Shop menü

AUTOMATIKUSAN LIMITÁLNI FOGJA A TINIK HASZNÁLATI IDEJÉT A TIKTOK

Persze a korlátozást ki lehet majd kapcsolni, de úgy véli a vállalat, hogy sokan nem fogják ezt megtenni, a fiatalok egy részét ráébresztheti ezzel a túltolt platformhasználatra.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Automatikusan limitálni fogja a tinik használati idejét a TikTok

A TikTok minden más közösségi oldalhoz hasonlóan szeretne minél több felhasználót elérni, és azt akarja, hogy az emberek minél több időt töltsenek a szolgáltatás használatával. Ugyanakkor nagy rajta a nyomás a szabályozók és különböző szervezetek oldaláról, hogy a tinédzserek függőségével kezdjen valamint, éppen ezért most ezen a fronton jelentett be újításokat.

Bejelentette a TikTok, hogy a következő hetekben automatikusan életbe léptetnek majd a fiatalkorú felhasználók profiljánál egy limitet, ami 60 percre fogja letekerni a TikTok használatának keretidejét.

Akiknek a regisztráció során megadott születési dátum alapján nem éri el az életkora a 18 évet, életbe fog lépni az újítás, ami a digitális jólétet szolgálja. A tinédzserek hajlamosak a TikTok előtt ragadni, ez nem egy olyan dolog, aminek a bizonyításához komoly kutatásokra lenne szükség. Lényegében ennek köszönheti a felemelkedését a platform. Mostanra a vállalat több olyan korlátozást is bevezetett, ami a függőség csökkentésére szolgál, de az automatikus időlimit az eddig legdrasztikusabb lépés ezen a téren.

Galéria megnyitása

Természetesen lehetősége lesz a gyerekeknek arra, hogy a limitet megkerüljék. A TikTok a 60 perces korlát elérésekor bekéri majd a szülő által megadható biztonsági kódot. Ha ezt megadják neki, akkor mehet tovább a videók fogyasztása. Továbbá le is lehet kapcsolni a funkciót, ha valaki úgy látja, hogy nincs erre szükség, de ebben az esetben is lesz egy olyan funkció, ami egy kicsit próbálja a tiniket más irányba terelni.

Ha valaki a kikapcsolt limit mellett napi 100 percnél hosszabb időt a TikTok használatával, akkor a szolgáltatás mindig fel fogja kínálni a lehetőségét annak, hogy bekapcsolja a korlátozást az ember. Azt állítja a TikTok, hogy sok esetben a fiatalok felismerték a problémát, és inkább beállították a limitet. A cég saját beszámolója szerint 234 százalékkal növekedett a tinik körében a kijelzőidő menedzselésére szolgáló funkció használata a tesztidőszak első hónapjában.

Ez pedig még nem minden, van egyéb nyomasztási funkció is a TikTok tarsolyában. Heti rendszerességgel fog értesítést küldeni a túl sokat videózó tinédzserek számára, amiben megmutatja, hogy mennyi időt töltöttek csak a TikTok előtt ülve. Emellett pedig természetesen innen is lehetőséget nyújt majd a kijelzőidő korlátozásának beállítására. Ezt a funkciót már korábban elkezdte tesztelni a platform, és a továbbiakban minden fiatalnál alkalmazni fogja.

Galéria megnyitása

A TikTok úgy látja, hogy a túl sok eszközhasználat tudatosításával lehet leginkább azt elérni, hogy a gyerekek változtassanak a rossz szokásaikon. A vállalat beszámolója szerint folyamatosan konzultálnak akadémiai kutatókkal, szakemberekkel, és a legfrissebb eredményeket számításba véve igyekeznek a szolgáltatás működésén alakítani. Azt is kiemelte a TikTok, hogy mostanra itt van a legtöbb gyermekvédelmi intézkedés bevezetve. Eleve van külön szekció a gyerekeknek, ahol még nagyobb a szigor, és vannak még megvalósításra váró tervek a további korlátozásra.

„Bár nincs kollektíven elfogadott álláspont arra vonatkozóan, hogy mennyi képernyőidő a túl sok, vagy akár a képernyőidő általánosabb értelemben vett hatásáról, de elismerjük, hogy a tizenévesek általában extra támogatást igényelnek, amikor elkezdik önállóan felfedezni az online világot” – szögezte le Cormac Keenan, a TikTok bizalomért és biztonságért felelős vezetője.

A vállalat a mostani újítások mellett a jövőben újabb fejlesztésekkel állhat majd elő a digitális jólét javítása érdekében. A jelentősebb módosításokat általában először kisebb csoportok bevonásával teszteli, mielőtt ezeket széles körben bevezetné.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére