Shop menü

A SZTAKI ÉS A WIGNER FK SZÁMÍTÁSI KAPACITÁST AJÁNL FEL A COVID-19 ELLENI HARCHOZ

Első körben a Folding@Home számára ajánlották fel a meglévő számítási kapacitást, később azonban átcsoportosítják az erőforrásokat a magyar kutatók és kutatások számára.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
A SZTAKI és a Wigner FK számítási kapacitást ajánl fel a COVID-19 elleni harchoz

A COVID-19 járvány elleni küzdelemben már sokan összefogtak annak érdekében, hogy segítsenek: egyes vállalatok maszkgyártásra álltak át, míg mások adományokkal segítenek, de olyanok is vannak, akik egyéb módon járulnak hozzá a SARS-CoV-2 vírus legyőzéséhez. A Folding@Home segítségével például a kutatóknak ajánlhatjuk fel átlagos otthoni számítógépeink számítási kapacitását, valamint a gamer konfigurációkat, a kriptovaluta-bányász rendszereket, illetve a nagyteljesítményű szerverparkokat is örömmel látják a résztvevők között. A kezdeményezésnek meg is lett az eredménye, ugyanis a Folding@Home hálózata a felhívások hatására a legutóbbi tájékoztatás alapján a napokban már akkora számítási kapacitással rendelkezett, mint a világ hét leggyorsabb szuperszámítógép-fürtje együttvéve.

Galéria megnyitása
A SZTAKI, azaz a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet, valamint a Wigner Fizikai Kutatóközpont nemrégiben egy nagylelkű felajánlást tett, amelynek keretén belül felajánlják saját rendszereik számítási kapacitást a COVID-19 járvány elleni küzdelemre. A projektben az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat tagjai is részt vesznek.

Az említett intézmények a Magyar Tudományos Akadémia támogatásával ajánlották fel az általuk üzemeltetett, kutatási célokra használt hardveres infrastruktúrát, amelyet korábban az MTA Cloud számítási felhő fogott össze. Ebben az infrastruktúrában több ezer processzor és több terabájtnyi memória várja a feladatokat, ám a pontos összesített számítási kapacitásról nem esett szó a hivatalos közleményben.

A SZTAKI szakemberei első körben a Folding@Home hálózatához csatlakoztatták saját rendszerüket, amelynek segítségével felgyorsulhatnak a különböző kutatások. Itt részben arra keresik a választ, milyen módon kapcsolódik a SARS-CoV-2 az úgynevezett ACE2 receptorhoz, de ezzel együtt egyéb vizsgálatok is zajlanak, amelyek mind-mind segítséget nyújthatnak az eredményes küzdelemben és a járvány megállításában.

A Wigner Adatközpont esetében ráadásul a kellő tapasztalatok is rendelkezésre állnak a nagy biztonságot igénylő adatkezeléssel kapcsolatban, ugyanis itt már eddig is több olyan orvosi projekt futott, amelynél fontos szempont volt az adatbiztonság. Itt tehát elegendő tudás és tapasztalat gyűlt össze ahhoz, hogy a hazai víruskutatási és genom-szekvenálási erőfeszítéseknek megbízható információtechnológiai támogatást nyújthassanak.

Az intézetek szakértői várják olyan magyar kutatók, kutatócsoportok jelentkezését, akik a vírussal vagy a járvánnyal foglalkoznak, és számítási kapacitásra lenne szükségük. Vállalják, hogy segítenek a projektek informatikai hátterének kialakításában és használatba vételében.

A kutatók jelentkezését a info@cloud.mta.hu e-mailen fogadják. Ahogy elindulnak a hazai projektek, a szükséges erőforrások ismeretében folyamatosan csoportosítják át szervereiket a Folding@Home-ról a magyar kutatások számára, prioritást biztosítva azoknak.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére