Az eddigieknél nagyobb 64 MPixeles szenzor készült mobilok számára

Igazán vonzóra sikeredett az OmniVision friss képszenzora, reméljük, hogy láthatjuk majd akcióban.

Az eddigieknél nagyobb 64 MPixeles szenzor készült mobilok számára

Ahogy arról nemrégiben beszámoltunk, globálisan egyre nagyobb a kereslet a kameraszenzorok iránt, hiába adnak el kevesebb okostelefont. Erre az az egyszerű trend a magyarázat, hogy egyre több kamera kerül az új mobilokba. És az OmniVision az utóbbi időben friss lendületet véve tervez egészen figyelemre méltó egységeket, és bízunk benne, hogy a 64 megapixeles újdonságát láthatjuk majd bevetésen.

Mielőtt belevágunk a OV64A megismerésébe, azt el kell mondanunk, hogy a Samsung és a Sony olyan 64 megapixeles szenzorokat kínál jelenleg, amelyek 1/1,7 hüvelykes mérettel rendelkeznek, és az OmniVisionnek is volt már ilyenje korábban. Ezeknek közös jellemzője az is, hogy 0,8 mikronos pixeleket vonultatnak fel, ami nagyban meghatározza az érzékenységüket. További érdekesség, hogy az OmniVision a Samsungot megelőzve készített már 0,7 mikronos, 64 MPixeles egységet is, ami a világ legkisebbje volt addig, amíg ugyanezt a dél-koreaiak is meglépték.

Az OmniVision a korábbi előnyét megtartva fejleszti a 64 megapixeles képszenzorokat a jelek szerint, hiszen most először számolhatunk be olyan egységről, ami már 1 mikronos pixelméret mellett tudta abszolválni ezt a felbontást. A nagyobb pixelek több fényt tudnak egységnyi idő alatt befogadni, tehát részletesebb képet alkothatnak ugyanolyan felbontás mellett. Illetve rövidebb záridő érhető el, ami segítheti a fényképezés folyamatát, kisebb eséllyel sikerülnek majd rosszul a fotók például bemozdulás miatt. 1/1,34 colos az OV64A fizikai mérete.

Galéria megnyitása

Az OmniVision elmondása szerint a fényérzékenységet 60 százalékkal sikerült megnövelni a nagyobb méretnek és az egyéb fejlesztéseknek köszönhetően. És a vállalat nem hagyta ki annak a megemlítését sem, hogy ezáltal az esti fotózásban jelentős lépést tesz előre a terméke. Az utóbbi időben a gyártók nagyon rámentek arra, hogy az esti fotós képességeit emeljék ki a kameráknak, tehát az OmniVision ezáltal tudja most leginkább felkelteni az érdeklődők figyelmét.

Természetesen támogatott itt is a 4 cellás színszűrőnek a használata (PureCel Plus-S), ami azt jelenti, hogy össze lehet vonni négyesével a képpontokat, ezáltal azok még nagyobb egységeket képeznek. A képpontok összeboronálását követően már 2 mikronos pixelmérettel dolgozik a szenzor, ami a csúcskategória közelében jár. A Samsung tartja ebből a szempontból a „rekordot” 2,4 mikronos pixelmérettel (pixel binning után) a 108 megapixeles ISOCELL HM1 szenzor esetében. Ilyenkor persze már „csak” 16 MPixeles fotók esnek ki a gépből JPG vagy RAW formában.

Még ennek a négycellás felépítésnek egy másik előnye, hogy képes lesz a szenzor folyamatosan HDR-rel dolgozni, késlekedés nélkül. Akár 3 expozíciós értéken tudja a képeket rögzíteni egyidejűleg, és ezzel is javíthatja a fotók, illetve akár a videók minőségét. A natív HDR és tónustérképezés révén nemcsak szebb felvételeket lehet létrehozni, hanem csökkenthető a hardverre nehezedő nyomás a képalkotás során.

Az OV64A lehetővé fogja tenni a 8K Ultra HD videózást (30 FPS), ami egyértelművé teszi, hogy az OmniVision a felsőkategóriás mobilokba szánja a lapkát. 4K Ultra HD minőség használata esetén akár 120 FPS mellett is lehet majf biztosítani az elektronikus képstabilizálást, ami szintén nagyon jól hangzik, főleg annak fényében, hogy ezek az eljárások is rohamosan fejlődnek. Viszont lassítási opció szerényen lesz: 1080p mellett 240 FPS érhető majd el, a maximum pedig a 480 FPS, ezt azonban már csak 720p-ben érheti el.

A vállalat elképzelése szerint kettő helyen is lehet majd használni a kameramodulokban az OV64A modellt. Bevethető ez értelemszerűen a főkamerának, és emellett pedig az ultra-széles látószögű optikával is összeházasíthat lesz, ha egy partnernek éppen arra van szüksége. A „halszem” megoldások az utóbbi időben nagy népszerűségnek örvendenek, többször kerülnek elő, mint a zoomolásra szánt egységek.

Az OmniVision OV64A tömegtermelése előre láthatólag az év végén fog elindulni, és a következő év első felében már megjelenhet kész okostelefonokban. Addig is a mintákat elkezdi leszállítani az érdeklődőknek a vállalat. A várakozások szerint 2021-ben több mint 320 millió olyan szenzort adhatnak el a gyártók, amik 50 megapixelnél nagyobb felbontásúak, és ebből a hatalmas képzeletbeli tortából az OmniVision is tisztességes szeletet vágna ki.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap