Shop menü

AZ APPLE SZERINT AZ M3-AS MACBOOKOKNÁL A 8 GB-NYI MEMÓRIA OLYAN, MINT A PC-K TÉRFELÉN A 16 GB-NYI

Az ok az Apple Silicon és az Apple szoftverek memóriakezelésében keresendő, ami hatékonyabb, valamint a memória-tömörítés is segít abban, hogy hatékonyabban működjön a rendszer 8 GB-nyi egységesített memóriával is.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Az Apple szerint az M3-as MacBookoknál a 8 GB-nyi memória olyan, mint a PC-k térfelén a 16 GB-nyi

Az Apple kínálatában már elérhetőek a legújabb, M3 sorozatú Apple Silicon SoC egységek köré épülő termékek, a velük kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat ebben a hírben foglaltuk össze. Az új Apple MacBook sorozatú MacBook Pro noteszgépek, amelyek 14 hüvelykes és 16 hüvelykes verzióban egyaránt elérhetőek, elég sok kritikát kaptak a bejelentést követően, hiszen az alapértelmezett konfiguráció mindkét esetben „csak” 8 GB-nyi rendszermemóriát tartalmaz, ami ráadásul egy egységesített memóriatömbnek tekinthető, amit nemcsak a CPU, hanem a GPU és a Neural Engine is használ a működése során.

A rajongók és a kritizálók többsége úgy gondolja, manapság a 16 GB-nyi rendszermemóriának alapértelmezettnek kéne lennie, vagyis alapáron kéne járnia mind a 14 hüvelykes, mint pedig a 16 hüvelykes MacBook Pro noteszgépekhez, hiszen mégis csak a professzionális szintű felhasználókat célozza vele az Apple, akik jellemzően CPU-, GPU- és memória-intenzív terhelésformákat is bőségesen használnak.

A vállalat World Wide Product Marketing részlegének alelnöke, Bob Borchers a kínai ML mérnök és Bilibili tartalomgyártónak, 林亦LYi-nek adott interjújában kitért a fentebb említett témára, hiszen nem volt más választása, mivel a téma aktualitása miatt nekiszegezték a kérdést. A szakember azzal érvelt, hogy mivel az Apple konfigurációinál a memóriahasználat hatékonyabban zajlik, illetve memória-tömörítést is bevetnek a siker érdekében, egy M3 alapú MacBook Pro noteszgép a maga 8 GB-nyi egységesített fedélzeti memóriájával nagyjából azon a szinten helyezkedhet el, mint egy normál PC, ami 16 GB-nyi memóriát tartalmaz. Szerinte el kéne vonatkoztatni a specifikációktól és a tényleges képességeket kéne szem előtt tartani, valamint olyan megbízható tesztelőkre kellene figyelniük, mint a házigazda. Szerinte az embereknek érdemes kipróbálniuk az újdonságokat azokban a feladatkörökben, amelyekre használni kívánják őket, majd meglátják, milyen hihetetlen teljesítményre képesek az újdonságok.

Galéria megnyitása

A fenti érvelés igazából logikusnak és frappánsnak tűnhet, viszont probléma is van vele. A 2023-as 14 hüvelykes MacBook Pro, ami 1599 dolláros alapárról indul, leváltotta a 13 hüvelykes M2 alapú modellt, amelyhez képest 23%-kal drágább lett. Ezt az áremelkedést indokolhatja a nagyobb képátlójú és szebb kijelző, az erősebb SoC, illetve a többi előrelépés is, viszont nem mutat jól a listán az a tény, hogy az új modell ugyanúgy 8 GB-nyi egységesített memóriát kapott, mint elődje. Ez azért is probléma, mert a 8 GB-nyi memória itt nemcsak a processzort, de az iGPU-t, illetve a Neural Engine-t is kiszolgálja, nem úgy, mint a 16 GB-nyi RAM a PC-n, ami jellemzően a processzorhoz kapcsolódik és többnyire azt szolgálja ki – leszámítva a HMB támogatást használó DRAM nélküli SSD-ket és az iGPU-kat, de ez már más tészta, így is jóval nagyobb kapacitás maradhat elérhető.

Az persze nem törvényszerű, hogy az M3 alapú MacBook Pro noteszgépek vásárlói tényleg nagyfelbontású tartalmak szerkesztésére és vágására, valamint ML feladatokra, illetve egyéb, hasonlóan hardver-intenzív terhelésformákra használják majd a hőn áhított noteszgépüket. A 8 GB-nyi RAM sokaknál kiverte a biztosítékot, főleg azt nézve, hogy ha 16 GB-nyi vagy 24 GB-nyi RAM-ot kérnénk például a 14 hüvelykes MacBook Próhoz, az további 200-400 dolláros felárat jelent. Persze a Windows alapú noteszgépeknél is tendencia a 8 GB-nyi RAM, és a 16 GB-nyi memória felára sokszor csak picivel olcsóbb, mint az Apple háza táján.

A 8 GB-nyi RAM többnyire a memória-intenzív feladatoknál bizonyulhat kevésnek, valamint akkor is, ha rengeteg böngészőfül van megnyitva, és a háttérben esetleg több alkalmazás is fut. Az sem mellékes szempont, hogy időtállóság szempontjából sem mindig jó választás, ha az alap rendszermemória-kapacitást kérjük egy adott noteszgéphez, hiszen a RAM manapság egyre többször alaplapra forrasztva érkezik, azaz nincs mód a későbbi, felhasználó általi memória-bővítésre, de ez már egy másik történet.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére