Átverés az internetes névtelenséget ígérő Anonabox?

Nagyon hamar kiderült, hogy a fejlesztő állításai nagyon távol állnak a valóságtól.

Átverés az internetes névtelenséget ígérő Anonabox?

Az elmúlt napok folyamán egy rendkívül érdekes kickstarteres projektre figyelt fel a nagyvilág, amelyben egy lelkes fejlesztő azt ígérte, könnyedén használható terméke anonimitást biztosít a felhasználók számára internetezés közben. Az Anonabox névre hallgató eszköz a PC és a Router vagy a Router és a Modem közé kerülhet, majd csatlakoztatás után azonnal működésbe is lép – extra konfigurálásra szükség sincs, szoftvere pedig nyílt forráskódú és rendkívül biztonságos.

A fentiek jól hangzanak, éppen ezért nagyon hamar sikerült hatalmas támogatásra szert tennie a projektnek, igaz, az egészből így sem lesz semmi, ugyanis szemfüles felhasználóknak gyanús lett egy-két dolog. Hamar kibújt a szög a zsákból: kiderült, hogy a platform, amit a fejlesztő saját negyedik generációs fejlesztéseként jellemzett, tulajdonképpen egy olcsó kínai elektronikára alapoz, amit bárki megvásárolhat az Alibabán. A fejlesztő később a Wired kollégáinak már azt nyilatkozta, hogy a termék egy készen kapható platformra támaszkodik, de több memóriával és tárhellyel látták el, azaz módosított eszköznek minősül – a módosításokban közreműködött a kínai gyártó, a Gainstrong. Később a fejlesztő, August Germar azt is kiemelte, hogy az Anonabox háza egyedi tervezésű – gyártásához egyedi öntőformát készíttettek.

A koncepció jó volt...

A hardvert kritizáló felhasználók után azok is akcióba léptek, akik időközben szemügyre vették a gyári szoftvert. Szerintük az eszköz gyárilag titkosítás nélküli WiFi kapcsolatot kínál, valamint szoftvere hátsó ajtónak használható root jelszót is tartalmaz, így támadható – sőt, szoftvere SSHD-vel érkezik. Ezek után már csak hab a tortán, hogy a szoftver az állításokkal ellentétben a jelek szerint még csak nem is nyílt forráskódú.

Miután a fentiek kiderültek, a Kickstarter illetékesei azonnal befagyasztották a projektet, az ugyanis a fentiek miatt több szabályt is megsértett. A 45 dolláros Anonabox a kitűzött 7500 dollár helyett 600 000 dollárt ért el pár nap alatt, igaz, azóta néhány ezer dollárnyi támogatást már visszavontak a felhasználók – és a jelek szerint a többi összeg sem kerül már a fejlesztőhöz.

A projekt támogatói ennek ellenére szívesen látnának egy hasonló kezdeményezést, amelynek keretében egy olyan eszköz készülhetne, mint amilyen az Anonabox lehetett volna.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward