Az Arcturus jön az AMD Navi architektúrája után?

Egy félreértett beszélgetés miatt kelt szárnyra a pletyka, így mindenképpen érdemes tisztába tenni a helyzetet.

Az Arcturus jön az AMD Navi architektúrája után?

Néhány órával ezelőtt egy meglehetősen érdekes pletyka kapott szárnyra, amelynek forrása azt állította, tudni véli, milyen nevet kaphat az AMD Navi architektúrája után érkező következő generációs GPU architektúra. Az információ egy AMD-s Linux fejlesztőtől érkezett, aki a Phoronix fórumának is tagja – a szakember a lap egyik olvasójával „beszélgetett”. A téma az volt, hogy jó lenne, ha az AMD a jelenlegi VEGA 10, 11 és 20 elnevezések helyett ismét külön GPU kódneveket használna, mint ahogy azt anno a Northern és a Southern Islands generációk esetében tette.

Galéria megnyitása Ez az ábrázolás hibás Ekkor került elő az Arcturus név, amiről eleinte azt lehetett hinni, hogy a Navi utáni következő generációs GPU architektúrát takarja, hiszen az éjszakai égbolt negyedik legfényesebb csillagjáról van szó. Az eddigi nevek, vagyis a Polaris, a Vega és az érkező Navi is a legfényesebb csillagok közé tartoznak – fényerejük az említett sorrendnek megfelelően nő. Eleinte tehát minden jel arra utalt és maga a Phoronix is úgy jelentette be a dolgot, hogy a Navi architektúra utódjának nevére derült fény, ám később kiderült, hogy az egész egy félreértés. Valójában véletlenül sem egy új architektúráról van szó, hiszen a kódnév csak egyetlen GPU lapkára vonatkozik, mint anno a Northern és Southern Islands esetében. Ebből a GPU lapkából persze később több termék is készülhet, egész termékcsaládot vagy architektúrát azonban nem takar.

Hogy mi áll a történet mögött? Az aktuális információk szerint csak annyi, hogy az AMD-nél új gyakorlatot vezetnek be annak érdekében, hogy a nyílt forráskódú Linux driverek fejlesztése könnyebben, korábban történhessen, a folyamat során pedig ne kelljen elárulni az adott GPU-hoz tartozó termékkel kapcsolatos lényegi információkat. Az Arcturus kódnév lesz az első, ami már az új „nevezéktanhoz” tartozik és egyetlen konkrét GPU lapkát jelöl, az viszont nem derül ki belőle, hogy milyen architektúrát használó megoldásról lehet szó.

Az AMD egyik Linux driverfejlesztője szerint ezzel a lépéssel a jelenlegi, félreértésekre okot adó gyakorlattal szeretnének leszámolni. Vegyük példának a VEGA 10 nevet, ami egy adott GPU lapkát takar, és szerepel benne az alap architektúra kódneve is, de ezt később VEGA 56 és VEGA 64 marketingnév, illetve terméknév alatt dobják piacra. A későbbiekben nem lesz ilyen félreérthető – ugyanakkor architektúra terén sokat sejtető – kapcsolat a kódnév és a végleges név között. A fejlesztő szerint előfordulhat, hogy egy GPU a „Moose”, azaz jávorszarvas nevet kapja, de a marketing gépezet teljesen más nevet talál ki neki a piaci forgalmazáshoz. Hogy az Arctrus kódnév végül milyen GPU-t takar? Idővel az is kiderül.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap