nyi memóriával és 512 GB-nyi tárhellyel érkezik, ára 999 990 forint lesz. A 12 magos CPU-val és 18 magos GPU-val, illetve 18 GB-nyi memóriával és 1 TB-nyi tárhellyel ellátott példányért ezzel szembe már 1 199 990 forintot kérnek el. A csúcsot az M3 Max alapú verzió képviseli, amiből csak egyféle kivitel készül. Ez a verzió 14 magos CPU-val és 30 magos GPU-val rendelkezik, 36 GB-nyi fedélzeti memóriát kap, míg az adatok tárolását 1 TB-nyi tárhely végzi. Ez a modell 1 599 990 forintot kóstál.

A 16 hüvelykes verzióból az M3 Pro alapú alapmodell 12 magos CPU-val, 18 magos GPU-val, 18 GB-nyi fedélzeti memóriával, valamint 512 GB-nyi tárhellyel 1 249 990 forintért érhető el, de ha 36 GB-nyi memóriára vágynánk, akkor ugyanezt a modellt 1 449 990 forintért vihetjük haza. A 16 hüvelykes példány M3 Max alapú verziója már 14 magos CPU-t és 30 magos GPU-t kapott, amelyekhez 36 GB-nyi fedélzeti memória, valamint 1 TB-nyi tárhely társul, ára pedig 1 749 990 forint.

Az M3 Max alapú verziók kivételével az összes új modell rendelhető, szállításuk várhatóan november 7-én indul, míg az M3 Max alapú verziók szállítására 2-3 hetes átfutási időt adott meg az Apple.

Végre frissült a 24 hüvelykes iMac Pro

Az Apple fejlesztőcsapata már több, mint két éve nem nyúlt hozzá a 24 hüvelykes iMac Pro hardveréhez, már ami a frissítést illeti, így a termék jó ideje M1 alapokon érhető el. Korábban, amikor az M2 alapú hardverek elrajtoltak, az iMac valahogy feledésbe merült, ám most leporolták a terméket és odaadták neki az Apple Silicon család legújabb fejlesztését, az M3-as SoC egységet. Külcsín terén semmi sem változott, maradt a régi dizájn, ami továbbra is sok színben érhető el, ezzel üde színfoltot képviselve az egybegépek szegmensében.

Az Apple belsős mérései szerint az M3 alapú 24 hüvelykes iMac Pro az M1-es modellhez képest akár kétszer gyorsabb lehet, míg a legerősebb 21,5 hüvelykes modellhez képest már akár négyszeres teljesítmény-előnyt is felmutathat. A 27 hüvelykes iMac-hez képest, ami Intel alapokon nyugszik, kettő és félszeres előrelépést tudhat magáénak a termék, már ami a teljesítményt illeti.

Ez a modell Wi-Fi 6E és Bluetooth 5.3 támogatással érkezik, és maximum 24 GB-nyi fedélzeti memóriával kérhetjük, míg az adatok tárolásáról akár 2 TB-nyi NAND Flash alapú tárhely is gondoskodhat. Az alapmodell csak két darab Thunderbolt 4-es portot kap, a két USB 3-as port és a Gigabites Ethernet csatlakozó csak a drágábbik verziókhoz jár az Apple hivatalos weboldala szerint.

Galéria megnyitása

Az M3 alapú legolcsóbb verzió 8 CPU maggal és 8 GPU maggal dolgozhat, rendszermemóriából 8 GB-nyit kap, míg az adatokat 256 GB-nyi tárhely várja. A szett így 649 990 forintba kerül, és tartalmaz egy Magic Keyboard típusú billentyűzetet is, ám ez a Touch ID nélküli verzió lesz.

A második legdrágább modell már 8 CPU és 10 GPU maggal rendelkezik, viszont ugyanúgy 8 GB-nyi fedélzeti memóriát és 256 GB-os SSD-t tartalmaz. Előrelépés viszont a két USB 3-as port és a Gigabites Ethernet port jelenléte, valamint a Touch ID funkcióval ellátott Magic Keyboard is pozitívum. Ez a kivitel 749 990 forintot kóstál.

A „csúcsmodell” már 8 CPU maggal, 10 GPU maggal, 8 GB-nyi rendszermemóriával és 512 GB-nyi tárhellyel érkezik. A két USB 3-as port és a Gigabites Ethernet port itt is az alapfelszereltség része, csak úgy, ahogy a Touch ID-vel ellátott Magic Keyboard is. Ez a verzió 849 990 forintba kerül.

Az új iMac konfigurációk már rendelhetőek, szállításuk várhatóan november 7-én indulhat.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére