Óriási számítási teljesítményt adnak a felhasználók a koronavírus elleni küzdelemhez

A felhasználók által összedobott számítási teljesítmény nagyobb, mint a világ hét leggyorsabb szuperszámítógép-fürtjének összesített teljesítménye.

Óriási számítási teljesítményt adnak a felhasználók a koronavírus elleni küzdelemhez

A COVID-19 elleni küzdelemben hatalmas összefogás mutatkozik világszerte: amikor Kínának segítségre volt szüksége, az Európai Unió komoly segélyszállítmányt juttatott el a fertőzéstől szenvedő területekre, most pedig Kína segít Európán különböző adományokkal, valamint a kezelést segítő ingyenes kézikönyvet is kiadtak már. Ezzel együtt az átlagemberek is kiveszik a részüket a vírus elleni küzdelemből: sokan segítenek a körülöttük lévő idős embereknek a bevásárlásban, a gyógyszerek kiváltásában, illetve egyebekben, valamint az egészségügyben dolgozók felé is tesznek különböző gesztusokat az egyes vállalkozások, azaz tényleg sok helyen tetten érhető az együttműködés és egymás segítése.

A Folding@Home jóvoltából a kutatókat is segíthetjük abban, hogy minél hamarabb megtalálják az ellenszert a vírusra, ez ugyanis kulcsfontosságú ahhoz, hogy hatékony gyógyszerek készülhessenek, illetve egy későbbi védőoltás kifejlesztésében is sokat segíthetünk. A kezdeményezés néhány hete indult, amikor több nagy és neves weboldal, illetve közösség tömörült csoportokba, amelyekben saját számítógépeik erőforrásait ajánlották fel a nemes cél érdekében. Ehhez elég letölteni az ingyenes Folding@Home alkalmazást, telepítés után pedig be kell állítani, mennyi erőforrást szánunk a segítségre, valamint a csoport számát is érdemes megadni, ahogy azt korábbi hírünkben az Nvidia felhívása kapcsán már említettük. Aki az iPon Computer csapatát szeretné erősíteni, bátran használja a 241622-es számot.

Erre sokan mondhatnák: de az én gépen gyenge, úgysem ér semmit, inkább részt sem veszek benne! A gyenge PC is képes elvégezni részfeladatokat, amiket a Folding@Home kliensen keresztül kaphat meg és küldhet vissza, így akár már egy Pentium alapú PC-vel is érdemes lehet próbálkozni, hiszen sok kicsi bizony nagyon sokra megy! Remek példa erre az, hogy a Folding@Home hálózat a sok lelkes felhasználónak és szervezetnek köszönhetően óriási nyers számítási kapacitást ért el az elmúlt két hétben, hiszen 470 PetaFLOP/s-ra képes a teljes hálózat, vagyis gyorsabb, mint a világ leggyorsabb 7 számítógépfürtje együttvéve.

Galéria megnyitása Nem egy erőmű, de most minden kapacitás számít(hat) A számolásba a világ leggyorsabb szuperszámítógép-fürtje, a Summit is részt vesz, amely 149 PetaFLOP/s-os számítási teljesítményre képes. Ez a rendszer 220 800 processzormaggal, 188 416 000 CUDA maggal, 9,2 PB-nyi rendszermemóriával, vlaamint 250 PB-nyi vegyes tárhellyel rendelkezik. A szuperszámítógép-fürt jóvoltából már 77 olyan különböző kismolekulájú gyógyszervegyületet sikerült találni, amelyek potenciálisan hasznosak lehetnek a vírus elleni küzdelemben.

Az elosztott számítási rendszerek segítségével jól láthatóan tényleg óriási számítási teljesítményre lehet szert tenni, ami mindenképpen felgyorsítja a kutatásokat, így remélhetőleg a gyógyszer is sokkal hamarabb elkészülhet. Persze ezzel egy időben a WHO szakemberei is kísérleteznek különböző meglévő gyógyszerekkel, azokat ugyanis sokkal gyorsabban be lehetne vetni, mint a fejlesztés alatt álló, engedélyezésre váró szereket, amelyekből csak sokára lehet ténylegesen felhasználható termék.

A Folding@Home óriási segítséget nyújthat a továbbiakban is, amennyien még többen csatlakoznak a hálózathoz. Persze némi nehézséget is jelentett az elmúlt napokban az, hogy megrohanták a hálózatot a jelentkezők: nehezebben jutottak el a feladatok az egyes számítógépekhez, így kapacitást kellett bővíteniük a rendszer mögött álló szakembereknek, viszont kisebb akadozások így is előfordulhatnak. Érdemes a háttérben futtatni a szoftvert, akár minimális vagy közepes intenzitáson is, hiszen a sok kicsit tényleg sokra megy – nem győzzük eleget hangsúlyozni.

Egyébként beszédes adat, hogy a Folding@Home hálózata 1200%-os növekedést tapasztalt az elmúlt időszakban résztvevőszám terén, az elmúlt két hétben pedig 400 000-nél is több új felhasználó lépett be a hálózatba, sőt, még a Bitcoin-bányászok is beálltak segíteni. Hogy ez hosszabb távon mire lesz elég? Remélhetőleg nagy segítség lesz a COVID-19 elleni küzdelemben, ám az majd csak később derül ki, hogy a hatásos gyógyszervegyületek megtalálásához végül mennyi időre lesz szükség.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap