Shop menü

MEGÉRKEZTEK AZ M2 PRO ÉS M2 MAX ALAPÚ MACBOOK PRO NOTESZGÉPEK ÉS ÚJ MAC MINI IS JÖTT

Iparági pletykák alapján arra lehetett számítani, hogy késnek az újdonságok – az Apple friss bejelentése most cáfolja az értesüléseket.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Megérkeztek az M2 Pro és M2 Max alapú MacBook Pro noteszgépek és új Mac Mini is jött

Az Apple bejelentette legfrissebb újdonságait, amelyek immár M2 Pro és M2 Max alapokra támaszkodhatnak, ennek köszönhetően érezhetően nagyobb CPU- és GPU-teljesítményt kínálhatnak a mindennapokban. Az M2 Pro és M2 Max típusú Apple Silicon SoC egységek a 14 hüvelykes és a 16 hüvelykes képátlójú MaBook Pro noteszgépek fedélzetén váltak elérhetővé, velük együtt azonban a Mac Mini is frissült, ám az a modell csak M2-es, illetve M2 Pro SoC egységet kaphat.

Nézzük az új SoC egységeket!

Galéria megnyitása

Mielőtt rátérnénk az új MacBook Pro noteszgépek és az új Mac Mini legfontosabb tulajdonságainak ismertetésére, illetve arra, hogy az Apple szerint mekkora gyorsulásra lehet számítani a friss alapok jóvoltából, feltétlenül érdemes tisztázni, mi mindent érdemes tudni a két új SoC egységgel kapcsolatban, hiszen ezeknek köszönhető a gyorsulás.

M2 Pro

Az újdonságok mindketten a TSMC 5 nm-es osztályú csíkszélességével készülnek, felszereltség terén azonban már bőven vannak közöttük különbségek. A lassabbik verzió, vagyis az M2 Pro egy 40 milliárdnál is több tranzisztorral ellátott fejlesztés, ami az M1 Próhoz képest közel 20%-kal több tranzisztorral rendelkezik, míg az M2-höz képest dupláz ezen a területen, és memória-sávszélesség terén is, ugyanis 200 GB/s-ra képes. Az új lapka kétféle változatban érhető el, az egyik 10, a másik pedig 12 processzormagot tartalmaz – utóbbinál a 6 teljesítményre hangolt mellett 8 energiahatékonyságra optimalizált processzormag is jelen van a fedélzeten. Az LPDDR5 szabványú fedélzeti memória 32 GB-nyi kapacitással bír és a vállalat szerint alacsony késleltetés mellett működik.

Galéria megnyitása

Az iGPU ebben az esetben már 16 vagy 19 maggal érkezik, utóbbi esetben háromszorosan felülmúlja az M1 Prót, ennek köszönhetően akár játékkonzolokra jellemző képminőség mellett is játszhatunk, a teljesítmény akár 20%-kal is jobb lehet az M1 Prónál megszokott szinthez képest. A Neural Engine szintén gyorsult, így az most már akár 40%-kal jobb teljesítményt nyújthat. Utóbbi egyébként 16 maggal rendelkezik és maximum 15,8 billió művelet elvégzésére is képes egyetlen másodperc alatt.

Galéria megnyitása

Teljesítmény terén a belsős mérések alapján arra számíthatunk, hogy egy 16 hüvelykes képátlójú MacBook Pro noteszgép az M2 Pro SoC egység jóvoltából 25%-kal gyorsabb Xcode fordítás alkalmával, mint M1 Pro alapú társa, míg a leggyorsabb Core i9-es processzorral szerelt 16 hüvelykes MacBook Próhoz képest már két és félszeres teljesítményelőnyt tudhat magáénak. Photoshop alatt az új notebook 40%-kal gyorsabb, mint az M1 Próval szerelt megoldás, míg a Core i9-es modellhez képest már 80% az előnye.

M2 Max

Az igazán nagy tűzerőt természetesen nem az M2 Pro, hanem az M2 Max hordozza. Az összesen 67 milliárdnál is több tranzisztorral felszerelt M2 Max ezen a téren 10 milliárdos előnyben van az M1 Max modellel szemben, míg az M2-höz képest több mint háromszoros az előnye. Ez a verzió ugyanúgy következő generációs alapokra támaszkodó processzor-részleget kapott, mint az M2 Pro, összesen 12 processzormaggal gazdálkodhat, mindkét M2 verzió – az elődmodellhez képest CPU szintjén 20%-os gyorsulásra számíthatunk. Rendszermemóriából itt már 96 GB a plafon, és a memória-sávszélesség duplája annak, amit az M2 Pro modellnél említettünk: 400 GB/s. Az iGPU ebben az esetben már 19 vagy 38 magot foghat munkára, így akár 30%-os gyorsulást is produkálhat. A Neural Engine ebben az esetben is ugyanazt tudja, mint az M2 Prónál, és a nagyteljesítményű, ProRes támogatással ellátott médiamotor is közös tulajdonság.

Galéria megnyitása

A belsős mérések szerint az M2 Max a MacBook Pro noteszgépek esetében akár hatszor gyorsabb effekt-renderelést tesz lehetővé Cinema 4D alatt a legutolsó, leggyorsabb Intel processzort alkalmazó MacBook Próhoz képest. A DaVinci Resolve alatt a Color Grading funkció az új SoC egységgel karöltve akár kétszer gyorsabban működik, mint a leggyorsabb Intel processzorral szerelt MacBook Prónál, míg az M1 Max alapú MacBook Próhoz képest akár 30% lehet a gyorsulás mértéke. 

Fontos még megemlíteni, hogy az M2 Max rögtön két videó kódoló motort és két ProRes motort is kapott, amelyek akár kétszer gyorsabb videó kódolást tesznek lehetővé, mint amire az M2 Pro képes. Maga a videó motor egyébként hardveres gyorsítást kínál a H.264-es, a HEVC és a ProRes tartalmakhoz mind kódolás, mind pedig dekódolás terén, és mindkét SoC egység esetében képes több 4K-s és 8K-s ProRes videó lejátszásának egyidejű gyorsítására, miközben nagyon keveset fogyaszt.

Galéria megnyitása

Az M2 Pro SoC egység a 14 és 16 hüvelykes képátlójú MacBook Pro noteszgépek, valamint a frissített Mac Mini részeként érhető el, míg az M2 Max már csak az új MacBook Pro notebookok mellé választható.

Csendben megjelentek az M2 Pro és az M2 Max alapú MacBook Pro noteszgépek

A vállalat néhány közlemény és egy videó keretén belül árulta el, mi mindent érdemes tudni az újdonságokkal kapcsolatban. A SoC egységek legfontosabb tulajdonságait fentebb már részleteztük, így most már nem maradt más hátra, mint a noteszgépek paramétereinek ismertetése.

Galéria megnyitása

A 14 hüvelykes és a 16 hüvelykes MacBook Pro noteszgépek külsőleg nem, csak belsőleg frissültek, vagyis a 2021 végén bemutatott házat viszik tovább, amivel igazából nincs is baj. SoC egységek terén az M2 Pro alapú verzióknál arra számíthatunk, hogy a belépőszint 10 magos CPU-val és 16 magos iGPU-val indul, helyette természetesen 12 magos CPU és 19 magos iGPU-t is kérhetünk.

Az alapmodelleknél a fedélzeti memória kapacitása 16 GB, míg a tárhely 512 GB-os, természetesen ezeket is lehet bővíteni, felár ellenében. Az M2 Max SoC egységnél 12 magos CPU és 19 magos iGPU képezi a belépőszintet, helyette azonban 12 magos CPU-val és 38 magos iGPU-val is felvértezhető a notebook. Alap esetben itt 32 GB-nyi rendszermemóriát kapunk, ami 96 GB-ig bővíthető, míg az adatok tárolásáról 1 TB-nyi NAND Flash tárhely gondoskodhat.

Galéria megnyitása

Az új noteszgépek az M2 Pro és az M2 Max SoC egységek bevezetése mellett egyéb téren is frissültek, ugyanis a Wi-Fi részleget a 6-os szabványról a 6E szabványra ültették át, ami nagyobb vezeték nélküli adatátviteli sávszélességet bocsát a felhasználók rendelkezésére. Ezzel együtt a HDMI szabványból is újabbat vetnek be, ami a 4K-s kijelzőknél 240 Hz-re, a 8K-s paneleknél pedig 60 Hz-re emeli a maximálisan elérhető képfrissítési rátát. Az új notebookok összesen maximum négy külső kijelzőt kezelhetnek.

A beépített kijelző továbbra is Liquid Retina XDR típusú marad, az sem a 14,2 hüvelykes (3024 x 1964 pixel, 1600 nit maximális fényerősség), sem pedig a 16,2 hüvelykes (3456 x 2234 pixel, 1600 nit maximális fényerősség) modellnél nem frissül, és ugyanígy megmarad az 1080p-s FaceTime HD kamera, a hat hangszóróból álló audió rendszer, illetve a MagSafe 3 típusú mágneses töltőport is. Az új noteszgépek egy HDMI videó kimenettel, három darab Thunderbolt 4-es porttal, illetve egy 3,5 milliméteres fejhallgató csatlakozóval rendelkeznek.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Akkumulátoros üzemidő terén a 14 hüvelykes kiadás akár 18 órányi videó-lejátszásra is képes az Apple TV appon keresztül, vagy 12 órán át szörfölhetünk a neten, vezeték nélküli üzemmódban, hála a 70 wattórás lítium-polimer akkumulátornak, amelynek töltéséhez a 10 magos M2 Pro esetén 67 W-os, a 12 magos M2 Pro és az M2 Max esetén pedig 96 W-os teljesítményű tápadaptert kapunk. A 16 hüvelykes verziónál a videó-lejátszás akár 22 órán át is mehet, míg a vezeték nélküli webböngészést 15 órán át bírja a notebook egyetlen teljes akkumulátortöltés hatására. A 100 wattórás lítium-polimer akkumulátort ennél a modellnél 140 W-os teljesítményű adapterrel tölthetjük.

A 14 hüvelykes MacBook Pro induló ára 1999 dollár (999 990 forint) lesz a 10 CPU magot és 16 iGPU magot tartalmazó M2 Pró SoC egységgel, a 16 GB-nyi fedélzeti memóriával és az 512 GB-os SSD-vel. Ha az M2 Max alapú verzióra vágyunk, 3099 dollárt (1 549 990 forintot) kell előkészíteni, cserébe viszont 12 CPU maggal, 30 iGPU maggal, valamint 32 GB-nyi fedélzeti memóriával és 1 TB-nyi SSD-vel gazdálkodhatunk majd. A leggyorsabb M2 Max SoC egység további 200 dolláros felárat jelent, míg a 96 GB-nyi fedélzeti memória még 800 dollárral emeli a költségeket, és ha 1 TB-os helyett 8 TB-os NAND Flash tárhelyre vágyunk, további 2200 dollárt kell hozzáadni a végösszeghez, ami így 6299 dollár (3 149 990 forint) lesz.

A 16 hüvelykes modell ezzel szemben már 2499 dolláros (1 249 990 forintos) alapáron kerül forgalomba, viszont cserébe már 12 CPU maggal és 19 iGPU maggal ellátott M2 Pró SoC egységet kapunk, a fedélzeti memória kapacitása viszont továbbra is 16 GB marad, míg az SSD továbbra is 1 TB-os lesz. Ez a modell a 12 CPU magot és 38 iGPU magot tartalmazó M2 Max SoC egységgel, 32 GB-nyi fedélzeti memóriával és 1 TB-nyi NAND Flash alapú tárhellyel már 3499 dollárba, azaz 1 749 990 forintba kerül. Ha a maximális kiépítést választjuk a leggyorsabb M2 Max SoC egységgel, a lehető legtöbb fedélzeti memóriával és a lehető legtöbb beépített tárhellyel, akkor ebben az esetben 6499 dollárral (3 249 990 forinttal) kell a kasszához fáradni.

Érkezik a frissített Mac Mini is

Galéria megnyitása

Az apró asztali PC szintén új hardvert kapott, ezzel együtt pedig induló ára is csökkent. Noha korábban arról pletykáltak, hogy a frissített Mac Mini külső dizájn terén is változni fog, végül erre nem került sor, a jól bevált házat viszik tovább ennél a modellnél is. Ennek megfelelően a portkiosztás sem változott: továbbra is két darab Thunderbolt 4-es portot, két darab USB-A portot, egy HDMI videó kimenetet, egy GbE portot, illetve egy fejhallgató kimenetet kapunk. Az M2 Pro verzió ehhez képest extraként további két Thunderbolt 4-es portot is bevezet, így összesen már négyet kínál.

Az alapváltozat a már jól ismert M2-es SoC egységet kapja, ami 8 CPU maggal és 10 iGPU maggal rendelkezik, ehhez alap esetben 8 GB-nyi fedélzeti memória és 256 GB-nyi tárhely kapcsolódik, így kerül a termék 599 dollárba (299 990 forintba). Egy szinttel feljebb már 512 GB-nyi NAND Flash tárhelyet kapunk, az ár viszont 799 dollárra (399 990 forintra) emelkedik. Amennyiben az M2-es változatot szeretnénk maximális kiépítésben megszerezni 24 GB-nyi memóriával, 2 GB-nyi tárhellyel és 10 GbE porttal, akkor 1899 dolláros ( )49 990 forintos) költségre számíthatunk.

Galéria megnyitása

Ha az M2 Pro alapú verzióra vágyunk, azt 1299 dolláros (649 990 forintos) alapáron kaphatjuk meg, méghozzá 10 CPU és 16 iGPU maggal, 16 GB-nyi fedélzeti memóriával, valamint 512 GB-nyi tárhellyel. Ez a verzió maximumra extrázva, vagyis a gyorsabb M2 Pro SoC egységgel, 32 GB-nyi memóriával, 8 TB-nyi tárhellyel, illetve 10 GbE porttal felvértezve már 4099 dollárt (2 249 990 forintot) kóstál.

Elérhetőség

Az Apple frissített MacBook Pro noteszgépei, illetve az M2 és M2 Pro alapokra ültetett Mac Mini már előrendelhető, szállításuk azonban majd csak 2023. január 24-én indulhat meg.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére