Átlépte az exaFLOPS-os szintet a Folding@Home hálózata

Rengeteg felhasználót mozgósítottak a felhívások, így sorra dőlnek a rekordok: minden korábbinál nagyobb számítási teljesítménnyel gazdálkodhat a Folding@Home hálózata.

Átlépte az exaFLOPS-os szintet a Folding@Home hálózata

A Folding@Home hálózata nagyon felpörgött az elmúlt hetekben, ugyanis a több projekttel is foglalkozó, a nagyobb feladatokat átlagos PC-k és noteszgépek között szétosztó hálózatra egyre többen figyeltek fel, mióta segítő jobbot nyújt az új koronavírus elleni küzdelemben. Eddig már több gyártó, illetve a média számos képviselője is felhívást tett közzé az átlagfelhasználók felé, amennyiben van lehetőségük rá, töltsék le és futtassák a Folding@Home kliensét, hiszen így felajánlhatják rendszereik erőforrásait arra, hogy segítsék a SARS-CoV-2 vírus működésének és felépítésének feltérképezését, valamint idővel segíthetnek a gyógymódok felkutatásában is.

A felhívásoknak hála az elmúlt hetekben óriási mértékben nőtt a Folding@Home hálózatának számítási teljesítménye, így nemrégiben sikerült átlépni a 470 petaFLOP/s-os szintet, ami magasabb, mint a világ 7 leggyorsabb szuperszámítógép-fürtjének összesített számítási teljesítménye. Nem kellett rá sokat várni, hogy ismét újabb rekordot érjen el a hálózat, ugyanis nagyjából egy napja jelentették be, hogy sikerült átlépni már az exaFLOP/s-os szintet is, ami igazán örömteli és egyben megdöbbentő teljesítménynek is mondható. Ezzel a hálózat jelenleg nagyjából tízszer gyorsabb, mint a világ leggyorsabb szuperszámítógép-fürtje, a Summit, legalábbis a Folding@Home szakemberei szerint. A Summit egyébként 400 petaFLOP/s-os csúcsteljesítmény elérésére képes, ám a folyamatosan tartható maximális számítási teljesítmény rendszerint „csak” 200 petaFLOP/s körül helyezkedik el, feladattípustól függően. A Folding@Home hálózata, amely átlagfelhasználók számítógépeiből, kriptovaluta-bányász rendszerekből, illetve bizonyos szervezetek által felajánlott szerverkapacitásokból áll össze, jelenleg 1 500 000 000 000 000 000-nál is több műveletet tud elvégezni másodpercenként.

A hálózatnak persze megvannak a maga limitjei is, hiszen míg egy szuperszámítógép-fürtben az egyes node-ok között rendkívül gyors hálózat biztosít kapcsolatot, addig itt a szerverek és a távolabbi helyeken lévő konfigurációk az internetet használják a kommunikációra, ami valamelyest csökkenti a hatékonyságot. Főleg manapság, amikor az internetforgalom a sok otthonról dolgozó és tanuló felhasználó miatt rekordokat dönt – ez egyébként bizonyos cégeket már arra késztetett, hogy csökkentsék szolgáltatásaik minőségét annak érdekében, hogy a hálózatra jutó terhelés is alacsonyabb lehessen, elkerülve az esetleges túlterhelés miatti fennakadásokat.

A Folding@Home kliensén keresztül egy ideje külön a SARS-CoV-2 vírussal kapcsolatos küzdelmet célzó feladatok is érkeznek, ám ezek saját tapasztalataink alapján inkább a GPU-t célozzák, mint sem a CPU-t – utóbbira egyéb kutatásokat segítő feladatok szoktak érkezni. A hálózat szerverei lényegében azt csinálják, hogy a nagy, sok számítást igénylő feladatokat feldarabolják, majd ezeket a darabokat az átlagfelhasználók és a résztvevő szervezetek konfigurációi kapják meg, vagyis elosztott munkavégzés zajlik. A kész szegmenseket a rendszerek visszaküldik, majd az eredmények további feldolgozásáról a Folding@Home szerverei gondoskodnak.

A hálózat egyébként nagyon régóta működik, ám eddig egyéb betegségekkel kapcsolatban végeztek számításokat, ahogy korábbi hírünkben már említettük. Most viszont, hogy a hálózathoz csatlakozó konfigurációk száma jelentősen megnőtt, sokszor előfordul, hogy sokára kapnak feladatot az egyes rendszerek, így a kapacitás bővítésére került sor, hogy minél több vállalkozó szellemű felhasználó segíthessen. Érdekesség, hogy már a SZTAKI is felajánlotta erőforrásait a küzdelemhez, ahogy arról egyik korábbi hírünkben már beszámoltunk.

A Folding@Home alkalmazással használatával kapcsolatos tudnivalókról ebben a hírünkben írtunk. Aki szeretne csatlakozni az iPon Computer csapatához, a 241622-es szám megadásával megteheti. A Folding@Home hálózat aktuális számítási teljesítményéről itt lehet tájékozódni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap