Az Apple, a Google, az Oppo és a Xiaomi is Dél-Koreából vár hajlítható kijelzőt

Az LG és a Samsung szállíthatja a legtöbb nagy gyártó számára a flexibilis paneleket a jövőben.

Az Apple, a Google, az Oppo és a Xiaomi is Dél-Koreából vár hajlítható kijelzőt

Néhány éve az elemzők úgy gondolták, hogy mostanra a felsőkategóriában széles választék lesz a hajtogatható mobilokból, de ez nem igazán valósult meg. A Samsung, a Motorola és a Huawei kínált ilyen eszközöket eddig. Viszont a következő években már fokozatosan egyre több gyártónál jelenhetnek meg ezek a megoldások, és a technológia terjedésében Dél-Koreának nagyon fontos szerepe lehet majd.

Az elmúlt napokban az LG és a Samsung kapcsán is több pletyka ütötte fel a fejét azzal kapcsolatosan, hogy jelentős piaci szereplők számára biztosíthatnak a vállalatok paneleket. A Samsungot a Xiaomi, az Oppo és a Google nevével kötötték össze a pletykákban, az LG pedig az Apple kapcsán került hírbe. Ezek mind olyan cégek, akik eddig is külső beszállítóktól vásárolták az okostelefonjaikhoz a paneleket, így nem meglepő, hogy a hajtogatható szerkezetek esetében is így tennének.

Galéria megnyitása

A legtöbb embert az Apple hajtogatható okostelefonja érdekelné. Viszont a felsorolt cégek közül valószínűleg a cupertinói alakulat lehet majd az utolsó, akinél ténylegesen megjelenhet a flexibilis képernyőre épülő dizájn. Az összehajható iPhone legkorábban jövőre valósulhat meg, idén biztosan nem érdemes ilyen konstrukcióra számítani. De a magabiztosabb jóslatok inkább csak 2023-ra teszik a termék bevezetésének időpontját.

Az Apple milliárdos tételben támogatta az LG Display tevékenységét korábban. A mobilokba szánt OLED képernyőknek a fejlesztésére biztosított komoly tőkeinjekciót a vállalat. Eddig ez a befektetés nem térült meg, mert még ma is a Samsung szállítja a legtöbb OLED panelt az Apple számára, de a hajtogatható megoldásnak a beérése elhozhatja az áttörést.

Jelenleg a Samsung a legnagyobb tapasztalattal és legfejlettebb panelekkel rendelkező vállalat a hajtogatható megoldások terén, már több korrekt minőségű készüléket is letett az asztalra a Galaxy Fold és Galaxy Z jelölésekkel. Ennek fényében nem meglepő az, hogy a Xiaomi, az Oppo és a Google is nála állhat sorba a megfelelő komponensért.

A három gyártó kapcsán már decemberben lehetett arról hallani, hogy az idei évben előrukkolhatnak összehajtható készülékekkel. Az Oppo már feltekeredő koncepciót is mutatott be működés közben, de az csak egy prototípus, az első kereskedelmi forgalomba kerülő flexibilis AMOLED képernyővel ellátott eszköze hajtogatós lesz. És állítólag egy kagylós dizájnban gondolkodik, szóval a Galaxy Z Flip/Motorola Razr irányvonalon indulhat el. A szerkezet rendelkezik majd egy 1,5-2 colos külső panellel is. De egyébként az Oppo egy 7,7 colos, könyvszerűen nyitható prototípust is villantott már korábban.

Galéria megnyitása
Egy izgalmas Oppo szabadalom alapján készített látványterv

A Xiaomi állítólag egy befelé hajtható szerkezeten dolgozik együtt a Samsunggal és más kínai beszállítókkal. A vállalat 7,92 vagy 8,02 hüvelykes képernyővel ellátott masinával rukkolhat majd elő, aminek kívül is lesz egy általános megjelenítője, ami 6,38 colos mérettel rendelkezhet. Korábban már más dizájnnal is próbálkozott a Xiaomi, de forgalomba eddig egyetlen ilyen terméke sem került. Sokan azért várják a Xiaomi megoldását, mert ettől várják azt, hogy felpezsdíti az árversenyt, ami egyelőre egyáltalán nincs, mivel túl nagy választék sincs.

Galéria megnyitása
Egy lencsevégre kapott Xiaomi fejlesztői eszköz

A leghomályosabb a Samsunggal szerződött hármas közül a Google terve. A keresőóriás valószínűleg egy hajtogatható referencia Pixel modellel szeretne előrukkolni, de nem lehet azt pontosan tudni, hogy mire készülhet. Egy korábban elhintett pletyka 7,6 colos OLED kijelzőről szólt, ami alapján egy kompaktabb, tabletté nyitható konfiguráció lehet majd ez.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap