Shop menü

ÁTVERÉS A GOPRO HERO12 BLACK LEGFONTOSABB ÚJÍTÁSA?

Nagyon úgy fest, hogy a GoPro igazából finoman szólva is megvezetett mindenkit a sajtóanyaggal, és a HERO12 Black nem az üzemidővel tud villantani.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Átverés a GoPro HERO12 Black legfontosabb újítása?

A várakozásoknak megfelelően jelentette be a GoPro a legújabb akciókameráját, a HERO12 Black modellt, amitől eléggé sokat várt a közönség, de végül egy kisebb modellfrissítésen esett át az eszköz. Bizonyos szempontból még gyengébb is lett, például kimaradt belőle a GPS. De most nem erről szeretnénk beszélni, hanem a termék legnagyobb erényéről.

Up to 2x Longer Runtime”, „2x longer continuous recording at 5.3K60” „Up to 2x Longer Battery Runtimes” – ezek a feliratok virítanak a HERO12 Black hivatalos oldalán. Ennek megfelelően mindenki megírta a termék kapcsán, hogy az elődjénél kétszer jobb lesz az üzemideje az újdonságnak. Ez azonban így nem teljesen igaz. Sőt mi több, valójában lehetne a differencia akár sokkal nagyobb, vagy éppen elenyésző is.

Galéria megnyitása

A GoPro oldalán mindenhol jelzi egy apró „¹”, hogy a lábjegyzetben van egy kicsi magyarázat ehhez a teljesítményhez. Ez pedig az egész történetet teljesen más megvilágításba helyezi. A cég arról beszél, hogy az új kamera 70 percig képes 5.3K60 minőségben videózni, és ennek csak a felét hozza a HERO11 Black, ami igaz is. Ha 25 fokos melegben és szélmentes időben videóznak vele mozdulatlanul. És a szélcsend itt nagyon fontos. Mivel a HERO11 Black nem lemerül 35 perc alatt, hanem túlmelegedik.

Így hangzik a lábjegyzetben található szöveg magyarra lefordítva: „Összehasonlítva a HERO11 Black 5.3K60 35 perces felvételi idejével a termikus leállás előtt 25°C-os (77°F) hőmérsékleten, 0,6 m/s-es szélsebesség mellett.”

Ezzel a GoPro lényegében elismeri azt, hogy a HERO11 Black egyszerű használat során, normál hőmérsékleti viszonyok mellett is gond nélkül képes volt a túlmelegedésre. De ez még hagyján, ilyen formában teljesen megtévesztő módon hivatkozik arra, hogy a HERO12 Black üzemideje kétszer hosszabb lett, hiszen ezt hallva mindenki arra gondol, hogy az akkumulátor merül le lassabban, de a valóság teljesen más.

Sőt mi több, egy ponton maga a GoPro oldala is arról tesz említést, hogy a telep bírja kétszer tovább. „Up to 2x Longer Battery Runtimes” – itt valószínűleg már a hivatalos anyagokat összeállítók is belezavarodhattak a dologba.

Galéria megnyitása

A hivatalos specifikáció szerint a HERO11 Black modell 61 percen keresztül bírja az 5.3K60 videózást – ha éppen nem melegedik túl –, és ehhez képest nyújt az új modell 70 percet. Tehát egy kicsit még így is jobb a helyzet, de közel sem a duplája, csupán 15%-os előnyről beszélhetünk. Ha pedig még melegebb van, akkor lehet, hogy akár háromszor tovább is bírhatná az új HERO Black modell, mert az elődje még gyorsabban leállna a túlmelegedés okán.

A készülékekben elvileg ugyanaz a rendszerchip dolgozik, arról pedig nem beszélt a GoPro, hogy a HERO12 Black jobb hűtést kapott volna, szóval az igazából nem derül ki, hogy az új kamera miért nem melegedik túl ugyanolyan körülmények között, amikor az elődje igen. Nem kizárt, hogy az eszközök nem pont ugyanolyan bitrátával dolgoznak, hanem kicsit vissza van fogva a HERO12 Black a sok hiba miatt, ezáltal pedig rögtön nem melegedne túl olyan gyorsan. De ez csak egy beható tesztelést követően derülne ki. A GoPro annyit említ, hogy az új kamera jobb energiagazdálkodással üzemel.

Galéria megnyitása

Egyébként az nem új információ az, hogy a HERO11 Black hajlamos a túlmelegedésre, sőt valójában köztudott. A problémára rákeresve kismillió találat van az interneten – valódi megoldás nélkül. Már a HERO10 Black, és még korábbi akciókamerák is szenvedtek ettől. A Google Trends adatainak elemzéséből az derül ki, hogy a HERO10 érkezése után szaporodtak el igazán azok a keresések, amik a túlmelegedéssel kapcsolatosak, és az idei nyáron volt a keresések csúcsa. Szóval elég sok HERO11 Blacket viselhetett meg globálisan a forróság.

Galéria megnyitása

Tehát valójában a GoPro HERO12 Blackért nem érdes csak azért sorba állni, mert hosszabb az üzemideje, mint az elődjének. Például motoron, amikor a menetszél hűti a kamerákat, elképzelhető, hogy már csak néhány perc eltérés lenne az új és a régi akció kamera között. A specifikáció szerint az általános, 4K60 videózást 81 percig bírja az újdonság és 70 percre képes az elődje. 1080p60 opció esetén pedig 102 perc áll a 89 perc ellenében.

Van előrelépés az üzemidőben, de közel sem olyan jelentős, mint ahogyan azt a GoPro igyekszik hangsúlyozni. Ha nincs gond a túlmelegedéssel, akkor konzisztensen 14-15% az előny a HERO11 Blackhez képest.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére