Avatar-szerű robot készült Japánban

Japán kutatók olyan robotot építettek, amelynek mozgását az Avatar című filmben látottakhoz hasonlóan lehet irányítani, miközben élőben közvetíti környezete információit kezelőjének.

Avatar-szerű robot készült Japánban

Japán kutatók olyan robotot építettek, amelynek mozgását az Avatar című filmben látottakhoz hasonlóan lehet irányítani, miközben élőben közvetíti környezete információit kezelőjének, így irányítója ugyanazt látja, hallja és érzi, amit a robot, számolt be az AFP. A TELESAR V robot irányítása hihetetlen érzés, mondja Sho Kamuro. „Amikor magamra erősítem az irányítórendszert és mozogni kezdek, robotkezeket látok a kezeim helyett. Ha megmozdítom a fejem, egészen más nézőpontból tekintek a világra, mint előtte. Nagyon furcsa érzés ez, és felmerül az emberben a kérdés, hogy nem vált-e ténylegesen robottá.”

A TELexistence Surrogate Anthropomorphic Robotot egy speciális sisakot, mellényt és kesztyűt viselő emberi kezelő irányítja. A kesztyű vékony poliészterből készült, anyagába félvezetők és apró motorok vannak beépítve, ezek teszik lehetővé, hogy a kezelő érezze, milyen felületet tapintott meg a robot ‒ simát vagy egyenetlent, meleget vagy hideget. Eközben a robot szemének vonalában egy kamera rögzíti a látottakat, és a felvétel háromdimenziós adás formájában, élőben vetítődik a kezelő szeme elé.

A technológia alkalmazható lehet olyan helyzetekben, amikor túl veszélyes embereket a helyszínre küldeni, ugyanakkor emberi képességekre van szükség. Ilyen volt például a fukushimai atomerőmű területe a tavalyi földrengés és cunami után, magyarázza a projekt elsődleges célját Susumu Tachi, a Keio Egyetem professzora,  a virtuális valóságok szakértője.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward