Shop menü

AYANEO KUN – EZ LENNE AZ ULTIMATE KÉZI KONZOL?

Közel kétszer hosszabb üzemidőt ígér, mint a Steam Deck, miközben jó teljesítményt nyújt, és elvileg a riválisainál kellemesebb az ergonómiája.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Ayaneo Kun – Ez lenne az ultimate kézi konzol?

Az elmúlt időszakban rengeteg érdekes kézi konzol jelent meg, főleg Kínában tűnt fel sok próbálkozó, de globálisan nagyot ment a Steam Deck és az ASUS ROG Ally is. Ezeket egyaránt a Nintendo Switch sikere inspirálta, és nagyon úgy fest, hogy már nincs megállás ezen a fronton. Most jön egy újabb eszköz, ami nagy figyelmet kap: az Ayaneo Kun már nagyszerű üzemidőt is ígér.

A kézi konzoloknál különösen sokszor felmerülő kritika, hogy nem igazán húzzák sokáig abban az esetben, ha akkumulátorról kell üzemelniük. Éppen ezért a különböző eszközök teljesítményét már elég jól lehet szabályozni, hogy a felhasználó be tudja az igényeinek megfelelően állítani az üzemidőt és a tempót. Az Ayaneo Kun pedig ebből a szempontból minden eddiginél nagyobb szabadságot ad, mivel egy gigantikus akkut építettek a burkolata alá a tervezők.

Galéria megnyitása

Az Ayaneo Kun egy 75 Wh-s (19 500 mAh) teljesítményű akkumulátorral lett ellátva, amit komoly tervezői munkával tudtak a szakemberek beépíteni a hordozható szerkezetbe. Nem sokkal lesz nagyobb a fizikai valójában, mint a ROG Ally vagy a Steam Deck, de közben a képernyője is megnövekedett mérettel szolgál, szóval kompenzálva érezhetik magukat a vásárlók. Itt egy 8,4 colos képernyő van keretbe foglalva, de erre még később visszatérünk, az üzemidő érdekesebb. 3 órát és 13 percet lehet majd játszani a Ayaneo Kunnal, és még marad benne nagyjából 3% tartalék, amivel el lehet jutni a következő konnektorig.

Galéria megnyitása

A fejlesztők elmondása szerint az Ayaneo Kun 15 wattos TDP-re hangolva bírja majd ilyen jól, de akár 54 wattig is ki lehet majd engedni, ha nem kell az üzemidővel foglalkozni. Az AMD Ryzen 7 7840U lapka található a készülékben, ami kiváló hatékonysággal teszi a dolgát. Alacsony grafikai beállítás és 1200p felbontás mellett a konzol 54-63 FPS-sel viszi a Forza Horizon 5-öt, a Horizon: Zero Dawn alatt 35-36 FPS-t nyújt, a The Witcher 3 közben pedig 33-35 FPS-sel lehet számolni. Mindezt 15 W-on tudja, de lehet használni 30 és 54 watton is. Az alábbi táblázatban azonban azt látni, hogy a tempó azért nem emelkedik arányosan a fogyasztással.

Galéria megnyitása

A Windowst futtató szerkezet egy IPS technológiás, 8,4 hüvelykes képernyőt vonultat fel, meglehetősen vékony káva mellett, szóval elég jól sikerült kihasználni a rendelkezésre álló helyet. A panel 2560 x 1600 képpontos natív felbontással szolgál, és elvileg 90%-ban tudja a DCI-P3 színteret, ami nem egy rossz érték, ha nem is kiemelkedő. 500 nites fényerőre képes, ami a Deck ellen elég. Van kamerája is az eszköznek, így támogatja a Windows Hello rendszert, arcfelismeréssel lehet feloldani a képernyőt.

Galéria megnyitása

A kijelző érintésérzékeny, és a képernyő két oldalán a rengeteg kezelőszerv mellett van két érintőpad is, ami nem minden konzolon biztosított. A joyok aszimmetrikusak, a kereten van több gomb és ravasz is, szóval ilyen szempontból nem érheti kritika a terméket. Az ember minden ujjára eszik valamilyen egység, mikor két kézzel rámarkol az Ayaneo Kunra. Vannak RGB fények is, ezek a különböző joystickok tövében figyelhetők meg.

Galéria megnyitása

Arra is figyeltek a tervezők, hogy a szerkezet jól bírja a tartós terhelést, persze azt majd csak élesben lehet látni, hogy valójában mennyire jó a hűtés felépítése. Itt egy ahhoz hasonló rendszer dolgozik a burkolat alatt, mint ami notebookokban is vissza szokott köszönni, és KunPeng fantázianévre hallgat a hűtés. A nagy akkunak köszönhetően a hűtés és szinte minden egyéb is a termék jobb oldalára lett egyébként elhelyezve. Ki kell még térni arra is hogy 16, 32 vagy 64 GB RAM-mal is megvásárolható lesz az Ayaneo Kun, a tárhely pedig 512 GB-tól indulva elérheti a 4 TB-os kapacitást is. Érdekesség, hogy olyan M.2 foglalattal rendelkezik a gép, ami 2280-as SSD-t is fogad – nem kell vesződni a 2230 formátummal –, és akár 8 TB-ra is bővíthető.

Galéria megnyitása

Wi-Fi és Bluetooth támogatás alapból biztosított, opcionálisan pedig akár 4G LTE modemmel is felszerelhető lesz a hordozható konzol. Sztereó hangzást nyújtó hangszórókkal lesz ellátva az Ayaneo Kun. Ahogy említettük, Windowst használ, és egyebek mellett az AYASpace 2 szoftvert is biztosítani fogja. A képét meg lehet osztani külső kijelzőre, így a játékélmény tovább fokozható, és sok más opcióval is szolgál a masina.

Galéria megnyitása

Fekete és fehér színben is elérhető lesz az Ayaneo Kun. Integrált támasztó is van a hátán, amivel felállítható asztalon. 312,4 x 132,5 milliméter a szerkezet felülete a Deck 298 x 117 milliméteres idomaihoz képest, és 21,9 milliméter vastag, míg az ellenfele 20 mm-es. A kompaktabb ROG Ally 280 x 111 x 21 mm-es vonalakkal határolt. Érdekes lett volna még, hogy mekkora a tömege a szerkezetnek, de ezt a vállalat inkább nem árulta el. A kövér akku egészen biztos, hogy kiütközik a szerkezet súlyában.

Galéria megnyitása

Indiegogo foglalások révén lehet elsőként megszerezni az Ayaneo Kunt. 1000 dollárról indul az ára első körös beszállóknál, de már az Indiegogo ideje alatt is 1130 dollár lesz az alap, 16/512 GB-os kivitel, az ajánlott fogyasztói ára pedig 1210 dollár lesz a megjelenést követően. Mindenképpen egy érdekes versenyző lesz ez a piacon, de igencsak mélyen a zsebébe kell majd nyúlnia a vásárlóknak. A kampánya szeptember 5-én indul, és nagy érdeklődésben reménykedik a vállalat.

Galéria megnyitása

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére