Shop menü

ÁTLÉPTE AZ APPLE PIACI ÉRTÉKE A 3 BILLIÓ DOLLÁROS HATÁRT

A zárásig nem tudta tartani ezt a szintet, kicsit korrigált, a történelmi csúcs viszont így is megvan.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Átlépte az Apple piaci értéke a 3 billió dolláros határt

Az Apple lett a világ első olyan vállalata, aminek a tőzsdén jegyzett értéke elérte a 3 billió dollárt, és egy ideig valószínűleg nem lesz olyan vállalat, mely ezt az eredményt utánozni tudná. A billiós értékű cégek klubja szépen gyarapodott az utóbbi időben, de az Apple szinte vetélytárs nélkül áll a csúcson.

A cupertinói alakulat számára egyértelműen az iPhone alapozta meg azt a sikert, amit az elmúlt több mint egy évtizedben elért. Ma azonban már a szolgáltatásokat is olyan magas színvonalra tudta felhozni, hogy a mobilok után ebből van a legnagyobb bevétele, szóval már egyáltalán nem lehet pusztán hardvergyártóként kezelni. Egészen elképesztő pénzügyi eredményeket tudott produkálni 2021-ben a vállalat, még úgy is, hogy a chiphiány nagyon megnehezítette a feladatát.

Galéria megnyitása

A kiváló szereplésnek köszönhetően a befektetők még nagyobb bizalmat szavaztak az Apple-nek, és ennek köszönhetően tudta a cég elérni a 3 billió dolláros piaci kapitalizációt. Most még csak egy rövid időre lépte át az álomhatárt, amit eddig még senkinek nem sikerült elérnie, de nem lenne túl meglepő, ha stabilan a 3 billiós értékhatár felett tudna maradni a jövőben.

A történelmi csúcsot nagyon gyorsan tudta összehozni a vállalat. Csak 2018. augusztus 2. írtunk, amikor az Apple hosszú és kitartó munkával, meg persze a befektetők bizalmával, átlépte az 1 billió dolláros értéket a piaci kapitalizáció tekintetében. Ezután 2020 augusztusában szakította át a 2 billió dolláros csúcsot, és másfél év sem kellett ahhoz, hogy újabb 1 billió dollárral tornássza fentebb a részvényárfolyamból kalkulált 3 billió dolláros értéket.

Galéria megnyitása

Főleg technológiai vállalatok számára ment jól az elmúlt években a tőzsdén, szinte csak ilyen cégek szerepelnek 1 billió dollárnál nagyobb becsült piaci értékkel. Ugyanakkor erős riválisa nem igazán van az Apple-nek. A Microsft tudta csak felvenni vele a lépést, és bár egy pillanatra meg is előzte 2021-ben, mostanra a cupertinóiak már egészen más szinten állnak. A Microsoft 2,5 billió dollár körüli piaci kapitalizációval bír jelenleg, a harmadik Google pedig már a 2 billiós határ alatt van.

A Saudi Aramco, a Berkshire Hathaway és a Tesla, ami nem IT cég a toplista első 10 helyezettje között, bár sokan igazából a Teslát is a technológiai vállalatok közé szokták már sorolni. Olyan nevek vannak még a piaci kapitalizáció alapján kiemelt cégek között, 1 billiós érték felett, mint az Amazon, és amikor éppen jobban áll a szénája, akkor a Meta is ide sorolható.

Galéria megnyitása

Azt nem tudni, hogy a jövő miként alakul, de meglepő lenne, ha az Apple uralmát bárki stabilan meg tudná törni. Valószínűleg 2022-ben is jól megy majd az Apple szekere, és amennyiben marad ez a tendencia, abban az esetben akár még az is elképzelhető, hogy még ebben az évben át tudja lépni a 4 billió dolláros értéket. De itt sietve megjegyeznénk, hogy ezek a számok már egészen földől elrugaszkodottak jelenleg is, és a gazdaság gyengeségének már a kisebb jeleire is korrekcióba fordulhat át a növekedés.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére